puvod slova rumiště, jak se dostalo do češtiny
Text dotazu
Jak se dostalo slovo rumiště do češtiny, jeho puvod
Odpověď
Dobrý den,
existují dvě možnosti původu slova rumiště, obě mají základ ve slově "rum" (odpadky zdiva). Jedna možnost vzniku je přesmykem ze slova "múr" (nyní "mour"). Pravděpodobnější je vznik z německého slova "rummel", které znamená povyk, lomoz mela, haraburdí.
Použité zdroje
REJZEK, Jiří. Český etymologický slovník. Vyd. 1. Voznice: LEDA, 2001. 752 s. ISBN 80-85927-85-3.
HOLUB, Josef. Stručný etymologický slovník jazyka českého se zvlástním zřetelem k slovům kulturním a cizím. 2. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1978. Odborné slovníky. 527 s.
Německo - český slovník. [Díl 2] M-Z. 1. vyd. V Praze: Státní pedagogické nakladatelství, 1964. s. 761-1442 .
Jazyková poradna Ústavu pro jazyk český Akademie věd ČR http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Knihovna města Hradce Králové
Datum zadání dotazu
02.03.2015 22:16
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu