Původ slova cesta
Text dotazu
Zajímala by mě etymologie slova cesta. V rámci slovanských jazyků je kromě slovenštiny unikátní.
Odpověď
Dobrý den,
slovo cesta je dle etymologických slovníků praslovanského původu. Ve staroslověnském jazyce zněl termín pro cestu cěsta. Slovo pravděpodobně souvisí se staroslověnským slovesem cěstiti = čistit, uklízet. Cestou tedy byla původně označována dráha, která byla vyčištěna od překážek.
Použité zdroje
* MACHEK, Václav. Etymologický slovník jazyka českého. Fotoreprint 3. vyd. z roku 1971. Praha: NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 1997. 866 s. ISBN 80-7106-242-1.
* HOLUB, Josef a LYER, Stanislav. Stručný etymologický slovník jazyka českého se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím. 4. vyd. Praha: SPN, 1992. 483 s. Odborné slovníky. ISBN 80-04-23715-0.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
26.08.2015 17:57
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu