Původ slova malvice a bobule
Text dotazu
Dobrý den,
jaký je původ slova malvice a bobule. Proč se plody rostlin nazývají právě těmito jmény?
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
etymologický slovník říká:
malvice, druh plodu bobule (J.S. Presl (Květena česká, Rostlinopis) neporozuměním - ze staročes. malvice 'slezovitá rostlina' (z lat. malva 'slez'), a to asi k lat. malum 'jablko'
bob (praslovan. bob`), všeslov.: bob-ek, (viz tam), bobule asi praevr., z lat. faba, něm. Bohne. Též se vykládá jako baltoslovan. zvukomaleb. expres.. dupleta bob-pop o věcech (zvl. plodech) bobtnajících, nabubřelých vydutých;  pupa (pl. pupos 'body'; staroprus. babo); bubřeti, bublati
Zdroj: HOLUB, Josef, KOPEČNÝ, František. Etymologický slovník jazyka českého. Praha: Státní nakladatelství učebnic, 1952.
bobule: podle Jungmanna ze slovenštiny. Z toho asi je i slovenský. bobál hlíza, brambor - obé je asi od rodiny slov, v níž je boubel a bublina; o v prvém slově asi disimilací z u.
malvice: Preslův název pro jistý druh rostlinných plodů; P. převzal tu porušené slovo z jednoho staročes. rukopisu (Jungmann. za ně čte mrkvice)
Zdroj: MACHEK, Václav. Etymologický slovník jazyka českého. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 2010.
malvice - dužnina její vznikla z lůžka květního, na konci malvice jsou uschlé zbytky kalicha, uvnitř několik kožnatých pouzder se semeny.
bobule - patří k dužnatým plodům; má vnější oplodí blanité nebo kožnaté, vnitřní dužnaté a šťavnaté, jest jedno- i vícesemenná
Zdroj: DLOUHÝ, František. Léčivé rostliny (herbář): jejich popis, pěstování a upotřebení. Praha: I.L.Kober, 1900.
název bobule z latin. bacca
Masarykův slovník naučný: lidová encyklopedie všeobecných vědomostí. Praha: Československý kompas, 1925.
Další zdroje:
Dužnaté plody: bobule, peckovice
Nepravé plody: malvice, češule
https://cs.wikipedia.org/wiki/Plod_(botanika)
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
07.12.2020 23:27
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu