původ slova peron
Text dotazu
Dobrý den, můžete mi prosím zjistit, jakého původu je slovo peron? Děkuji
Odpověď
Dobry den,
na zaklade Vaseho dotazu Vam zasilame informace o puvodu slova peron vcetne jeho vykladu:
Akademicky slovnik cizich slov. II. L-Z. Praha : Academia, 1995. s. 585. ISBN 80-200-0524-2
peron, -u m (z nem. < fran. zakl.) zeleznicni nastupiste; peronni, peronovy prid.: p-ni listek (dr.) vstupenka na nastupiste, peronka; zel. p-ni kolej u nastupiste pro osobni vlaky, nastupistni kolej; p-ni podchod podzemni chodba spojujici nastupiste s vypravni budovou, nastupistni podchod m - muzsky rod prid. - pridavne jmeno dr. - drive zel. - zeleznicni (doprava)
Encyklopedie Universum (www.cotoje.cz)
peron [z fr. perron - nastupiste] - zel. nastupiste; schodiste pred velkou budovou (schody).
Výraz "perón" se k nám dostal přes německé "Perron" z francouzského "perron" = schodiště. Souvisí také s francouzským "pierre" neboli kámen z latinského "petra".
Informace pochází z publikace: HOLUB, Josef; LYER, Stanislav. Stručný etymologický slovník jazyka českého: se zvláštním zřetelem ke slovům kulturním a cizím. Praha: SPN, 1978. ISBN 80-04-23715-0
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
15.02.2008 14:11
Jan Řehák píše:
Čtvrtek 28.09.2023 15:13
Nepochází náhodou s Argentiny, kde se nástupiště přejmenovali po Evě Peron, manželky Juana Perona bývalého
presidenta kvůli její oblíbenosti a popularitě ?
PSK - admin píše:
Pátek 29.09.2023 12:20
Dobrý den,
v našich zdrojích se nám nepodařilo dohledat nic, co by nasvědčovalo tomuto etymologickému spojení. Jelikož výraz „peron“ či „perron“ existoval jak v češtině, tak v jiných jazycích, již před narozením Evy de Perón, domníváme se, že je pravděpodobnější, že výraz vznikl přejímáním z němčiny a francouzštiny, jak popisují zdroje uvedené v příspěvku výše.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu