Původ slova poddaný
Text dotazu
Jaký je původ slova poddaný? Nevzniklo složením slov pod a daní, respeltive osoba co platila daně?
Odpověď
Dobrý den,
v dostupných etylomogických slovnících jsme původ slova poddaný nenašli. Naučné slovníky (Ottův, Riegerův) ale dobře popisují povinnosti poddaných, kterými nebylo ani tak placení daní jako spíše robota a celková závislost na svém pánovi, respektive podřízenost/poddanost vůči němu.
Vokabulář webový Ústavu pro jazyk český potom shromažďuje hesla ze staročeských slovníků, kde se také dají nalézt zajímavé informace k tomuto heslu, výběrem (více viz přiložený odkaz):
• poddaný od slovesa poddati se, mocensko-právně podřízený
• podrobený (čemu), podléhající (komu), poddávající se, oddávající se
• oddaný, věrný, poslušný
Použité zdroje
Ottův slovník naučný: illustrovaná encyklopaedie obecných vědomostí. Devatenáctý díl, P–Pohoř. Praha: J. Otto, 1902.
RIEGER, František Ladislav a Jakub MALÝ. Slovník naučný. Díl 6., P – Quousque tandem. Praha: Kober, 1867.
Vokabulář webový: webové hnízdo pramenů k poznání historické češtiny [online]. Praha: Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i. Dostupné z: https://vokabular.ujc.cas.cz/hledani.aspx?hw=poddaný [cit. 16. 8. 2023]
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Knihovna Akademie věd České republiky
Datum zadání dotazu
15.08.2023 20:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu