původ slova navinulý
Text dotazu
Dobrý den,
zajímalo by mě, jak vzniklo slovo navinulý.
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
navinulý, -le, -lost  = nakyslý (jako víno); -lá chuť, -lé jablko; přeneseně navinulá poznámka= mrzutá, štiplavá
Zdroj: TRÁVNÍČEK, František. Slovník jazyka českého. Praha: Slovanské nakladatelství, 1952.
Navinulý - nakyslý od staročeského navinúti se zkysnout; viz vinouti ( s přechýlením k víno)
Zdroj: HOLUB, Josef, LYER, Stanislav. Stručný etymologický slovník jazyka českého se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1978.
Navinulý, navilý, navinutý - vysvětlení podává staročeské navinúti sě zkysnouti (víno... sě zoctilo, točižto navinulo sě), totožné s navinúti vyvrtnouti (nohu sobě navinul), úd vyvinutý natrženie. Spojení obou významů objasní rčení pivo (víno) se zvrhlo zkazilo a zvrtilý zakyslý. Chodové rozlišují mlíko naražený,  pokročilejším kysání je navilý, pak kyselý nebo hustý. Vše od vinouti, ale v povědomí mluvících se to spojuje s víno; o tom svědčí forma návinný (navinnej, návidnej - obé z Vysočiny).
Zdroj: MACHEK, Václav. Etymologický slovník jazyka českého. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 1997.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
30.05.2016 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu