původ slova injekce
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jaký je etymologický původ slova injekce. Případně jaké jsou jeho slangové varianty. Velice Vám děkuji a přeji hezký den.
Odpověď
Dobrý den,
injekce - vstřikování, vstříknutí látky (zpravidla s léčivým účinkem) do organismu
Zdroj: KLIMEŠ, Lumír. Slovník cizích slov. Praha: SPN, 1981.
Injekce vstřikování. Z latinského injectio, vlastně vhození od inicere (ptc. participium, příčestí -jectus)
Zdroj: HOLUB, Josef, LYER, Stanislav. Stručný etymologický slovník jazyka českého se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1967.
Slangové slovníky, které máme k dispozici, slang pro injekci neuvádějí, pouze pro intravenózní injekci, viz níže
Intravenoska - intravenózní injekce. Lat. vena - žíla, iniectus - dovnitř vržený
Zdroj: DOLEŽAL, Antonín. Lékařský slang a úsloví. Praha: Galén, 2007.
Nevíme, zda vás zajímá pouze slang český. Ve fondu NK ČR, Všeobecná studovna,  je anglický výkladový slovník, viz bibliografický záznam níže; zda obsahuje slang pro injekci v angličtině,  jsme nemohli nyní ověřit.
Segen, Joseph C. Current med talk: a dictionary of medical trems, slang & jargon. Stanford: Appleton & Lange, [c1995]. viii, 984 s. ISBN 0-8385-1464-2. Signatura Všeobecné studovny BMO XIII B 199
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
13.10.2014 10:56
Helena píše:
Pátek 25.08.2023 11:27
pigáro?
PSK - admin píše:
Pátek 25.08.2023 11:54
Dobrý den,
máte pravdu, v slovníku jsme nalezli, že výraz pigáro v slangové češtině znamená injekci nebo žihadlo. Objevili jsme ho ale i jako výraz pro cigaretu – cigáro, pigáro apod.
Zdroje:
-OUŘEDNÍK, Patrik. Šmírbuch jazyka českého: slovník nekonvenční češtiny 1945-1989. Praha: Volvox Globator, 2016, s. 35. ISBN 978-80-7511-231-6.
-HUGO, Jan. Slovník nespisovné češtiny: argot, slangy a obecná mluva od nejstarších dob po současnost : historie a původ slov. Praha: Maxdorf, c2006, s. 260. ISBN 80-7345-086-0.
- https://cestina20.cz/slovnik/pigaro/
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu