Původce slova čistonosoplena
Text dotazu
Dobrý den, všichni jsme se učili o tom, že znakem barokní češtiny jsou mj. návrhy na nahrazení určitých slov českými ekvivalenty - jako odstrašující příklad je uváděna čistonosoplena za kapesník. Nenalezla jsem však informaci, kdo, kde a kdy toto slovo poprvé zazamenal. Poradíte mi? Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
dlouho se předpokládalo, a uvádějí to i mnohé současné zdroje, že původcem slova "čistonosoplena" je právník, básník a filolog Václav Jan Rosa (1620 - 1689). V roce 1672 vydal latinsky psanou mluvnici češtiny Čechořečnost a snažil se předcházet přebírání cizích slov do češtiny vytvářením nových slovních tvarů.
Autorství se případně připisovalo i dalším představitelům národního obrození, kteří chtěli pozvednout význam českého jazyka.
Nejnovější výzkum ale naznačuje, že zřejmě jde o mylně tradovanou a dlouho přebíranou informaci a slovo "čistonosoplena" vzniklo v pozdějším období (druhá polovina 19. století) pravděpodobně jako výsměch někdy až přehnaným snahám národních buditelů o pozdvižení národního jazyka. Jméno původce slova sice není zatím známo, ale nový výzkum jazykovědců možná jednou tuto záhadu odhalí.
Použité zdroje
HOŘEJŠÍ, Jaroslav. Slova na pranýři: soukromá obrana češtiny. Praha: Maxdorf, [2017], s. 80. ISBN 978-80-7345-547-7.
ČERMÁK, František. Lexikon a sémantika. Praha: Lidové noviny, 2010, s. 217. ISBN 978-80-7422-020-3.
MARTINKOVÁ, Věra. Teorie literatury netradičně. Praha: Trizonia, 1995, s. 114. ISBN 80-85573-61-X.
Epizoda pořadu České rozhlasu Slovo nad zlato: https://www.mujrozhlas.cz/s[…]el-oliva-moderuje-jan-rosak
Epizoda pořadu České televize Historie.cs (přibližně od 32. minuty): https://www.ceskatelevize.cz/[…]/
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
07.12.2007 15:10
František Martínek píše:
Středa 29.01.2020 18:09
Ne, autorem čistonosopleny opravdu není V. J. Rosa, to je rozšířená a oblíbená dezinformace. Slovo vzniklo až jako parodie na barokní a obrozenské novotaření. Správně je to vyloženo na https://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1clav_Jan_Rosa .
PSK - admin píše:
Úterý 04.02.2020 13:29
Dobrý den,
velmi děkujeme za komentář k dotazu Ptejte se knihovny. Rádi naši odpověď upravíme. Jen bychom Vás požádali o nějaké zdroje, jež přinášejí podrobnější informace k dané záležitosti. V hesle na Wikipedii není bohužel zdroj zmíněné informace uveden. Autorství Václava Jana Rosy je opravdu velmi vžité a uváděné v řadě publikací. Potřebovali bych proto nějaké studie či věrohodné odborné závěry, abychom na jejich základě mohli odpověď uvést na pravou míru. Děkujeme.
S pozdravem Služba PSK
Harold píše:
Sobota 02.09.2023 22:02
Dobrý den, uvádí to jazykovědci z ÚJČ AV ČR, např. v https://www.ceskatelevize.cz/[…]/ (od času cca 31:45) či https://www.mujrozhlas.cz/s[…]l-oliva-moderuje-jan-rosak.
PSK - admin píše:
Středa 06.09.2023 10:28
Dobrý den, děkujeme za Váš komentář a uvedené zdroje. Na základě toho jsme upravili a aktualizovali původní odpověď na dotaz. Služba PSK
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu