Původ slova Gola (sada nástrčných klíčů)
Text dotazu
Dobrý den,
pokoušel jsem se najít, odkud pochází a co původně znamená slovo "Gola" ve výrazu "Gola sada" (nejčastěji označení pro sadu nástrčných klíčů).
Odpověď
Dobrý den,
děkujeme Vám za využití služby „Ptejte se knihovny“.
V technických normách, které se soustřeďují na problematiku nářadí, jsem tento pojem nenalezl, tudíž se zřejmě jedná o výraz obchodního charakteru. Na normu ČSN 23 0601 Klíče na matice a šrouby. Technické předpisy, se dokonce odkazoval Katalog výrobků Technomat (tj. výhradní distributor výrobků n.p. TONA) z roku 1955, konkrétně se jednalo o „Klíče na matice otevřené, oboustranné Gola“. Nalezl jsem v tomto katalogu i „Nářadí Gola SN“. Díky nomenklatuře, která byla pod ním uvedena (Mst 2.8604.00.8) se mi podařilo ověřit v Seznamu výrobků ministerstva strojírenství z roku 1955, že byly podobně označovány Hlavice nástrčkové (Soupravy SN velké). Tudíž z toho lze vydedukovat, že od ministerstva pojem zřejmě nevzešel.
Ostatní normy, které jsem prověřoval, tj. ISO 1703, ISO 691 a ČSN 230650 rovněž nic nového v názvosloví nepřinesly, stejně jako technické encyklopedie a slovníky.
V tuto chvíli existuje pro Vás několik variant, jak se k původu tohoto pojmu dostat.
1.     Kontaktovat společnost TONA (http://www.tona.cz/index.php/kontakty) a přeptat se, jak to vlastně s tím označováním výrobků bylo. Dočetl jsem se, že tento název se již nepoužívá, zřejmě kvůli velkému množství padělků ze zemí V a JV Asie.
2.     Prohledat archiv n. p. TONA – Pečky. V databázi archivů MVČR se mi podařilo dohledat, že archiv tohoto podniku je umístěn v SOA v Praze. Problém je však v tom, že ještě není zpracován a není tak přístupný pro nahlížení. Doporučuji kontaktovat pracovníky archivu a informovat se, za jakých okolností by Vám fond mohli zpřístupnit. Mohl byste si v něm dohledat např. jména zaměstnanců (zdali se Gola nejmenuje po nějakém z nich či informace z výroby, apod.)
Název fondu (sbírky): TONA Pečky
Uloženo v archivu: Státní oblastní archiv v Praze
Místo vzniku fondu (sbírky): Pečky
Časový rozsah: 1950-2011
Metráž: 0 bm zpracováno (z toho 0 bm inventarizováno), 40,3 bm nezpracováno
Přístupnost: Archivní soubor není přístupný pro nahlížení
Původce fondu(sbírky): TONA, továrna na nářadí, Pečky TONA, a.s. - v likvidaci 1991- , IČ 00009539
Tematický popis: Organizační směrnice, plány investiční výstavby, rozhodnutí, opatření, příkazy, dokumentace výroby, technický rozvoj, organizace a technika řízení, kolektivní smlouvy, kolegium, rozbory, delimitace, hmotný investiční majetek, plány, soutěžení, studie, plány, výroba, rekonstrukce továrny, socialistické soutěže, civilní obrana, audity, představenstvo, dozorčí rada, smlouvy, stanovy, výroční zprávy, valné hromady, akcie, kontroly, statistiky, účetnictví, propagace, ceníky, nemovitosti, společenské organizace, normy, zaměstnanecké záležitosti, projekty, úrazy, bezpečnost a ochrana při práci, analýzy, škody, metodika, tisk, ukázky výrobků, poháry, razítka
3.     Prohledat další dostupnou literaturu:
1)    Rezek, František. Přehled výrobního programu Tona Pečky - ČSSR. Praha: SNTL, 1972. 1 sv. (nestr.).
http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000734995&local_base=SKC
2)    Nářadí. Praha: Technomat, [1966]. 304 s.
http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=001592180&local_base=SKC
3)    Nářadí 11-01. 2. vyd. Praha: Technomat, 1962. 277 s.
http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=001592182&local_base=SKC
Obor
Technika, technologie, inženýrství
Okres
--
Knihovna
Národní technická knihovna
Datum zadání dotazu
19.01.2015 13:38
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu