původ slova kohout
Text dotazu
Dobrý den,
rád bych se zeptal na původ slova kouhout.
Děkuji moc.
Odpověď
Dobrý den,
slovo kohout vzniklo ze staročeského kokot, kohút. (Dodnes se užívá v nářečích.) A toto vše má svůj původ ve zvuku ko ko ko, který vydává kohout, když svolává slepice k zrnu, nebo je chce varovat před nějakým nebezpečím apod. Písmeno "u" ve slově kohout lze vysvětlit podle Etymologického slovníku od Machka, V. u-ovým odstínem hlasu kohouta.
Zdroje:
* MACHEK, Václav. Etymologický slovník jazyka českého. Fotoreprint podle 3. vyd. z r. 1971. Praha : NLN, 1997. ISBN 80-7106-242-1.
* HOLUB, Josef, LYER, Stanislav. Stručný etymologický slovník jazyka českého : se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím. 2. vyd. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1978. ISBN 80-04-23715-0.
* Kol. autorů. Slovník české frazeologie a idiomatiky : Výrazy slovesné (A-P). 1. vyd. Praha : Academia, 1994. ISBN 80-200-0347-9. (1. díl)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
01.06.2012 07:57
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu