původ slovního spojení \"stěžovat si na lampárně\"
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych se zeptala, proč se říká \"Běž si stěžovat na lampárnu\"? Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
kdy a proč vzniklo úsloví "jít si stěžovat na lampárnu", se nám bohužel nepodařilo dohledat. Samotné slovo "lampárna" se používalo pro místnost na vlakovém nádraží nebo v dolech, kde se ukládaly a čistily lampy. Obdobně se používá i úsloví "jít si stěžovat na hlavní nádraží". Obě slovní spojení se užívají v případech, kdy stížnost nemá ke komu směřovat nebo je formulována jako obecný nesouhlas s určitou záležitostí a ani žádná odezva není očekávána.
Zdroj:
Příruční slovník jazyka českého.II.díl. V Praze : Státní nakladatelství : Školní nakladatelství : SPN, 1935-1957
http://lamparna.jinak.cz/lamparna.htm
Více by vám nejspíše pověděli v jazykové poradně Ústavu pro jazyk český (www.ujc.cas.cz).
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
30.11.2007 10:51
Anonym píše:
Úterý 05.07.2022 17:49
Stěžovat si na lampárně-vyplakat se u vrby-křičet do mraků atd.
Lampárna byl malý domeček bez stálé obsluhy který se otvíral drážním univerzálním klíčem. Na větších nádražích kde byla obsluha sloužil většinou nejstarší zaměstnanec, většinou už důchodce. Předobraz fousatého starého sklerotika s rudým nosem který vás v klidu vyslechl a poté vyhodil.....
*iwo* píše:
Pátek 09.08.2024 22:35
Je to z důlního prostředí.
Holky na lampárně jen vydávaly lampy.
Stěžoat si jim můžeš, rpotože to jsou jediné živé odoby, se kterými přijdeš (krom báby svačinářky, tu ale fakt necheš nasrat) do styku.
Tak něj, hádám, to bude "na povrchu," kde se důlní lampy používaly, tedy na dráze (lampy NiFe).
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu