Původ slova skol
Text dotazu
Zajímal by mne původní význam slova \"skol\", zastaralého pozdravu mezi lyžaři, pocházejícího ze švédštiny. Existuje prý teorie o používání tohoto slova při souboji dvou mužů. Doposud jsem však nikde žádnou zmínku nenašla.
Odpověď
Bohužel se nám jiný význam tohoto slova nepodařilo z našich dostupných materiálů nalézt, kromě již zmiňovaného původu ze švédštiny (= lyžařský pozdrav). Domníváme se, že tento dotaz spíše zodpoví v jazykové poradně Ústavu pro jazyk český (www.ucl.cas.cz).
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
21.02.2008 15:24
Soptaaa píše:
Úterý 24.05.2016 22:51
Výraz SKOL se mi vybavuje pouze z četby a z TV z období a z lokalit vikingů (750-850 n.l.) a domnívám se, že dnes bychom skol (alespoň v souvislosti se severními muži) přeložili jako "Na zdraví" při přípitku.
Asi na zdraví nebo do dna..
Pavel píše:
Středa 10.08.2022 16:24
Ano máte pravdu skol používali vikingové při pozdravu a při zahájení večerní obžírky , přípitku ,v našem překladu ( na zdraví) . Požívají ho také do dnes v Anglii a Irsku v hospodách.
Petr Černý píše:
Úterý 31.05.2016 14:09
A pro ty, kteří nejen milují hory a vše kolem nich, ale také chtějí vědět o pozdravu "skol" více.
Skol (written "skål" in Danish, Norwegian, and Swedish and "skál" in Faroese and Icelandic or "skaal" in transliteration of any of those languages) is the Danish/Norwegian/Swedish word for "cheers," or "good health," a salute or a toast, as to an admired person or group.
A jedno pravidlo na závěr : " Nikdy nevíš, co lyžař před tebou udělá, pamatuj, že vinu nese vždy ten vzadu !!! "
Jaroslav Dusil píše:
Čtvrtek 14.11.2019 08:59
Zamyslel se někdo nad tím, že to může být úplně české "SKOL" - jako přání domu druhému a by něco skolit, porazit, někam se dostat...
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu