Původ slova rumiště, jak se dostalo do češtiny
Text dotazu
Jak se dostalo slovo rumiště do češtiny, jeho původ
Odpověď
Dobrý den,
slovo rumiště, rumoviště má dva významy  -  místo, kam se vyváží a skladuje rum (odpad) neboli smetiště
zbořenina, zřícenina, rozvaliny, trosky
Podle etymologického slovníku českého jazyka je možné, že toto slovo se do češtiny dostalo z německého hovorového výrazu der Rummel (Rumpel), což znamená ´haraburdí´.
Použité zdroje
REJZEK, Jiří. Český etymologický slovník. Vyd. 1. Voznice: Leda, 2001. 752 s. ISBN 80-85927-85-3.
SIEBENSCHEIN, Hugo et al. Německo-český slovník = Deutsch-tschechisches Wörterbuch. [II], M-Z. 4., upr. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1988. 757 s.
TRÁVNÍČEK, František. Slovník jazyka českého. 4. přeprac. a dopl. vyd. Praha: Slovanské nakladatelství, 1952. xv, 1801 s.
http://prirucka.ujc.cas.cz/
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Knihovna města Plzně, p. o.
Datum zadání dotazu
02.03.2015 22:17
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu