původ slova daň
Text dotazu
Jaký je původ slova daň?
Odpověď
Dobrý den,
podařilo se nám najít pouze tyto informace: slovo daň souvisí s latinským dare = dát, či řeckým dadoni = dávám.
Doporučili bychom Vám, abyste se se svým dotazem obrátil ještě na jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR: http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/, kde by Vám odborníci na český jazyk jistě podali přesnou odpověď.
Zdroje:
* MACHEK, Václav. Etymologický slovník jazyka českého. fotoreprint podle 3. vyd. Z roku 1971. Praha : Nakladatelství Lidové noviny, 1997. ISBN 80-7106-242-1.
* HOLUB, Josef; LYER, Stanislav. Stručný etymologický slovník jazyka českého : se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím. 4. vyd. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1992. ISBN 80-04-23715-0.
* ČERMÁK, František [et al.]. Slovník české frazeologie a idiomatiky. Výrazy neslovesné. 1. vyd. Praha : Leda, 1988.
* http://prirucka.ujc.cas.cz/?slovo=Hokyn%C3%A1%C5%99ka
* http://bara.ujc.cas.cz/psjc/search.php
* http://ssjc.ujc.cas.cz/search.php
* REJZEK, Jiří. Český etymologický slovník. 1. vyd. Praha : Leda, 2001. ISBN 80-85927-85-3.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.05.2013 09:27
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu