Původ slova šumař
Text dotazu
Prosim o vysvetleni puvodu a vyznamu slova šumař. Mockrat dekuji.
Odpověď
Dobrý den,
výraz šumař neboli potulný (řemeslný) hudebník, hanlivě také špatný výkonný hudebník (šumařiti - zastarale šumem jíti) pochází ze středoněmeckého slova schūmer = tulák.
Použité zdroje:
MACHEK, Václav. Etymologický slovník jazyka českého. Praha: Lidové noviny, 1997. Str. 630. ISBN 80-7106-242-1.
Příruční slovník jazyka českého. Díl V., S-Š. V Praze: Státní nakladatelství učebnic, 1948-1951. Str. 1196.
Slovník spisovné češtiny: pro školu a veřejnost. Praha: Academia, 1994. Str. 440. ISBN 80-200-0493-9.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
31.08.2009 15:36
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu