původ slova vydřiduch
Text dotazu
Dobrý den, zajímal by mě původ slova vydřiduch. Je toto slovo příbuzné s vyjmenovaným slovem vydra? Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
podle etymologického slovníku je vydra z všeslovanského, respektive z indoevropského základu "udra", "udro" = voda, vodní zvíře. S vydřiduchem nemá vydra nic společného.
Příruční slovník jazyka českého uvádí:
vydřiduch = kdo jiné finančně vydírá, vysává: lichvář, chamtivec
(původ slova dřít (někoho) je z praslovanského derti, drati z indoevropského der- drát, trhat, stahovat z kůže
Význam slova vydřiduch najdete v tomto internetovém odkazu internetové jazykové příručky Akademie věd:
SSJČ
vydřiduch, -a  m. (mn. 1. -chové, -ši,  6. -ších)  (vydřiduška, -y  ž.) expr. kdo někoho, zvl. finančně, vydírá, vysává; vyděrač: spekulant a v.; panský, kapitalistický v.;  expr. zdrob. *-doušek, -ška  m. (Zeměd. nov.), -dušský (*-dušný  Zápot.) příd. expr. vyděračský: v. zisk; v-šští podnikatelé; v-á politika;  přísl. -dušsky; podst. -dušství, -í  s. expr. vyděračství: kapitalistické v.
SSČ
vydřiduch, -a m (mn. 1. -ši, -chové, 6. -ších) hanl. kdo někoho (zejm. peněžně) vydírá, vyděrač: spekulant a vydřiduch; vydřidušský příd.: vydřidušské zisky; vydřidušsky přísl.; vydřidušství, -í s
Pokud jde o pravopis slova vydřiduch, tvrdé y se píše proto, že se jedná o předponu vy-
S pozdravem,
Lenka Michálková, FF UK
Použité zdroje
REJZEK, Jiří. Český etymologický slovník. Leda, 2001. ISBN 80-85927-85-3.
Československá akademie věd. Příruční slovník jazyka českého. V Praze, SPN, 1953-1955.
http://prirucka.ujc.cas.cz/[…]C3%ADduch&Hledej=Hledej
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
18.08.2015 06:11
Cenobita. píše:
Pátek 03.06.2016 17:26
vydřiduch = vy+dři+duch; ten do by vydřel (vyždímal) i ducha z těla (ducha/dech - život); ten co pro zisk druhého souží až k smrti
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu