Původ slova prkno
Text dotazu
Zajímal by mne vznik slova PRKNO.
Odpověď
Dobrý den,
podle nám dostupných etymologických slovníků se slovo - prkno - vyskytuje pouze v češtině, pochází zřejmě ze severogermánských jazyků,  brík = prkno (staronorština), brik = nízká dřevěná stěna (norština), brík = trám (islandština). Kdy a jakou cestou bylo do češtiny přejato se, bohužel, neví.
Vyskytovalo se už ve staročeštině (prknář = řemeslník vyrábějící prkna, prkenice = dřevěné desky na písemnosti). Dodnes se používá v různých významech, např. divadelní prkna = jeviště, prkýnka = lyže, být na prkně = být mrtvý atd.
Použité zdroje:
Český etymologický slovník / Jiří Rejzek. -- Vyd. 1. -- Voznice : Leda, 2001. -- 752 s.
Etymologický slovník jazyka českého a slovenského / Václav Machek. -- 1. vyd. -- Praha : Academia, 1968. -- 627s.
Stručný etymologický slovník jazyka českého se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím. / Josef Holub, Stanislav Lyer. -- 2. vyd. -- Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1978. -- 527 s.
Malý staročeský slovník : příručka ke studiu na filozofických a pedagogických fakultách / Jaromír Bělič, Adolf Kamiš, Karel Kučera ; dodatek... Václav Křístek. -- 1. vyd. -- Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1979. -- 707 s.
Můžete se také obrátit na jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna).
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Knihovna města Plzně, p. o.
Datum zadání dotazu
02.10.2009 13:37
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu