Původ slova mandelinka
Text dotazu
Dobrý den,
jak vzniklo slovo "mandelinka", kdo ho vymyslel?
Odpověď
Dobrý den,
za českým přírodovědným názvoslovím, tedy i za mandelinkou, stojí především Jan Svatopluk Presl. Své pojednání "Navržení soustavy živočichů" uveřejňoval na pokračování ve vědeckém časopise Krok. vycházel především z díla francouzského přírodovědce Georgese Couviera. Pro tvorbu zoologických jmen vymyslel svá vlastní přesná pravidla. Pokud nenašel vhodný název v češtině, hledal v příbuzných jazycích, ale mnohdy mu nezbylo než si ho úplně vymyslet. Mandelinka se poprvé objevila v soupisu z roku 1821, který vyšel v časopise Krok. Bohužel etymologický původ vysledovat nelze, můžeme jen spekulovat nad souvislostí se slovem mandel, který označuje 15 snopů.
Použité zdroje
PROCHÁZKA, Jan Svatopluk. Jan Svatopluk Presl. V Praze: F. Topič, [1920]. Dostupné také z: https://ndk.cz/[…]/uuid:50cd4660-5ac8-11e9-b8c0-005056827e52
HOFFMANNOVÁ, Eva. Jan Svatopluk Presl, Karel Bořivoj Presl. Praha: Melantrich, 1973, s. 70. Dostupné také z: https://ndk.cz/[…]/uuid:713c4c30-e7ff-11e2-b28b-001018b5eb5c
Presl, Jan Svatopluk. Krok: weřegný spis wšenaučný pro wzdělance národu česko-slowanského. Díl 1, část 1-4. Praha: t. J. Fetterlowá, 1821-1823.
Hora-Hořejš, Petr. Toulky českou minulostí. Šestý díl, [Příběhy a postavy českého národního obrození]. 1. vyd. Praha: Baronet, 1997. 230 s. ISBN 80-7214-039-6.
https://region.rozhlas.cz/mandel-7287688
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Krajská knihovna v Pardubicích
Datum zadání dotazu
17.08.2023 22:33
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu