původ slova ,,šofér´´
Text dotazu
puvod , význam
Odpověď
Dobrý den,
slovo šofér znamená řidič (auta, automobilu), původ z francouzského chauffeur - topič (původně asi u železnice) z francouzského chauffer - topit, a to z latinského calefacere oteplovat  z latinského kořene cal teplý a facere dělat.
Použité zdroje
Rejzek, Jiří, 1964-. Český etymologický slovník. Vyd. 1. Voznice : Leda, 2001. 752 s.
Holub, Josef, 1881-1966. Stručný etymologický slovník jazyka českého se zvláštním zřetelem ke slovům kulturním a cizím. Josef Holub, Stanislav Lyer. 4. vyd. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1992. Odborné slovníky. 483 s.
Přílohy
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Městská knihovna v Přerově
Datum zadání dotazu
12.10.2017 22:33
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu