Původ úsloví "malý český rybníček"
Text dotazu
Dobrý den, neuměli byste, prosím, vysledovat původ úsloví "malý český rybníček"?
Kdyžtak moc děkuji
Odpověď
Dobrý den,
podle informací, které se nám podařilo dohledat v digitálních zdrojích a Českém národním jazykovém korpusu, se jedná o slovní spojení, které není užívané příliš často a objevuje se především v publicistice nebo odborných zdrojích.
Převážně jsme nalezli spojení v nových zdrojích (noviny, časopisy) z konce 90. let 20. století a začátku 21. stol. dodnes. Dovolujeme si tedy odhadovat, že se jedná o novodobé slovní spojení, v žádných starších textech jsme podobné neobjevili, často používané s trochou pejorativního nádechu. Původně se vyskytuje nejčastěji v literární publicistice – nejprve v kontextu uměleckém/kulturním (?).
Pro odbornější výklad bychom Vám doporučili, abyste se obrátil na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český (https://ujc.avcr.cz/jazykova-poradna/zakladni-kontakty.html).
Níže Vám přinášíme vybrané úryvky textů, kde se např. hledané slovní spojení nachází.
„O to legračnější ovšem je, že se v malém českém rybníčku ještě skupinkaří, ať už se podíváte na Kritickou přílohu RR, Tvar, nebo v trochu jiném smyslu na Literárky.“
Zdroj: Reflex: CS - Společenský týdeník. Praha: Ringier ČR, 07.10.1999, 10(40). s. 65. ISSN 0862-6634. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:ad4dc120-7dca-11e8-86d2-005056822549
„Malý český rybníček …vs...Velká louže“
Zdroj: BRYCZ, Pavel. Tátologie, aneb, Rady pro začínající tatínky, kteří nechtějí brzy skončit. Praha: Mladá fronta, 2011. s. 154. ISBN 978-80-204-2320-7. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:5fc74d70-7c25-11e6-ad48-005056825209
„Na scéně se rozlévá „malý český rybníček", případně „píseček". Kolem rostou keříky, dějí se dějiny a lemují je dějinky.“
Zdroj: Revolver revue. Praha: Nezávislé tiskové středisko, 09.2015, undefined(100). s. 260. ISSN 1210-2881. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:1d5e3710-947f-11e6-9328-005056825209
„Náš malý český svět ovládlo vaření. Jistě jste si toho také všimli. … Aktualizace ustáleného slovního spojení + malý český rybníček/dvoreček.
Zdroj: ADÁMKOVÁ, Petra et al. Maturita 2018 z českého jazyka a literatury - ČJ. Brno: Didaktis, [2017]. s. 88. ISBN 978-80-7358-281-4. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:837366f0-99ec-11e8-8b19-005056825209
„Zatímco my jsme si náš malý český rybníček tradiční hudebnosti vypouštěli, z druhé strany přitékal silný proud zájmu o tuto hudbu ze zahraničí.“
Zdroj: Malovaný kraj: národopisný a vlastivědný časopis Slovácka. Břeclav: Moraviapress, 03.2007, undefined(2). s. 22. ISSN 0323-1542. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:20cfe620-f317-11e3-97c9-001018b5eb5c
„…Vynecháme desítky podobných příkladů z Hollywoodu, jako je například ten blonďáček ze série Sam doma, a mrkneme se na náš malý český rybníček. Tomáš Holý byl roztomilý, geniální dětský herec,… „
Zdroj: Týden: události - peníze - styl - lidé + TV sešit : moderní zpravodajský týdeník. Praha: K Service, reklamní a tiskové služby, 06.06.2016, 23(24). s. 98. ISSN 1210-9940. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:38830bf0-d7bb-11ea-903c-5ef3fc9ae867
„Není řešením šířit klepy a nadávat na malý český rybníček od rána do večera.“
Zdroj: Týden: události - peníze - styl - lidé + TV sešit : moderní zpravodajský týdeník. Praha: K Service, reklamní a tiskové služby, 02.03.2009, 16(9). s. 4. ISSN 1210-9940. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:8eb433c0-e5c2-11e7-8cdd-5ef3fc9bb22f
„Od začátku jsme věděli, že musíme mimo ,malý český rybníček“. Proto je hra v angličtině,..“
Zdroj: HN. Hospodářské noviny: [Hlavní vydání] : deník pro ekonomiku a politiku. Praha: Economia, 05.09.2016, 60(172). s. 11. ISSN 0862-9587. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:cd2c4510-2e51-11e9-9da6-5ef3fc9bb22f
„… je zapotřebí podívat se alespoň občas prostřednictvím některého prestižního hodnocení i mimo malý český rybníček na světové trendy.“
Zdroj: HN. Hospodářské noviny: [Hlavní vydání] : deník pro ekonomiku a politiku. Praha: Economia, 25.05.2011, 55(102). s. 22. ISSN 0862-9587. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:05482090-9b1d-11e8-8b19-005056825209
„Hodně lidí, se kterými jsem o řízení české vědy mluvil, zmiňovalo malý český rybníček, ve kterém se kvůli vzájemné nevraživosti a žárlivosti nedaří dát prostor osobnostem.“
Zdroj: Literární noviny. Praha: Lidové noviny, 11.06.2015, undefined(6). s. [1]. ISSN 1210-0021. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:282a4510-2a18-11e7-a38c-005056827e51
„A pak je tu ještě jedna věc — a to malý český rybníček. V literárním světě mnoho věcí funguje přes reklamu a přes známosti.“
Zdroj: Host: literární měsíčník. Brno: Dušan Skála, 12.12.2006, 22(10). s. 104. ISSN 1211-9938. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:3f8e0920-a024-11e8-a81d-5ef3fc9bb22f
„To, co kulturní obec často sama označuje jako „malý český rybníček“, začíná vysychat, a kromě kapříků a pstruhů se na suchu ocitají i ty nejctihodnější štiky. Divadlo se mohlo po sametové revoluci stát živým centrem nově vznikající občanské společnosti, ale divadelníci svoji šanci promarnili.“
Zdroj: A2: kulturní čtrnáctideník. Praha: Kulturní týdeník A2, 11.04.2012, undefined(8). s. 15. ISSN 1801-4542. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:768c02d0-2a35-11e7-a38c-005056827e51
Český národní korpus (https://www.korpus.cz/) :
Heslo: „(Malý) český rybníček“
*https://www.korpus.cz/slovo-v-kostce/search/cs/%C4%8Desk%C3%BD%20rybn%C3%AD%C4%8Dek
*https://www.korpus.cz/slovo-v-kostce/search/cs/mal%C3%BD%20%C4%8Desk%C3%BD%20rybn%C3%AD%C4%8Dek
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
07.02.2022 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu