Původ příjmení
Text dotazu
Rád bych se dozvěděl původ příjmení KUJAN
Odpověď
Dobrý den,
dle knihy Naše příjmení bylo příjmení Kujan odvozeno z lašského slovesa kujikať = skučet.
Ke dni 9.5.2007 žilo v České republice 85 mužů a 71 žen s příjmením Kujan/ Kujanová.
Použité zdroje:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* Statistiky Ministerstva vnitra ČR:
http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
27.01.2009 18:33
Michal píše:
Čtvrtek 05.03.2015 13:31
Dobrý den,
rád bych se dozvěděl původ příjmení Kedršt
Moc děkuji
PSK - admin píše:
Čtvrtek 05.03.2015 15:22
Váš dotaz jsme zodpověděli. Odpověď obdržíte e-mailem nebo si ji můžete přečíst v archivu služby: http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/prijmeni-kedrst
Aleš Juráček píše:
Neděle 20.12.2015 18:01
Dobrý den, rád bych věděl původ a význam příjmení Juráček.
Moc děkuji.
PSK - admin píše:
Úterý 22.12.2015 13:55
Dobrý den,
odpověď jsme Vám poslali na e-mail a naleznete ji také v archivu na adrese http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/prijmeni-juracek.
Zdeňka Englická píše:
Pondělí 06.02.2017 11:01
Dobrý den,
ráda bych se dověděla původ příjmení Englická.
Děkuji moc
PSK - admin píše:
Pondělí 06.02.2017 14:47
Dobrý den, odpověď obdržíte e-mailem, služba PSK.
Michal Golovach píše:
Čtvrtek 05.03.2015 13:32
Dobrý den,
rád bych se dozvěděl původ mého příjmení GOLOVACH.
Děkuji.
MG
PSK - admin píše:
Čtvrtek 05.03.2015 15:19
Váš dotaz jsme zodpověděli. Odpověď obdržíte e-mailem nebo si ji můžete přečíst v archivu služby: http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/prijmeni-golovach
Jakub Šimeček píše:
Čtvrtek 05.03.2015 15:18
Dobrý den,
rád bych se dozvěděl původ příjmení Šimeček
děkuji mnohokrát
PSK - admin píše:
Pátek 06.03.2015 14:59
Váš dotaz jsme zodpověděli. Odpověď obdržíte e-mailem nebo si ji můžete přečíst v archivu služby: http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/prijmeni-simecek
Pavel píše:
Čtvrtek 12.03.2015 08:47
Dobrý den,
rád bych se dozvěděl původ příjmení Harásek.
Děkuji!
PSK - admin píše:
Úterý 17.03.2015 13:23
Váš dotaz jsme zodpověděli. Odpověď obdržíte e-mailem nebo si ji můžete přečíst v archivu služby: http://www.ptejteseknihovny.cz/[…]/puvod-prijmeni-harasek
hana michalíková píše:
Pondělí 16.03.2015 15:54
Dobrý den,
áda bych se dozvěděla o původu příjmené Goroš.
moc děkuji a hezký den
hana michalíková
PSK - admin píše:
Úterý 17.03.2015 13:32
Váš dotaz jsme zodpověděli. Odpověď obdržíte e-mailem nebo si ji můžete přečíst v archivu služby: http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/puvod-prijmeni-goros
Jana ňuksová píše:
Čtvrtek 19.03.2015 08:56
Prosím o původ jména Ňuksa. Děkuji.
PSK - admin píše:
Pátek 20.03.2015 13:38
Dobrý den, odpověď obdržíte e-mailem nebo si ji můžete přečíst v archivu na adrese http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/prijmeni-nuksa.
miroslava píše:
Úterý 24.03.2015 20:21
Chtela bych vedet púvod prijmeni Faldyna
ABA001 píše:
Čtvrtek 26.03.2015 11:32
Dobrý den, Váš dotaz jsme zodpověděli, odpověď obdržíte emailem nebo si ji můžete přečíst v archivu této služby na adrese http://www.ptejteseknihovny[…]det-puvod-prijmeni-faldyna.
Anonym píše:
Sobota 28.03.2015 12:54
Dobrý den, ráda bych se dozvěděla jaký je původ a význam příjmení Haklová.
PSK - admin píše:
Pondělí 30.03.2015 12:45
Dobrý den,
protože jste nevložil/-a Vaši e-mailovou adresu, nemůžeme Vám tak bohužel poslat odpověď přímo na e-mail. Původ příjmení Haklová tak naleznete v archivu na adrese http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/prijmeni-haklova.
Johanka píše:
Pátek 10.04.2015 23:08
Dobrý den,
ráda bych se dozvěděla původ nebo význam příjmení Hypius.
Děkuji!
PSK - admin píše:
Pondělí 13.04.2015 17:03
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail; bohužel se nám původ ani význam Vašeho příjmení nepodařilo prokázat. Přikládáme pouze internetové odkazy na četnost a místa výskytu Vašeho příjmení: http://www.kdejsme.cz/prijmeni/Hypius/, http://forebears.io/surnames/hypius . Národní knihovna ČR
Martin Kivader píše:
Pátek 17.04.2015 17:38
Dobrý den,
rád bych se dozvěděl původ příjmení Kivader.
Předem děkuji.
PSK - admin píše:
Pondělí 20.04.2015 11:03
Dobrý den,
odpověď na Váš dotaz jsme Vám zaslali e-mailem. Přečíst si ji též můžete v archivu služby: http://www.ptejteseknihovny.cz/[…]/puvod-prijmeni-kivader
Jan Knotek píše:
Neděle 26.04.2015 14:16
Dobrý den,
rád bych se dozvěděl původ příjmení Knotek.
Předem děkuji.
Alice píše:
Úterý 12.05.2015 15:35
Dobrý den, ráda bych se dozvěděla původ příjmení Boček / Boczek.
Děkuji.
PSK - admin píše:
Středa 13.05.2015 14:44
Dobrý den,
odpověď na Váš dotaz jsme Vám zaslali e-mailem. Přečíst si ji též můžete v archivu služby: http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/prijmeni-bocek
Karin píše:
Úterý 12.05.2015 21:58
Dobrý den,moc by mě zajímal původ příjimení Soukup/ Soukupová.
Děkuji.
PSK - admin píše:
Čtvrtek 14.05.2015 13:15
Obdobný dotaz jsme již v rámci služby Ptejte se knihovny zodpovídali. Odpověď můžete nalézt v archivu služby: http://www.ptejteseknihovny.cz/[…]/prijmeni-drobilek-a-soukup
http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/vyznam-slova-soukup
Petra píše:
Úterý 12.05.2015 23:35
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat na původ příjmení ŠÁLEK.
Předem děkuji za odpověď.
Petra
PSK - admin píše:
Pátek 15.05.2015 10:55
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail a naleznete ji také v archivu služby PSK na adrese http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/prijmeni-salek.
Jiri Stribrny píše:
Středa 13.05.2015 01:56
Dobry den, rad bych se dozvedel puvod prijmeni Stribrny, dekuji!
PSK - admin píše:
Čtvrtek 14.05.2015 09:36
Dobrý den,
odpověď na Váš dotaz jsme Vám zaslali e-mailem. Přečíst si ji též můžete v archivu služby: http://www.ptejteseknihovny.cz/[…]/puvod-prijmeni-stribrny
Radek píše:
Středa 13.05.2015 13:11
Dobrý den,
rád bych se zeptal na původ příjmení Čejpa.
Předem děkuji.
PSK - admin píše:
Čtvrtek 14.05.2015 09:51
Dobrý den, odpověď na Váš dotaz jsme Vám zaslali e-mailem. Přečíst si ji též můžete v archivu služby: http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/prijmeni-cejpa
Franzki píše:
Středa 13.05.2015 16:47
Dobrý den, Chtěl bych prosím znát původ příjmení Franzki. Děkuji
PSK - admin píše:
Pondělí 18.05.2015 11:57
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail a naleznete ji také v archivu na adrese http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/prijmeni-franzki.
Vladimír píše:
Čtvrtek 14.05.2015 11:50
Dobrý den, zajímal by mě původ jména Gašparík, popř. Gašparyk
Děkuji za odpověď.
Vladimír
PSK - admin píše:
Pátek 15.05.2015 11:00
Dobrý den, odpověď jsme vám poslali na e-mail a naleznete ji také v archivu služby PSK na adrese http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/prijmeni-gasparik.
Vlastimil píše:
Čtvrtek 14.05.2015 15:14
Dobrý den,
moc rád bych se dozvěděl o původu příjmení Janecký.
Předem děkuji a přeji hezký den!
PSK - admin píše:
Pondělí 18.05.2015 08:56
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail a naleznete ji také v archivu na adrese http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/prijmeni-janecky.
Nečasová Lenka píše:
Pátek 15.05.2015 08:50
Dobrý den, zajímá mě původ a význam příjmení Nečas
PSK - admin píše:
Pondělí 18.05.2015 09:10
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail a naleznete ji také v archivu na adrese http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/prijmeni-necas.
Alan Recmaniok píše:
Pátek 15.05.2015 21:30
Dobrý den,
rád bych věděl původ příjmení Recmaniok
děkuji
PSK - admin píše:
Úterý 19.05.2015 16:31
Dobrý den,
odpověď na Váš dotaz jsme Vám zaslali e-mailem. Přečíst si ji též můžete v archivu služby: http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/prijmeni-recmaniok
Robert plechac píše:
Sobota 16.05.2015 11:05
Dobry den,
Moc rád bych se dozvěděl původ příjmení Plecháč.
Děkuji
PSK - admin píše:
Úterý 19.05.2015 16:46
Dobrý den,
odpověď jsme Vám poslali na e-mail a naleznete ji také v archivu služby PSK na adrese http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/prijmeni-plechac.
J. Barbořík píše:
Pondělí 18.05.2015 14:53
Dobrý den,
máte prosím informace o původu příjmení Barbořík?
Předem děkuji.
PSK - admin píše:
Úterý 19.05.2015 08:40
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail a naleznete ji také v archivu na adrese http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/prijmeni-barborik.
Pokluda píše:
Úterý 19.05.2015 20:58
Dobrý den,
bylo by možné zjistit význam jména Pokluda ?
Dekuji
PSK - admin píše:
Středa 20.05.2015 10:02
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail a nalezete ji také v archivu na adrese http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/prijmeni-pokluda.
M.Blažková píše:
Středa 20.05.2015 16:28
Dobrý den,
chtěla bych poprosit o význam příjmení Blažek / Blažková. Kdesi jsem se před mnoha lety dozvěděla, že snad pochází z latinského slova "blasius", ale moc se mi to nezdá, budu ráda, když mi tento dotaz zodpovíte.
Děkuji.
PSK - admin píše:
Čtvrtek 21.05.2015 10:41
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail a naleznete ji také v archivu na adrese http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/prijmeni-blazek.
J. Plasová píše:
Pátek 22.05.2015 17:23
Dobrý večer,
chtěla bych Vás poprosit, zda by jste mi pomohl osvětlit původ a význam mého rodného příjmení Kinzlerová, je to vzácně rozšířené po ČR a můj děd se kdysi pomocí jednoho známého matrikáře dozvěděl, že příjmení Kinzler má snad německý (šlechtický) původ s významem "moudrý rádce" či "kancléř". Vím jen, že otec měl opravdu šlechtické předky, kteří přišli z Německa a jejich kořeny tady v ČR sahají asi až do počátku 17.st.. Budu moc ráda za váš výklad. Předem děkuji.
PSK - admin píše:
Pondělí 25.05.2015 13:52
Dobrý den, odpověď na dotaz jsme Vám zaslali e-mailem. Nalézt ji též můžete v archivu služby: http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/prijmeni-kinzler
J. Mikulín píše:
Neděle 24.05.2015 22:41
Dobry den chtel bych se zeptat na puvod prijmeni Mikulín
PSK - admin píše:
Úterý 26.05.2015 08:32
Dobrý den, odpověď jsme Vám zaslali e-mailem. Dostupná je též v archivu služby: http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/prijmeni-mikulik
Petr Kušta píše:
Neděle 24.05.2015 23:03
Dobrý den,
máte prosím informace o původu příjmení Kušta?
děkuji
PSK - admin píše:
Pondělí 25.05.2015 16:31
Dobrý den, odpověď jsme Vám zaslali e-mailem. Přečíst si ji též můžete v archivu služby: http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/prijmeni-kusta
Stojan píše:
Úterý 02.06.2015 17:41
Dobrý den,
velice rád bych se dozvěděl něco o původu příjmení Stojan.
Předem děkuji za odpověď
PSK - admin píše:
Pátek 05.06.2015 14:34
Původ Vašeho příjmení je následující:
Stojan: 1052; středočeské osobní jméno vyjadřující přání rodičů, aby dítě zůstalo na živu; A stojan = podstavec; Stoj, Soja, Stojánek, Stojanka (nář. lenoch), Stojka, Stoj.
Zdroj: MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
Jiřka Doubková píše:
Neděle 07.06.2015 11:39
Dobrý den, ráda bych se dozvěděla o původu příjmení Korecký. Děkuji
PSK - admin píše:
Pondělí 08.06.2015 14:53
Dobrý den, odpověď na Váš dotaz jsme Vám zaslali e-mailem, případně si ji můžete přečíst v archivu služby: http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/prijmeni-korecky
Veronika píše:
Čtvrtek 11.06.2015 15:26
Dobrý den,
ráda bych se dozvěděla, jaký je původ jména Brixi. Předem moc děkuji za odpověď!
PSK - admin píše:
Pátek 12.06.2015 16:52
Dobrý den, odpověď na Váš dotaz obdržíte e-mailem. K dispozici je též v archivu služby: http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/prijmeni-brixi
Miloslav píše:
Neděle 14.06.2015 15:37
Dobrý den,rád bych se dozvěděl původ příjmení Topenčík,když mě lustrovali policajti,tak mě nemohli najít a prý jestli jsem Čech.
PSK - admin píše:
Pondělí 15.06.2015 13:22
Odpověď na Váš dotaz obdržíte e-mailem. Přečíst si ji můžete též v archivu služby: http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/prijmeni-topencik
Eva Fojtíčková píše:
Pondělí 15.06.2015 18:38
Ráda bych znala původ příjmení Klaimannová.
PSK - admin píše:
Úterý 16.06.2015 11:29
Dobrý den,
příjmení Klaimann /- ová se nám bohužel nepodařilo dohledat v žádných nám dostupných zdrojích, zabývajících se původem a významem příjmení, pravděpodobně kvůli velmi nízkému počtu osob, které s tímto příjmením v ČR žijí.
Pro zajímavost uvádíme, že dle statistik ze serveru www.nasejmena.cz nežil na konci roku 2014 v ČR ani jediný muž či žena s tímto příjmením, pouze 1 žena s příjmením Klaimonnová. Další statistické údaje, je možné je dohledat buď na výše zmíněných stránkách www.nasejmena.cz či www.kdejsme.cz či přímo ze stránek ministerstva vnitra http://www.mvcr.cz/[…]/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspx.
Petr Wejmelka píše:
Pondělí 22.06.2015 10:36
Dobrý den , rád bych se dověděl původ příjmení Wejmelka. Děkuji
PSK - admin píše:
Středa 24.06.2015 13:11
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail a naleznete ji také v archivu na adrese http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/prijmeni-wejmelka.
Ingrid píše:
Pondělí 22.06.2015 22:57
Dobrý den, prosím moc o zjištění původu přijímeni Araitzidis nebo Araitzidisova, děkuji.
PSK - admin píše:
Středa 24.06.2015 13:03
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail. Původ příjmení jsme bohužel v dostupné literatuře nenašli, je to způsobeno nejspíše tím, že se jedná o velmi řídce se vyskytující příjmení v ČR a publikace většinou uvádějí česká či již počeštěná a hojněji využívaná jména.
Pavel Lapeš píše:
Pátek 26.06.2015 19:05
Dobrý den,chtěl bych se zeptat na původ a význam mého příjmení Lapeš
Dekuji
PSK - admin píše:
Pondělí 29.06.2015 11:47
Dobrý den,
odpověď jsem Vám poslali na e-mail a naleznete ji také v archivu na adrese http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/prijmeni-lapes.
Anonym píše:
Čtvrtek 02.07.2015 03:31
Dobrý den.
Prosím vás, neví někdo, jaký má původ příjmení Pech ??
Kde a kdy se vyskytl první Pech v Čechách a kde se tu vzal??
Napište mi vše, co kdo víte.
Mockrát vám děkuji.
PSK - admin píše:
Čtvrtek 02.07.2015 14:08
Dobrý den, odpověď na Váš dotaz jsme Vám zaslali e-mailem. Odpověď můžete nalézt též v archivu služby: http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/prijmeni-pech
Týnuš píše:
Úterý 07.07.2015 23:15
Dobrý den,chtěla bych se zeptat na původ a význam mého příjmení Kuzicová
Děkuji za odpověď :)
PSK - admin píše:
Středa 08.07.2015 13:04
Dobrý den, odpověď na Váš dotaz jsme Vám zaslali e-mailem. Nalézt ji můžete též v archivu služby: http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/prijmeni-kuzicova
Jiří Vachata píše:
Úterý 04.08.2015 11:10
Dobrý den,prosím o vysvětlení jména Vachata.
Předem děkuji.
PSK - admin píše:
Úterý 04.08.2015 14:30
Dobrý den,
příjmení Vachata patří nejspíše k početné skupině příjmení odvozených od osobních jmen začínajících na „Va-„ (Václav, Vavřinec). Možný je také původ ze slovesa „vachtat“ (ve významu „nemotorně se pohybovat“), ze slovesa „váchat“ („unavovat, mořit“) anebo z přejatého podstatného jména „vachta“ („stráž“).
Dle statistik Ministerstva vnitra zpřístupněných na stránkách http://kdejsme.cz současně žije na území ČR 61 osob s příjmením Vachata a 64 osoby s příjmením Vachatová (nejvíce v okrese Příbram).
Zdroje: Moldanová, D.: Naše příjmení. Praha : Agentura Pankrác, 2004.
http://kdejsme.cz
Jana Mertová píše:
Pátek 07.08.2015 17:59
dobry den, chtěla bych poprosit o původ příjmení Kulštejn, Merta a Mynář.
předem děkuji.
PSK - admin píše:
Pondělí 10.08.2015 13:05
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail a naleznete ji také v archivu na adrese http://www.ptejteseknihovny.cz/[…]/prijmeni-kulstejn-merta-a-mynar .
Milos Havlik píše:
Sobota 22.08.2015 22:40
Dobry den,
zajimal by mne puvod prijmeni Laky, je to prijmeni meho dedy.
dekuji
Havlik
PSK - admin píše:
Pondělí 24.08.2015 14:54
Dobrý den,
odpověď na Váš dotaz jsme Vám zaslali e-mailem.
Jan Budík píše:
Neděle 23.08.2015 22:08
Dobrý den. Rád bych se dozvěděl, odkud a od kdy se vzalo přijmení Budík.
Moc děkuji.
PSK - admin píše:
Pondělí 24.08.2015 13:44
Dobrý den, odpověď na Váš dotaz obdržíte e-mailem. Nalézt ji též můžete v archivu služby: http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/prijmeni-budik
Soňa Farková píše:
Pondělí 24.08.2015 21:40
Dobrý den, prosím o vysvětlení původu a významu příjmení Farka. Děkuji
PSK - admin píše:
Středa 26.08.2015 12:18
Dobrý den, odpověď naleznete v archivu služby PSK na adrese http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/prijmeni-farka; taktéž ji obdržíte e-mailem.
Andrea píše:
Čtvrtek 03.09.2015 11:22
Dobry den, jiz nekolik mesicu se snazim zjistit puvod a vyznam prijmeni Wieulzoeuf. Pomuze nekdo?
Dekuji moc!
PSK - admin píše:
Pátek 04.09.2015 15:22
Dobrý den,
prověřili jsme dostupné zdroje v Národní knihovně, bohužel Vaše příjmení jsme zde nenalezli.
MOLDANOVÁ, D.: Naše příjmení. Praha : Agentura Pankrác 2004
BENEŠ, J.: Německá přímení u Čechů. Ústí nad Labem : 1998.
KOTÍK, Antonín. Naše příjmení. Studie ku poznání příjmení československých, jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Praha: Jan Kotík, 1897. http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/11393795.
Doporučujeme Vám proto obrátit se na odborníky v Jazykové poradně Ústavu pro jazyk český AV ČR,
http://www.ujc.cas.cz a přepokládáme, že byste zde mohla uspět.
Tyburec píše:
Úterý 08.09.2015 14:08
Dobrý den,
rád bych se dozvěděl o původu příjmení Tyburec. Děkuji.
PSK - admin píše:
Úterý 08.09.2015 18:38
Dobrý den, odpověď na Váš dotaz obdržíte e-mailem. Nalézt ji též můžete v archivu služby: http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/prijmeni-tyburec
Anys píše:
Úterý 08.09.2015 21:22
Dobrý den ráda bych se dozvěděla o původu jména Pázler/Pázlerová. Díky
PSK - admin píše:
Středa 09.09.2015 12:09
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail a naleznete ji také v archivu na adrese http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/prijmeni-pazler.
Služba Ptejte se knihovny NK ČR
Čtveráčková Jitka píše:
Pátek 11.09.2015 14:01
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na původ příjemní Čtveráček a jestli nemá náhodou nějakou spojitost s příjmením Štveráček. Děkuji předem za odpověď.
PSK - admin píše:
Pondělí 14.09.2015 11:22
Dobrý den,
odpověď na Váš dotaz obdržíte e-mailem. Nalézt ji též můžete v archivu služby: http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/prijmeni-ctveracek
Sára píše:
Neděle 13.09.2015 17:23
Dobrý den, chtěla bych zjistit původ příjmení Beno/Benová. Spěchá. Děkuji.
PSK - admin píše:
Pondělí 14.09.2015 14:48
Dobrý den,
příjmení Beno/Benová pochází podle knihy D.Moldanové : Naše příjmení. Praha : Agentura Pankrác 2004 :
-z osobního jména Benedikt = blahoslavený, požehnaný -nebo také z osobního jména Benjamin = milovaný syn -nebo z osobního jména Benno = patron Míšně.
Jméno Beno má 68 lidí, je na 1213. místě v České republice a věkový průměr je 50 let.
http://www.nasejmena.cz/[…]/cetnost.php?id=93688&typ=prijmeni,
http://www.kdejsme.cz/prijmeni/Beno/hustota/.
jitka píše:
Úterý 15.09.2015 12:47
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na příjmení Jůvová a Malenová. Předem děkuji za odpověď.
PSK - admin píše:
Úterý 29.09.2015 15:59
Původ příjmení Malenová je odvozen od místního jména Malenín. Původ příjmení Jůva je odvozen od názvu stromů a keřů, konkrétně od jívy. V roce 2014 žilo v ČR 98 osob s příjmením Malena - viz. http://www.kdejsme.cz/prijmeni/Malena/hustota/ a 56 osob s příjmením Jůva - viz. http://www.kdejsme.cz/prijmeni/J%C5%AFva/hustota/
Zdroj:
KOTÍK, Antonín. Naše příjmení. V Praze: A. Kotík, 1894. 288 s.
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
Koždoň píše:
Neděle 20.09.2015 00:53
Dobrý den,
rád bych věděl, jaký má význam příjmení Koždoň.
Přeji hezký den.
PSK - admin píše:
Úterý 22.09.2015 14:55
Dobrý den,
odpověď na Váš dotaz obdržíte e-mailem. Nalézt ji též můžete v archivu služby: http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/prijmeni-kozdon.
Jitka Čtveráčková píše:
Neděle 20.09.2015 15:23
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat na příjmení Jůvová a Malenová. Děkuji předem za odpověď.
PSK - admin píše:
Středa 23.09.2015 13:11
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail a naleznete ji také v archivu PSK na adrese http://www.ptejteseknihovny.cz/[…]/prijmeni-juvova-a-malenova.
Renata píše:
Středa 23.09.2015 14:25
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat na původ příjmení Hodulák / Hoduláková. Předem děkuji za odpověď.
PSK - admin píše:
Čtvrtek 24.09.2015 15:03
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail a naleznete ji také v archivu na adrese http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/prijmeni-hodulak. Služba PSK
Vopěnka píše:
Středa 23.09.2015 16:20
Dobrý den, je možné zjistit původ či význam příjmení Vopěnka, prosím?
PSK - admin píše:
Čtvrtek 24.09.2015 15:09
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail a naleznete ji také v archivu na adrese http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/prijmeni-vopenka. Služba PSK
Vlaďa píše:
Čtvrtek 01.10.2015 16:57
Dobrý den. Rád bych vědel původ přijmení Molin. Děkuju předem za odpověď.
PSK - admin píše:
Pátek 02.10.2015 13:58
Dobrý den,
odpověď jsme Vám poslali na e-mail a naleznete ji také v archivu na adrese http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/prijmeni-molin.
Kateřina Kluková píše:
Pátek 09.10.2015 21:07
Dobrý den. Ráda bych se dozvěděla něco o původu mého příjmení KLUKOVÁ. Děkuji předem
PSK - admin píše:
Pondělí 12.10.2015 13:44
Dobrý den,
odpověď na Váš dotaz jsme Vám zaslali e-mailem. Nalézt ji můžete též v archivu služby: http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/prijmeni-klukova
Patrik píše:
Sobota 10.10.2015 14:05
Dobrý den, je možné zjistit původ či význam příjmení Sporka , moc děkuji
PSK - admin píše:
Pondělí 12.10.2015 13:52
Dobrý den,
odpověď na Váš dotaz obdržíte e-mailem. Nalézt ji též můžete v archivu služby: http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/prijmeni-sporka
Daniel píše:
Středa 14.10.2015 14:57
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat na původ příjmení Fabíni.
Děkuji
PSK - admin píše:
Čtvrtek 15.10.2015 14:35
Dobrý den,
příjmení Fabíni jsme nenašli, ale našli jsme příjmení Fabín, které bude mít pravděpodobně stejný základ a patří do skupiny příjmení, která vznikla z osobního jména latinského původu Fabian a znamená z rodu Fabiů.
Pro zajímavost uvádíme alespoň, že dle statistik ze serveru www.nasejmena.cz žilo na konci roku 2014 v ČR pouze 11 mužů s příjmením Fabíni (s věkovým průměrem 26 let) a 4 ženy s příjmením Fabíniová (s věkovým průměrem 54 let). Pokud by Vás zajímaly další statistické údaje, je možné je dohledat buď na výše zmíněných stránkách www.nasejmena.cz či www.kdejsme.cz či přímo ze stránek ministerstva vnitra http://www.mvcr.cz/[…]/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspx.
Zdroje:
* www.nasejmena.cz
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. upr. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
Milena Sollnarova píše:
Čtvrtek 15.10.2015 13:54
Dobrý den, ráda bych znala význam jména i příjmení Volf a Solnař děkuji
PSK - admin píše:
Pátek 16.10.2015 11:14
Dobrý den,
příjmení Solnař/-ová znamená ten, kdo se zabývá obchodem se solí, její dopravou apod.
Příjmení Volf = vzniklo jako zkratka osobního jména Wolfgang; wolf = vlk, gang = krok, chod; válečné tažení; toto jméno bylo oblíbeno na Klatovsku a Chodsku u rodin s židovskými předky.
Pokud by Vás zajímaly i statistické údaje, je možné je dohledat na stránkách www.nasejmena.cz či www.kdejsme.cz či na stránkách ministerstva vnitra http://www.mvcr.cz/[…]/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspx.
Zdroj:
Jitka píše:
Úterý 20.10.2015 13:13
Dobrý den
ráda bych zjistila původ příjmení Juříček, Šustr a Urban
Děkuji
PSK - admin píše:
Úterý 20.10.2015 15:54
Dobrý den,
odpověď na Váš dotaz obdržíte e-mailem. Nalézt ji můžete též v archivu služby: http://www.ptejteseknihovny.cz/[…]/prijmeni-juricek-suster-a-urban
Lenka píše:
Sobota 31.10.2015 15:06
Dobrý den,
ráda bych znala původ příjmení Margetík.
Děkuji
PSK - admin píše:
Úterý 03.11.2015 10:08
Dobrý den,
příjmení Margetík není bohužel v nám dostupných publikacích uvedeno.
Osob s příjmením Margetík/Margetíková žije v České republice poměrně malý počet.
Konkrétně se jedná o 17 mužů a 16 žen (Statistiky Ministerstva vnitra ČR, server Naše jména: www.nasejmena.cz ). Pravděpodobně tento nepočetný výskyt jména na území ČR zapříčinil, že výklad příjmení Margetík nebyl zařazen do žádné z publikací o původu českých příjmení.
Katka píše:
Středa 11.11.2015 20:27
Dobrý den,
ráda bych znala původ příjmení Černák.
Děkuji
PSK - admin píše:
Čtvrtek 12.11.2015 11:46
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail a naleznete ji také v archivu na adrese http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/prijmeni-cermak-1. S pozdravem služba PSK
Lenka píše:
Pondělí 16.11.2015 10:44
Dobrý den ráda bych se dozvěděla původ příjmení Kulendová
Děkuji.
PSK - admin píše:
Pátek 20.11.2015 13:28
Dobrý den,
odpověď na Váš dotaz obdržíte e-mailem. Nalézt ji též můžete v archivu služby: http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/prijmeni-kulendova
Tereza Rymanová píše:
Sobota 21.11.2015 14:29
Dobrý den,
ráda bych znala původ příjmení Ryman.
Děkuji
PSK - admin píše:
Úterý 24.11.2015 12:27
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail a naleznete ji také v archivu služby PSK na adrese http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/prijmeni-ryman. Služba PSK
Anton Vaniščák píše:
Čtvrtek 26.11.2015 22:40
Dobrý den
Jsem zvědav na výklad mého příjmení :-)
Děkuji :-)
PSK - admin píše:
Pátek 27.11.2015 14:50
Dobrý den,
odpověď jsme Vám poslali na e-mail a naleznete ji také v archivu na adrese http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/prijmeni-vaniscak. Služba PSK
Daniel Benakcha píše:
Úterý 08.12.2015 11:46
Dobry den rad se dozvim neco o prijmeni Benakcha dekuji mnohokrat.
PSK - admin píše:
Úterý 08.12.2015 17:03
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail a naleznete ji také v archivu na adrese http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/prijmeni-benakcha. Služba PSK
Lenka píše:
Sobota 12.12.2015 19:37
Dobrý den,
ráda bych znala původ příjmení Holek/Holková
Děkuji
Janecký píše:
Neděle 13.12.2015 19:35
Dobrý den, rád bych věděl původ mého jména ,, Janecký ´´
PSK - admin píše:
Pondělí 14.12.2015 13:24
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail a naleznete ji také v archivu na adrese http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/prijmeni-janecky-1.
Kristýna Vasičková píše:
Neděle 03.01.2016 10:47
Dobrý den, ráda bych zjistila, co je za mé příjmení VASIČKOVÁ , bez háčků nad S :)...Děkuji moc
PSK - admin píše:
Úterý 05.01.2016 08:38
Odpověď na dotaz obdržíte e-mailem. Nalézt ji můžete též v archivu služby: http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/prijmeni-vasicka
Katka píše:
Neděle 03.01.2016 11:52
Dobrý den, ráda bych znala původ jména "FLOREK"
Děkuji :-)
PSK - admin píše:
Pondělí 04.01.2016 14:54
Dobrý den,
odpověď jsme Vám poslali na e-mail a naleznete ji také v archivu na adrese http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/jmeno-florek. S pozdravem služba PSK
Marek píše:
Pátek 08.01.2016 20:58
Dobrý den rád bych znal původ přímení Kudláč.
Děkuji
PSK - admin píše:
Úterý 12.01.2016 08:51
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail a naleznete ji také v archivu služby na adrese http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/prijmeni-kudlac. Služba PSK
Lenka píše:
Úterý 12.01.2016 05:58
Dobry den, prosim vas jaký je původ příjmení Gorčík a Panchartek ? Dekuji
PSK - admin píše:
Středa 13.01.2016 09:39
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail a naleznete ji také v archivu na adrese http://www.ptejteseknihovny.cz/[…]/prijmeni-gorcik-a-panchartek. Služba PSK
Jiří Gult píše:
Úterý 19.01.2016 20:26
Dobrý den. Prosím vás jaký je původ příjmení Gult
PSK - admin píše:
Středa 20.01.2016 10:04
příjmení Gult se nám bohužel nepodařilo v knihách o původu příjmení dohledat, nejbližší podobné příjmení jsme našli pouze Kult (z německého nářečního přídavného jména kalt = studený).
Jirka píše:
Středa 20.01.2016 23:38
Dobrý den chtěl bych se zeptat jaký původ má příjmení Rotta ..
Děkuju !..
Petr Walla píše:
Neděle 24.01.2016 19:12
Dobrý den rád bych znal původ přímení Walla
Děkuji
PSK - admin píše:
Pondělí 25.01.2016 11:06
Dobrý den,
odpověď jsme Vám poslali na e-mail a naleznete ji také v archivu na adrese http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/prijmeni-walla. Služba PSK
Martin Pruknar píše:
Středa 27.01.2016 15:57
Dobrý den.
Prosím Vás rád bych znal původ příjmení Pruknar a Müller.
Moc děkuji. S pozdravem M. Pruknar
PSK - admin píše:
Pátek 29.01.2016 10:16
Dobrý den,
odpověď jsme Vám poslali na e-mail a naleznete ji také v archivu na adrese http://www.ptejteseknihovny.cz/[…]/prijmeni-pruknar-a-muller. Služba PSK
Pája píše:
Úterý 02.02.2016 18:53
Ráda bych se dozvěděla původ příjmení Urválek.
PSK - admin píše:
Čtvrtek 04.02.2016 10:41
Dobrý den,
odpověď jsme Vám poslali na e-mail a naleznete ji také na adrese http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/prijmeni-urvalek. Služba PSK
Pepa píše:
Úterý 02.02.2016 19:19
Dobrý den, rád bych se dozvěděl historii příjmení Charvát.
Děkuji moc
PSK - admin píše:
Čtvrtek 04.02.2016 10:39
Dobrý den,
odpověď jsme Vám poslali na e-mail a naleznete ji také v archivu na adrese http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/prijmeni-charvat. Služba PSK
Marek Ka píše:
Úterý 16.02.2016 13:24
Dobrý den, rád bych se dozvěděl více o příjmení Mrština, jeho původ, význam? Děkuji
PSK - admin píše:
Středa 17.02.2016 12:05
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail a naleznete ji také na adrese http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/prijmeni-mrstina. Služba PSK
Pavla píše:
Sobota 20.02.2016 09:52
Dobrý den, ráda bych se dozvěděla původ příjmení Prošková? Děkuji
PSK - admin píše:
Úterý 23.02.2016 13:44
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail a naleznete ji také na adrese: http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/prijmeni-prosek
Do píše:
Neděle 21.02.2016 19:03
Dobrý den,
bylo by možné zjistit význam a původ příjmení Francírek?
Předem Děkuji.
Packová
PSK - admin píše:
Úterý 23.02.2016 17:31
Dobrý den,
podle knihy Naše příjmení je příjmení Francírek obdobou příjmení Franc, které pochází z německého Franz – tedy z domácí podoby osobního jména František. Stejný výklad tohoto příjmení nabízí i kniha Německá příjmení u Čechů. Další příjmení odvozená z osobního jména František: France, Franců, Francuch, Francek, Francko, Franske, Francák, Francíková, Francl, Franclík, Fronc, Froněk, Froňka apod.
Dle statistik je žen s příjmením Franírek v ČR 39 a žen s příjmením Francírková 48. (http://www.kdejsme.cz/prijmeni/Franc%C3%ADrek/hustota/)
Na webu kdejsme.cz můžete nalézt statistiky, co se týče výskytu tohoto příjmení u žen i mužů, rozložení dle jednotlivých okresů či věkový průměr.
Použitá literatura:
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
Valkoun píše:
Sobota 27.02.2016 07:58
Hello there. I do not know any Czech, so I apologize for writing in English.
I would very much like to know about the origin of my surname: Valkoun.
I do not understand Czech linguistics, but perhaps it is related to Vokoun, which seems to come from "okoun," which is a perch. Or maybe it is from "válka," meaning "war." Or maybe even "vlk" as in волк.
It seems the name "Valkoun" is associated with the "Páni z Adlaru," or the Lords of Aldar. There are at least two important historical figures: 1.) Bohuchval Valkoun z Adlaru; 2.) Václav Jan Vojtěch Valkoun z Adlaru. The former was the original owner of Valkounsky house (Valkounský dům) in Prague and was important to the Zámek Zlonice ("Chateau" Zlonice); the latter seems to have improved civic life in Zlonice, was ennobled as a result, and then died without leaving heirs.
I have used the following webpages to find this information:
https://cs.wikipedia.org/[…]/%C4%8Cesk%C3%A1_p%C5%99%C3%ADjmen%C3%AD
http://www.historickaslechta.cz/zlonice-id2009100002-14
http://www.historickaslechta.cz/adlar-id2009090076-3
http://www.stredoceske-zamky.cz/zamekzlonice.html
https://cs.wikisource.org/[…]/Valkoun
and of course a very liberal usage of Google Translate.
I thank you immensely for your dedication and for the service this website provides.
PSK - admin píše:
Pondělí 29.02.2016 12:36
You will receive a answer to your e-mail address. Thank you.
Valkoun píše:
Středa 02.03.2016 04:07
Thank you very much for your reply! I wasn't expecting such a quick and thorough answer. You have been such a help.
Vendula Nováčková píše:
Pondělí 29.02.2016 17:54
Dobrý den,
Ráda bych se dozvěděla původ příjmení NOVÁČKOVÁ.
Předem děkuji.
Nováčková
PSK - admin píše:
Úterý 01.03.2016 14:29
Dobrý den,
příjmení Nováček/ Nováčková vzniklo dle odbornice na etymologii českých příjmení prof. Dobravy Moldanové původně jako zdrobnělina příjmení Novák. Co se týče příjmení Novák, existuje víc situací, ve kterých mohlo vzniknout. Nejčastějším případem bylo, že byla přezdívka „Novák“ udělována novousedlíkovi, novému sousedovi. Někdy se ovšem takto říkalo i ševcům, kteří šili jen novou obuv, obchodníkům, kteří nabízeli jen nové zboží apod. Příjmení Nováček vzniklo pravděpodobně původně jako přezdívka Novákovi drobné postavy. Další možností je pak původ ve slovu „nováček“ – ve významu „začátečník“ či „novotář“.
Dle statistik Ministerstva vnitra zpřístupněných na stránkách http://kdejsme.cz současně žije na území ČR 2907 osob s příjmením Nováček a 3041 osob s příjmením Nováčková – nejvíce na Vysočině (zvláště pak v okolí Třebíče a Náměště nad Oslavou).
Zdroje:
Moldanová, D.: Naše příjmení. Praha : Agentura Pankrác, 2004.
http://kdejsme.cz
Jan Prkno píše:
Sobota 12.03.2016 17:44
Dobrý den,
Rád bych se dozvěděl o původu jména Prkno .
Děkuji Prkno
PSK - admin píše:
Pondělí 14.03.2016 14:20
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail. Služba PSK
Jiří Vinkler píše:
Čtvrtek 17.03.2016 10:13
Dobrý den.Rád bych se dozvěděl,odkud pochází příjmení Konrád a z jakého základu vzniklo.
PSK - admin píše:
Pátek 18.03.2016 12:23
Dobrý den,
odpověď jsme Vám zaslali e-mailem, naleznete ji také v archivu služby Ptejte se knihovny (http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/prijmeni-konrad).
Marek Jurnost píše:
Neděle 03.04.2016 07:11
Dobrý den
Rád bych se dozvěděl původ příjmení Jurnost.
Děkuji
PSK - admin píše:
Pondělí 04.04.2016 13:23
Dobrý den,
na výklad původu příjmení Jurnost jsme bohužel v literatuře zabývající se etymologií českých příjmení nenarazili. Je možné, že patří k početné skupině příjmení odvozených od osobního jména Jiří, respektive jeho zdrobnělých a domáckých podob.
Jazykové dotazy zodpovídá i Jazyková poradna Ústavu pro jazyk český AV ČR (http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/; telefonní poradenství je bezplatné).
Služba PSK
Stromšíková píše:
Úterý 05.04.2016 22:47
Dobrý den,
ráda bych se dozvěděla původ příjmení Stromšíková.
Děkuji
PSK - admin píše:
Středa 06.04.2016 15:31
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail. Služba PSK
Amee píše:
Středa 06.04.2016 17:17
Dobrý den,
ráda bych se dozvěděla původ příjmení Záhejská
PSK - admin píše:
Čtvrtek 07.04.2016 11:37
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail a naleznete ji také v archivu na adrese http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/prijmeni-zahejska.
Stromšíková píše:
Středa 06.04.2016 18:08
Dobrý den,
ráda bych se dozvěděla o původu příjmení Pohůnek.
Děkuji
PSK - admin píše:
Čtvrtek 07.04.2016 11:39
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail a naleznete ji také v archivu na adrese http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/prijmeni-pohunek.
Pavlína Peršinová píše:
Pátek 08.04.2016 08:11
Dobrý den, ráda bych se dozvěděla něco o původu příjmení Peršinová a Trpkošová (mé rodné)
děkuji
PSK - admin píše:
Pátek 08.04.2016 14:14
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail a naleznete ji také v archivu na adrese http://www.ptejteseknihovny.cz/[…]/prijmeni-persinova-a-trpkosova. Služba PSK
Mareth píše:
Pondělí 18.04.2016 22:03
Dobrý den , rád bych se dozvěděl původ příjmení Mareth
Děkuji za odpověd
PSK - admin píše:
Středa 20.04.2016 08:24
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail. Služba PSK
vlčková píše:
Neděle 12.02.2017 10:10
prosím autora dotazu nechť se mi ozve na myravl@seznam.cz
jsem rodným jménem Marethová
Josef Hordina píše:
Čtvrtek 21.04.2016 15:58
Dobrý den,
zajímá mne původ jména Hordina.
V současnosti se v ČR nalézá jen 9 mužských a 9 ženských verzí jména. Praha a střední Čechy je naše rodina, druhá skupina (předpokládám další rodina) je v severních Čechách (Děčín).
Toto jméno se objevuje také v Brazílii (dle vyhledávání v sociálních sítích). Jedná se o nějakou komolenou verzi jména Hrdina (a kdy asi došlo k této změně), či o úplně jiný původ jména?
Děkuji
PSK - admin píše:
Úterý 26.04.2016 14:07
Dobrý den,
odpověď na Váš dotaz obdržíte e-mailem. Služba PSK
Markéta píše:
Sobota 23.04.2016 21:14
Dobrý den,
ráda bych se dozvěděla původ příjmení Štekrtová.
Předem moc děkuji za odpověď.
PSK - admin píše:
Pondělí 25.04.2016 13:16
Dobrý den, odpověď na Váš dotaz obdržíte e-mailem.
Pavla píše:
Sobota 23.04.2016 22:04
Dobrý den,ráda bych znala původ příjmení Mareth.Děkuji
PSK - admin píše:
Pondělí 25.04.2016 08:42
Dobrý den, dotaz na příjmení Mareth jsme zodpovídali minulý týden, odpověď naleznete v archivu služby PSK na adrese http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/prijmeni-mareth. Služba PSK
Vladena Reicheltova píše:
Úterý 26.04.2016 14:08
Dobry den,
zajimal by me vyznam jmen Rylich a Reichelt. U Reichelta se domnivam, ze by to mohl byt boháč, ale u Rylicha netusim. Dekuji za Vas cas Vladka R.
PSK - admin píše:
Pátek 29.04.2016 08:21
Dobrý den, odpověď jsme Vám zaslali na e-mail. Naleznete ji též v archivu na adrese: http://www.ptejteseknihovny.cz/[…]/vyznam-jmen-rylich-a-reichelt
Gabriela Macurková píše:
Úterý 26.04.2016 19:37
Dobrý den,
ráda bych se dozvěděla původ a význam příjmení Macurek.
Předem mockrát děkuji za odpověď.
G.M.
PSK - admin píše:
Středa 27.04.2016 14:59
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail. Služba PSK
Šárka píše:
Čtvrtek 05.05.2016 20:02
Dobrý den,
ráda bych se dozvěděla původ příjmení Eckelhart.
Předem děkuji..
PSK - admin píše:
Pátek 06.05.2016 12:32
Dobrý den,
příjmení Eckelhart patrně pochází z častého místního jména Eck, Ek vyskytujícího se v Bavorsku a Rakousku.
Původ může mít také ve staroněmeckém obecném jméně Eckhart, které je složené ze slov ecke = roh,ostří a hart = tvrdý, pevný.
Další tvary těchto příjmení stejného původu jsou např. Ekardt, Ekart, Ekhart, Ecker, Eckerth, Egert, aj.
zdroj: D.Moldanová : Naše příjmení. Praha : Agentura Pankrác 2004
Služba PSK
Ann píše:
Čtvrtek 12.05.2016 19:43
Dobrý den,
ráda bych se dozvěděla původ příjmení Wodaková
Lubomir píše:
Čtvrtek 19.05.2016 19:54
Dobry den, rad bych se dozvedel puvod prijmeni Kisza.
Predem dekuji.
PSK - admin píše:
Úterý 24.05.2016 11:05
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail. Služba PSK
Petr Harmach píše:
Pátek 20.05.2016 19:14
Dobrý den, chtěl bych se zeptat na původ a význam příjmení Harmach
Mockrát děkuji :-)
PSK - admin píše:
Úterý 24.05.2016 11:07
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail. Služba PSK
Marek Šiman píše:
Sobota 21.05.2016 23:20
Dobrý den,
Rád bych se dozvěděl původ mého příjmení Šiman
PSK - admin píše:
Úterý 24.05.2016 14:24
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail. Služba PSK
Josef Mezulián píše:
Pondělí 06.06.2016 09:57
Dobrý den. Kde se vzalo mé příjmení Mezulián, Děkuji mnohokrát. Mezulián
PSK - admin píše:
Pondělí 06.06.2016 17:14
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail. Služba PSK
Alena píše:
Pondělí 06.06.2016 16:29
Dobrý den,
rád bych se dozvěděla původ a význam příjmení Kollanda.
Děkuji za opdověď.
PSK - admin píše:
Úterý 07.06.2016 15:59
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail. Služba PSK
Jiří píše:
Pátek 17.06.2016 12:12
Dobrý den,
rád bych zjistil původ a význam příjmení Komeda. Můžete mi pomoci?
Děkuji předem.
PSK - admin píše:
Pondělí 20.06.2016 13:27
Dobrý den, konkrétně příjmení Komeda jsme nenašli, v knize je však uvedeno podobně znějící, a to Komenda. Podrobnější informace obdržíte v e-mailu. Služba PSK
popelka píše:
Úterý 05.07.2016 20:37
dobry den, jaky je vyznam prijmeni popelka? dekuji
PSK - admin píše:
Čtvrtek 07.07.2016 15:12
Odpověď na Váš dotaz naleznete ve Vašem e-mailu. Služba PSK
Vorlický píše:
Čtvrtek 07.07.2016 23:50
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat na původ nebo význam příjmení Vorlický.
Děkuji.
PSK - admin píše:
Pondělí 11.07.2016 15:37
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail. Služba PSK
Tomáš Kydlíček píše:
Čtvrtek 21.07.2016 16:42
Dobrý den,
mé příjmení je KYDLÍČEK, není příliš časté. Prosím, jaký původ, zdroj, či význam toto jméno má ?
Děkuji a přeji hezký den.
PSK - admin píše:
Pátek 22.07.2016 15:02
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail, služba PSK.
Iva píše:
Pondělí 25.07.2016 19:03
Dobry den, moc rada bych pozadala o pomoc s vyznamem prijmeni Dobruský. Dekuji a preji hezky den, Iva
PSK - admin píše:
Úterý 26.07.2016 12:13
Dobrý den,
odpověď na Váš dotaz naleznete ve Vašem soukromém e-mailu. Služba PSK
Kateřina Vodochodská píše:
Pátek 02.09.2016 09:36
Dobrý den,
můžete mi pomoci nalezením významu a původu příjmení VODOCHODSKÝ?
Děkuji předem
PSK - admin píše:
Pondělí 05.09.2016 13:41
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail, služba PSK.
Patricie píše:
Pondělí 12.09.2016 16:39
Dobrý den, zajímalo by mě jaký je původ příjmení Latioková a co znamená?
děkuji
PSK - admin píše:
Středa 14.09.2016 10:35
Dobrý den, odpověď jsme Vám zaslali e-mailem, služba PSK.
Pavel Honzejk píše:
Úterý 20.09.2016 12:26
Dobrý den,zajímal by mne původ a význam příjmení Honzejk a Houdek.
Děkuji Pavel Honzejk
PSK - admin píše:
Úterý 20.09.2016 16:35
Dobrý den, odpověď jsme Vám zaslali e-mailem, služba PSK.
Jarda píše:
Středa 28.09.2016 12:36
Dobrý den, můžete mi prosím zjistit původ a význam příjmení Sais?
PSK - admin píše:
Čtvrtek 29.09.2016 14:14
Dobrý den, odpověď jsme Vám zaslali e-mailem, služba PSK.
Martin píše:
Čtvrtek 29.09.2016 12:01
Dobrý den, rád bych věděl původ příjmení: Sitný. Děkuji
PSK - admin píše:
Pondělí 03.10.2016 16:46
Dobrý den, odpověď jsme Vám zaslali e-mailem, služba PSK.
Lukáš Stříbný píše:
Čtvrtek 29.09.2016 21:16
Dobrý den , můžete mi prosím zjistit původ a význam příjmení Stříbrný?
Dekuji.
Michaela Stavinohová píše:
Pátek 30.09.2016 17:22
Dobrý den,zajímal by mě původ a vyznam mého příjmení: Stavinohová
Děkuji.
PSK - admin píše:
Pondělí 03.10.2016 16:51
Dobrý den, odpověď jsme Vám zaslali e-mailem, služba PSK.
Aleš píše:
Pondělí 03.10.2016 17:33
Dobrý den mužete mi prosím zjistit puvod přijmení Fuis
děkuji.
PSK - admin píše:
Úterý 04.10.2016 15:08
Dobrý den, odpověď jsme Vám zaslali e-mailem, služba PSK.
Josef Bebcak píše:
Pondělí 03.10.2016 17:51
Dobrý den rad bych znal puvod přijmení Bebcak děkuji
PSK - admin píše:
Úterý 04.10.2016 15:06
Dobrý den, odpověď jsme Vám zaslali e-mailem, služba PSK.
Miroslava Jurcová píše:
Pondělí 03.10.2016 20:10
Dobrý den, zajímal by mne původ a význam mého příjmení: Jurcová
Předem velice děkuji.
PSK - admin píše:
Úterý 04.10.2016 15:10
Dobrý den, odpověď jsme Vám zaslali e-mailem, služba PSK.
ML píše:
Sobota 31.12.2016 14:16
Dobrý den, zajímal by mě původ a význam mého příjmení: Lejček.
Děkuji za odpověď
PSK - admin píše:
Středa 04.01.2017 08:42
Dobrý den, odpověď jsme Vám zaslali e-mailem, služba PSK.
Martina Šimáčková Pocová píše:
Pondělí 09.01.2017 10:30
Dobrý den, můj prapradědeček pocházel z 19 dětí. Jmenoval se Poc ročník 1869? Prosím o odpověď. Děkuji a jsem s pozdravem. Martina Šimáčková, dívčím Pocová
PSK - admin píše:
Úterý 10.01.2017 13:30
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail, služba PSK.
Bardoň píše:
Neděle 15.01.2017 01:18
Dobrý den, zajímal by mě původ a význam příjmení Bardoň, děkuji za odpověď.
PSK - admin píše:
Pondělí 16.01.2017 14:44
Dobrý den, příjmení jsme bohužel nenašli; více informací jsme Vám poslali na e-mail, služba PSK.
Ondřej Pulcer píše:
Neděle 22.01.2017 09:38
Dobrý den, zajímal by mě původ a význam příjmení Pulcer, děkuji za odpověď.
PSK - admin píše:
Pondělí 23.01.2017 11:50
Dobrý den, původ vašeho příjmení jsme bohužel nenašli, podrobnější informace naleznete v e-mailu, služba PSK.
Martina Pavlistová píše:
Úterý 07.02.2017 18:50
Dobrý den, bylo by možné zjistit původ a význam příjmení Pavlista - Pavlistová? Děkuji.
Michaela Jandačová píše:
Středa 08.02.2017 11:30
Dobrý den, zajímal by mne původ a význam mého příjmení: Jandačová
Předem velice děkuji.
PSK - admin píše:
Středa 08.02.2017 16:02
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail, služby PSK.
Petr Jícha píše:
Neděle 19.02.2017 15:42
Dobrý den, zajímal by mě význam a původ příjmení Hojsak, Děkuji
PSK - admin píše:
Pondělí 20.02.2017 14:26
Dobrý den,
význam příjmení Hojsak není úplně jednoznačný, dovolte nám nastínit Vám všechny jeho varianty.
V publikaci - Naše příjmení od Dobroslavy Moldánové - je příjmení Hojsak nejblíže příjmením Hojsa, Hojsák. Tyto příjmení mohou označovat původ z místního jména (např. Hojsova Stráž).
V jiné publikaci - Německá příjmení u Čechů od Josefa Beneše - příjmení Hojsak může mít několik variant významů.
Může vycházet ze slova Hois, které utvořilo v šumavském nářečí slova obecného významu - Hals (= hlas, krk,.).
Zároveň naznačuje, že to může být pouze konec osobního jména - pro ilustraci - př. Mothuis = Mathäus, česky Matouš.
V další možnosti může vycházet z osobního jména německého původu, čemuž byla v českém prostředí přidána přípona - ák.
Další varianta významu příjmení, a to velmi pravděpodobná, že označení pochází z pojmenování hlavy, v tomto případě její části - krku.
Poslední možnost, velice málo pravděpodobná, že slovo hois, které vychází z nářečné podoby, bylo zaměňováno za spisovné heiß = horký.
pavel píše:
Úterý 21.02.2017 11:34
pořád nevím význam příjmení štiller?
PSK - admin píše:
Úterý 28.02.2017 12:08
Dobrý den,
příjmení Štiller bylo odvozeno ze středohornoněmeckého přídavného jména stille = tichý, mlčenlivý, milý.
Ke konci roku 2016 žilo v České republice dle statistik Ministerstva vnitra ČR a serveru "Naše jména" 135 mužů a 139 žen s příjmením Štiller/Štillerová. Podrobnější informace o výskytu tohoto jména na území ČR můžete nalézt na internetové stránce: www.nasejmena.cz či www.kdejsme.cz
radek urbasek píše:
Úterý 21.02.2017 16:41
Dobrý den, zajímal by mne původ a význam příjmení Urbášek, děkuji :-)
PSK - admin píše:
Středa 22.02.2017 12:22
Dobrý den,
význam příjmení Urbášek pochází z příjmení Urban. Toto příjmení je 27. nejčastější české příjmení a jeho první záznam byl nalezen v roce 1271. Původem pochází z latinského osobního jména urbanus, které znamená městský, uchlazený.
Nejbližší varianty tohoto příjmení jsou Urbásek, Urbík, Urbiš.
Hynek Spáčil píše:
Úterý 21.02.2017 17:44
Dobrý den,
rád bych vědětl původ příjmení - Spáčil
Děkuji
PSK - admin píše:
Středa 22.02.2017 14:41
Dobrý den,
význam příjmení Spáčil pochází z příčestí minulého činného slova spáčit se, což ve východočeském a moravském nářečí znamená vzepřít se; ve valašském nářečí zpozorovat.
Nejbližší varianta tohoto příjmení je: Spáčilík.
Rejšek píše:
Čtvrtek 23.02.2017 18:25
Dobrý den, chtěl bych se zeptat na význam jména Rejšek, díky za odpověď.
PSK - admin píše:
Pondělí 27.02.2017 08:54
Dobrý den,
Význam příjmení Rejšek může mít dvě varianty původu: první je, že pochází z přídavného jména ryšavý. Též může označovat člověka, který nosil ozdobu na šatech, sámek.
Petr Švehla píše:
Čtvrtek 23.02.2017 22:01
Dobrý den, rád bych znal původ a význam příjmení - Švehla - . Prosím o odpověď, je-li to možné. Děkuji. Petr Švehla
PSK - admin píše:
Pátek 24.02.2017 17:52
Dobrý den,
Význam příjmení Švehla pochází ze staročeského slovesa švehlat = šveholit. První záznamy o tomto příjmení pochází z roku 1457 ("Švahla") a 1523 ("Švehla").
Nejbližší varianty tohoto příjmení jsou: Švehelka, Švehlák, Švehlík.
Pokud by Vás zajímaly statistiky četnosti výskytu příjmení v ČR, zastoupení u mužů a žen či v jednotlivých krajích, můžete využít stránky http://www.nasejmena.cz/ nebo http://www.prijmeni.cz/ .
Eliška Koszty píše:
Pátek 24.02.2017 11:25
Dobrý den,
vyvdala jsem příjmení Koszty (čte se kosty, nikoliv košty, jak někteří říkají z polštiny). Každý když se mu představím se mě ptá, jakého to je původu ... a ani já ani manželovo příbuzenstvo to neví, tak jsem se rozhodla o tom to příjmení zkusit něco zjistit. Pomůžete mi?
A ještě by mě zajímalo mé rodné příjmení: Ševicová
Moc děkuji
PSK - admin píše:
Úterý 28.02.2017 11:22
Dobrý den,
odpověď na Váš dotaz jsme Vám zaslali e-mailem. S pozdravem služba PSK
Nikol Helena Christiane Rauer píše:
Pátek 10.03.2017 13:02
Dobrý den.
Mohla bych Vás pořádat o informaci, zajímalo by mě, jaký původ má jméno Rauer/Rauerová.
Předem děkuji a přeji příjemný víkend.
NR
PSK - admin píše:
Pátek 10.03.2017 16:43
Dobrý den,
dle knihy Josefa Beneše Německá příjmení u Čechů vzniklo příjmení Rauer/ Rauerová ze švábského místního jména Rauen.
Dle statistik Ministerstva vnitra zpřístupněných na stránkách http://kdejsme.cz současně žije na území ČR 76 osob s příjmením Rauer a 93 osoby s příjmením Rauerová (nevíce v okolí Pardubic, Hradce Králové, Světlé nad Sázavou a Ústí nad Labem).
Petr Švehla píše:
Neděle 12.03.2017 21:17
Dobrý den, rád bych znal význam a původ jména - Podroužka -. Prosím o odpověď je-li to možné.
Děkuji.
Petr Švehla
PSK - admin píše:
Úterý 14.03.2017 16:15
Dobrý den,
dle knihy "Naše příjmení" bylo příjmení Podroužka odvozeno ze slova podruh = nájemník na statku, který byl povinen si nájem odpracovat.
Ke konci roku 2016 žilo v České republice dle statistik Ministerstva vnitra ČR a serveru "Naše jména" 9 mužů a 515 žen s příjmením Podroužka/ Podroužková (společné příjmení od Podroužka, Podroužek). Podrobnější informace o výskytu tohoto jména na území ČR můžete nalézt na internetové stránce: www.nasejmena.cz či www.kdejsme.cz
tomáš píše:
Pátek 17.03.2017 15:49
Dobrý den, chtěl bych vědět význam i původ příjmení - Kintl
Děkuji za odpověd
PSK - admin píše:
Sobota 18.03.2017 11:44
Dobrý den,
Bínová píše:
Čtvrtek 30.03.2017 16:47
Dobrý den, chtěla bych vás poprosit o informaci o původu a významu příjmení Bína.
Děkuji a zdravím.
PSK - admin píše:
Čtvrtek 30.03.2017 18:47
Dobrý den,
příjmení Bína patří mezi příjmení, která byla odvozena z osobního jména. V tomto případě konkrétně z osobního jména Benedikt (z latinského benedictus = blahoslavený, požehnaný). E bylo v tomto případě zdlouženo a zúženo v í.
Drmota L. píše:
Neděle 30.04.2017 11:32
Dobrý den, je prosím možné dohledat význam příjmení Drmota a německého příjmení Haberger. Děkuji
PSK - admin píše:
Úterý 02.05.2017 12:58
Dobrý den,
příjmení Drmota je dle knihy “Naše příjmení“ odvozeno ze slova drmolit = nejen spěšně mluvit, ale i drobit, mačkat. Příbuzným příjmením se stejným významem je „Drmola“, nebo také „Drmla“, přičemž slovo „drmla“ vyjadřuje nástroj k vyluzování bručivých zvuků. Tomuto nástroji se lidově říká brnkačka.
Příjmení Haberger je německého původu. Německé slovo „Haber“ je odvozeno z nářeční podoby slova „Haber“ = oves. Příjmení se tedy dá chápat i ve smyslu „pracovník s obilím.“
Michal píše:
Neděle 23.07.2017 11:32
dobrý den chtěl bych vás poprosit o významu a puvodu jmena Meryová
dekuji
PSK - admin píše:
Pátek 01.09.2017 13:38
Dobrý den,
Martina Gassenbauerová píše:
Čtvrtek 31.08.2017 18:26
Dobrý den, zajímal by mě původ příjmení Gassenbauer, které jsem čerstvě vyvdala. Děkuji.
PSK - admin píše:
Pátek 01.09.2017 12:53
Dobrý den,
nositelů příjmení Gassenbauer/Gassenbauerová není v České republice příliš mnoho. Konkrétně se jedná o 7 mužů a 4 ženy. Tento nepočetný výskyt pravděpodobně zapříčinil, že příjmení není jako samostatné heslo uvedeno v žádné nám dostupné literatuře o českých příjmeních. Nám dostupné příručky uvádějí pouze příjmení Gassner, které bylo odvozeno od místního jména Gassen (9 x v Horním Bavorsku a 13x v Rakousku) či Gasse (něm.) = ulička a příjmení Bauer (něm.) = sedlák. Nejvíce osob s tímto přímením ovšem žije v Rakousku (viz http://forebears.io/surnames/gassenbauer ).
Podrobnější informace o výskytu tohoto jména na území ČR můžete nalézt na internetové stránce: www.nasejmena.cz či www.kdejsme.cz .
Použité zdroje:
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.1.
vyd.Praha : Epocha, 2004.ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka.1.vyd.Praha :
Epocha, 2003.ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
Jakub píše:
Sobota 23.09.2017 13:51
Dobrý den,
velice rád bych se dozvěděl původ mého příjmení Krhovják. Na valašsku je obec Krhová, tak mě zajíma zda to i spolu souvisí a celkově původ vzniku tohoto příjmení.
Děkuji velice za Vaši odpověď a práci
PSK - admin píše:
Pondělí 25.09.2017 11:00
Dobrý den,
konkrétně příjmení Krhovják není bohužel v nám dostupných publikacích uvedeno. Publikace ovšem uvádějí podobné příjmení Krhovský, které bylo odvozeno z místních jmen (Krhovice, Krhová apod.)
Ke konci roku 2016 žilo v České republice dle statistik Ministerstva vnitra ČR a serveru "Naše jména" 74 mužů a 88 žen s příjmením Krhovják/Krhovjáková. Podrobnější informace o výskytu tohoto jména na území ČR můžete nalézt na internetové stránce: www.nasejmena.cz či www.kdejsme.cz Se svým dotazem se můžete zkusit obrátit ještě na odborníky v oblasti českého jazyka - Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR: http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/
Použité zdroje:
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.1. vyd.Praha : Epocha, 2004.ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka.1.vyd.Praha : Epocha, 2003.ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
Kateřina Medřická píše:
Neděle 01.10.2017 09:39
Dobrý den,
ráda bych se dozvěděla původ mého příjmení Medřická. Děkuji moc
PSK - admin píše:
Úterý 03.10.2017 18:33
Dobrý den,
původ Vašeho příjmení je z nářečné podoby místního jména Meziříčí u Tábora a na Moravě. Zdroj: MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8. Příjmení Medřická má 278 lidí, je na 5944. místě a věkový průměr je 46 let. Zdroj: https://www.nasejmena.cz/[…]/cetnost.php?id=197768&typ=prijmeni
Nazar píše:
Středa 04.10.2017 12:00
Dovbrý den, rád bych se zeptal na púvod jména Dovžanin (Dovzhanyn)
PSK - admin píše:
Středa 04.10.2017 15:52
Dobrý den,
příjmení Dovžanin (Dovžanyn, Dovzhanyn) je v České republice velmi neobvyklé. Podle dostupných údajů u nás žije pouze 6 nositelů tohoto jména ( jedná se patrně o jednu rodinu ) a ani v zahraničí se s ním často nesetkáme.
V literatuře vysvětlující význam českých příjmení není toto jméno zahrnuto, proto se bude jednat o příjmení cizího původu.
Ovšem ani v dostupných seznamech příjmení jiných slovanskojazyčných států jsme toto příjmení nenašli ( Polsko, Slovensko, Ukrajina, Rusko...)
Případně Vás můžeme odkázat na jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR.
http://www.ujc.cas.cz/[…]/zakladni-kontakty.html
Použité zdroje:
Naše příjmení / studie od Ant. Kotíka. -- V Praze : A. Kotík, 1894.
Naše příjmení / Dobrava Moldanová. -- Vydání čtvrté (třetí v Agentuře Pankrác). -- Praha : Agentura Pankrác, s.r.o., 2015 Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem / Vladimír Mates. -- 1. vyd.. -- Praha : Epocha, 2004 Stručný etymologický slovník jazyka českého : se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím / Josef Holub, Stanislav Lyer. -- 1. vyd.. -- Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1967 Etymologický slovník jazyka českého / Václav Machek. -- 5. vyd.. -- Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 2010 https://www.nasejmena.cz/nj/cetnost.php
http://forebears.io/surnames/dovzanin
Petr píše:
Sobota 07.10.2017 18:56
Dobrý den , mohl bych se dozvědět co znamená přijmení Kotlář , předem děkuji za odpověď
PSK - admin píše:
Úterý 10.10.2017 08:32
Dobrý den,
příjmení Kotlář nosí v ČR 232 mužů. Největší koncentrace Kotlářů je ve městech Rychnov nad Kněžnou a Jičín.
V databázi staré češtiny jsme našli, že kotlář je označení řemeslného výrobce kotlů či řemeslníka pracujícího s mědí.
Zdroje:
http://www.kdejsme.cz/prijmeni/Kotl%C3%A1%C5%99/
https://vokabular.ujc.cas.c[…]ni.aspx?hw=kotl%C3%A1%C5%99
Jan Hnaníček píše:
Čtvrtek 12.10.2017 12:31
Dobrý den, rád bych se dozvěděl původ příjmení Hnaníček a Štěpančík, předem děkuji za odpověď.
PSK - admin píše:
Pátek 13.10.2017 14:44
Dobrý den,
příjmení Štěpančík se vyskytuje 74x v České republice. Nejvíce obyvatel nosící toto jméno žije ve Valašských Kloboukách, a to 25 mužů. Klobouky a Luhačovice můžeme považovat za oblast původu tohoto příjmení.
Příjmení je odvozeno od jména Štěpán, které je řeckého původu a znamená ověnčený nebo vítěz. Je to jedna z variant např. vedle Štěpánka, Štěpančiče, Štěpky, Štěpanovského atd.
Příjmení Hnaníček se v ČR vyskytuje 48x a původní oblastí jsou Valašské Klobouky s výskytem 33 osob.
Základem slova bylo pravděpodobně podstatné jméno hnanec čili ten, kdo byl vyhnán. V 19. a do poloviny 20. století se jako hnanec (šupák) označoval ten, kdo se provinil proti veřejným pořádkům mimo místo svého trvalého pobytu a byl tzv. postrkem (šupem) odeslán do domovské obce. Nejčastěji šlo o tuláky, prostitutky, dlouhodobě nezaměstnané či propuštěné vězně.
ZDROJE:
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. s. 190.
OTÍK, Antonín. Naše příjmení. V Praze: A. Kotík, 1894. s. 32.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Postrk_(policejn%C3%AD_opat%C5%99en%C3%AD)
http://www.kdejsme.cz
Štefan Škulty píše:
Úterý 14.11.2017 19:53
Dobrý večer,
Chtěl bych se Vás zeptat na původ příjmení Škulty
Byl bych Vám velmi vděčný pokud by jste mi odepsal/a ještě dnes nebo co nejdříve. Děkuji
Škulty
PSK - admin píše:
Čtvrtek 16.11.2017 15:35
Dobrý den,
příjmení Škulty je v České republice poměrně vzácné, neboť jej nosí pouze 16 lidí. Nejvíce z nich žije v Mostu (5) a v Karviné (7), Viz https://www.nasejmena.cz/[…]/cetnost.php?id=356657&typ=prijmeni
Příručky jméno samo o sobě neobsahují, pravděpodobně z toho důvodu, že je velmi vzácné. Podařilo se nám dohledat, že v češtině existuje také příjmení Škultéty. Slovo scultetus je výrazem označujícím šulce čili rychtáře (představeného vesnické obce) v oblastech, které osidlovali saští kolonisté. V případě
příjmení Škulty by eventuálně mohlo jít o zkrácenou variantu příjmení Škultéty.
V případě Vašeho zájmu se můžete obrátit na Ústav pro jazyk český, kde by Vám mohli přesněji objasnit původ Vašeho příjmení.
Bohužel jsme Vám nemohli odpovědět dříve z důvodu jiných pracovních úkolů. Na zodpovězení každého dotazu v rámci PSK existuje lhůta 48 hodin, během nichž byste měl odpověď obdržet. Viz http://www.ptejteseknihovny.cz/o-sluzbe/o-sluzbe
ZDROJ:
BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. Vyd. 1. Ústí nad Labem: Univerzita J.E. Purkyně, 1998. 1. sv. Acta Universitatis Purkynianae. Slavogermanica; s. 280., ISBN 80-7044-212-3.
Anonym píše:
Pátek 17.11.2017 21:36
Dobrý den, ráda bych se zeptala na původ a význam příjmení TROSBERG a BROŽEK.
Velice Vám děkuji.
S pozdravem Trosbergová
PSK - admin píše:
Pondělí 20.11.2017 15:42
prověřili jsme dostupné zdroje týkající se původu příjmení :
D.Moldanová. Naše příjmení. Praha : Agentura Pankrác 2004 a J.Beneš. Německá příjmení u Čechů a
příjmení Trosberg jsme nenalezli.
Příjmení Brožek (dle knihy Naše příjmení) pochází z osobního jména Ambrož = božský anebo se výraz brožek užívá pro název ptáka rehka.
Monika Bulanová píše:
Úterý 28.11.2017 17:57
dobrý den ráda bych se zeptala na původ mého příjmení. děkuji
PSK - admin píše:
Úterý 28.11.2017 18:43
Dobrý den,
příjmení Bulan, Bulánek bylo dle knihy "Naše příjmení" odvozeno od názvu pečiva na způsob lívanců.
Rozšířenost tohoto příjmení v současné době v ČR můžete dohledat na stránkách www.nasejmena.cz.
Zdroje:
B. Fajkusová píše:
Středa 06.12.2017 22:08
Dobrý den, prosím o vysvětlení původu příjmení FAJKUS. Děkuji.
PSK - admin píše:
Čtvrtek 07.12.2017 12:15
Dobrý den,
příjmení Fajkus není v nám dostupných knihách o českých příjmeních bohužel uvedeno.
V současné době žije v ČR 380 mužů a 396 žen s příjmením Fajkus/Fajkusová. Nejvíce je toto příjmení rozšířeno v oblasti Severní Moravy (Ostrava, Opava, Frýdek-Místek).
Podrobnější informace o výskytu tohoto jména na území ČR můžete nalézt na internetové stránce: www.nasejmena.cz či www.kdejsme.cz.
Radka Krejsová píše:
Středa 20.12.2017 15:19
Dobrý den,
prosím o informaci jakého původu je příjmení Krejsa.
Děkuji
RK
PSK - admin píše:
Čtvrtek 21.12.2017 11:52
Dobrý den,
příjmení Krejsa je poměrně hojně používané, neboť v České republice jej nosí 710 lidí. Původní oblastí výskytu jména je východočeské město Žamberk a oblast kolem Vysokého Mýta, Litomyšle. Častěji se jméno vyskytuje také v jižních Čechách - na Vimpersku a Prachaticku.
Podle M. Dobravové příjmení vzniklo změnou ý v ej, čili Krýza, Krýsa = Krejza. Krýsa pak vychází z řeckého osobního jména Chrysostomos, které má význam zlatoústý, výmluvný.
Zdroje:
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 3., (2. v Agentuře Pankrác). Praha: Agentura Pankrác, 2010. 229 s. ISBN 978-80-86781-14-3.
http://www.kdejsme.cz/prijmeni/Krejsa/
Jiřina Doubková píše:
Pondělí 08.01.2018 12:22
Dobrý den, mohla bych se prosím dozvědět původ a význam příjmení Franz? Děkuji Doubková
PSK - admin píše:
Úterý 09.01.2018 16:59
Dobrý den,
křestní jméno Franz je německého původu, jedná se o domáckou obdobu osobního jména František. Datum vzniku tohoto křestního jména není známo. Zdroj: MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
Příjmení Franz mělo v ČR v roce 2016 299 osob. Zdroj: http://www.kdejsme.cz/prijmeni/Franz/hustota/
Lenka píše:
Neděle 11.02.2018 13:44
Dobrý den,ráda bych se dozvěděla co znamená příjmení Toušek. Děkuji
PSK - admin píše:
Pondělí 12.02.2018 11:56
Dobrý den,
příjmení Toušek bylo odvozeno buď o slova touš (viz níže), či jako zdrobnělina z osobních jmen (Matouš, Tuchomysl, Tuchomír).
"touš, které znamená "eso v kartách" a ve starším jazyce znamenalo "dvě oka na kostce". Toto slovo je ovšem původu cizího. Přišlo k nám z francouzštiny německým prostřednictvím."
ŠLOSAR, Dušan. Jazyčník. Vyd. 1. Praha: Horizont, 1985. 131 s.
Ke konci roku 2016 žilo v České republice dle statistik Ministerstva vnitra ČR a serveru "Naše jména" 457 mužů s příjmením Toušek a 540 žen s příjmením Toušková. Podrobnější informace o výskytu tohoto jména na území ČR můžete nalézt na internetové stránce: www.nasejmena.cz či www.kdejsme.cz
Zdroje:
* Naše jména: www.nasejmena.cz
Máša S. píše:
Neděle 18.02.2018 16:45
Prosím o sdělení původu příjmení Stržínek.
PSK - admin píše:
Úterý 20.02.2018 16:13
Dobrý den,
příjmení Stržínek vzniklo ze slova obecného významu strž, kdo bydlel ve strži, též z místního jména. Příjmení Stržínek má 91 lidí, je na 18098. místě a věkový průměr je 41 let.
Zdroj:
* https://www.nasejmena.cz/[…]/cetnost.php?id=297212&typ=prijmeni
Jiří píše:
Úterý 06.03.2018 11:01
Dobrý den,
jaký je prosím původ příjmení ŠITINA? Děkuji
PSK - admin píše:
Pondělí 12.03.2018 10:00
Dobrý den,
příjmení Šitina bylo dle knihy "Naše příjmení" odvozeno od slova šíd = stařec (ze staročeského šied, šiet = stařec) či z osobního jména Stibor.
Ke konci roku 2016 žili v České republice dle statistik Ministerstva vnitra ČR a serveru "Naše jména" 147 mužů a 138 žen s příjmením Šitina/Šitinová. Podrobnější informace o výskytu tohoto jména na území ČR můžete nalézt na internetové stránce: www.nasejmena.cz či www.kdejsme.cz
Zdroje:
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat?: původ, význam, pravopis, výskyt a obliba, kalendář: informace o jménech afrických a asijských. 6., aktualizované a podstatně rozšířené vydání. Praha: Academia, 2017. 917 stran. ISBN 978-80-200-2656-9.
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.) * Naše jména: www.nasejmena.cz
Jitka píše:
Pátek 09.03.2018 18:27
Dobrý den, je možné někde zjistit význam jména Hušner? Na webu nelze nic nalézt a žádnou knihu s výkladem tohoto jména jsem zatím nenašla.
Děkuji moc.
PSK - admin píše:
Pondělí 12.03.2018 16:01
Dobrý den,
příjmení Hušner vzniklo patrně z osobního jména Bohuša, kdy nejprve vzniklo příjmení Huša, z něj se vyvinulo přidáním koncovky -na Hušina a úpravou příjmení Hušina s přidáním přípony -ner vzniklo příjmení Hušner. Příjmení Hušner má 33 lidí, je na 38621. místě a věkový průměr je 45 let. Zdroj: https://www.nasejmena.cz/[…]/cetnost.php?id=117723&typ=prijmeni
Literatura:
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení. V Praze: A. Kotík, 1894. 288 s.
Romana Janebová píše:
Úterý 15.05.2018 13:16
Dobrý den.Zajímalo by mne původ příjmení Janeba-Janebová.
Děkuji
PSK - admin píše:
Středa 16.05.2018 15:18
Dobrý den,
příjmení Janeba patří dle knihy "Naše příjmení" mezi příjmení, která byla odvozena z osobního jména Jan ( latinské Johannes - z hebrejského osobního jména Jochánán = bůh je mocný).
Ke konci roku 2016 žilo v České republice dle statistik Ministerstva vnitra ČR a serveru "Naše jména" 289 mužů a 306 žen s příjmením Janeba/Janebová. Podrobnější informace o výskytu tohoto jména na území ČR můžete nalézt na internetové stránce: www.nasejmena.cz či www.kdejsme.cz
Zdroje:
* Naše jména: www.nasejmena.cz
Helena Hátleová píše:
Středa 06.06.2018 15:13
Dobrý den, prosím, zda by bylo možné zjistit původ příjmení Hátle nebo krátce Hatle. Nikde jsem o tomto příjmení nic nezjistila. Moc předem děkuji.
PSK - admin píše:
Čtvrtek 07.06.2018 11:57
Dobrý den,
příjmení Hátle/Hatle je patrně odvozenina od citově zabarveného slovesa „hatlat“ = mást šišlat, Hat-lák = též skrblík.
Možnou variantou je také původ z počeštěného německého slova Hept = Hauptel = hlávka, hlava.
Spíše pro zajímavost uvádíme, že v krátké variantě „Hatle, Hetle“ se příjmení vyskytuje i na severu evropského kontinentu – konkrétně v Norsku, kde je jeho nositeli přes 30.000 lidí.
Pokud je Vaše rodina romského původu, není vyloučený ani indický původ příjmení: V takovém případě se může jednat o tzv. „neprůhledné příjmení“, jehož význam je velice starobylý a význam nám tak často zůstává skryt.
Mikuláš píše:
Sobota 16.06.2018 16:41
Dobrý den,
rád bych zjistil původ mého přijímení Čirip. Hledal jsem toto přijímení všude možně po internetu, ale nic jsem nenašel. Nevím, jestli to pochází z polštiny přejatě z Czirip, či je to pouze nějaký druh nářečí. Předem děkuji za odpověď.
PSK - admin píše:
Pondělí 18.06.2018 14:59
nositelů příjmení Čirip/Čiripová není v České republice příliš mnoho. Konkrétně se jedná o 6 mužů a 4 ženy. Tento nepočetný výskyt pravděpodobně zapříčinil, že příjmení není jako samostatné heslo uvedeno v žádné nám dostupné literatuře o českých příjmeních. Ani ve světě není toto příjmení nijak rozšířené: http://forebears.io/surnames/%C4%8Dirip
Použité zdroje:
vyd.Praha : Epocha, 2004.ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
Epocha, 2003.ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
Jana píše:
Neděle 09.09.2018 01:51
Dobrý den, zajímá mne původ a význam příjmení Mrňák. Děkuji.
PSK - admin píše:
Pondělí 10.09.2018 16:09
Dobrý den,
příjmení Mrňák má základ v příjmení Mrňa, které pochází z přídavného jména mrňavý = malý. Mrňák znamená také malé mlýnské kolo nebo mlýn o dvou složeních na jednom kole, tj. malý mlýn.
zdroj : D.Moldanová. Naše přčíjmení. Praha :Agentura Pankrá,c 2004 .
Dominik píše:
Úterý 11.09.2018 16:27
Dobrý den, zajímá mne původ a význam příjmení Šafka. Děkuji.
PSK - admin píše:
Pátek 14.09.2018 08:49
Dobrý den,
Jména Šafek a Šafka jsou zdrobnělinami pocházejícími ze středohornoněmeckého (12. - 16. století) slova Schaf = škopek.
Jiný výklad nabízí Kotíkova studie z 19. století: jméno pochází z ruského šavkať = vrčeti, bručeti. Dle Kotíka i v češtině je Šavka jméno psí (konec 19. století).
V České republice žije momentálně kolem 110 nositelů tohoto jména, které je navíc regionálně koncentrované na Hořicku.
Použité zdroje:
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vydání čtvrté (třetí v Agentuře Pankrác). Praha: Agentura Pankrác, s.r.o., 2015 KOTÍK, Antonín. Naše příjmení: studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Nové vyd. V Praze: Nákladem Jana Kotíka, 1897.
https://www.kdejsme.cz/prijmeni/%C5%A0afka/
Tomáš píše:
Úterý 30.10.2018 14:07
Dobrý den, zajima me puvod a vyznam prijmeni Louman. Dekuji.
PSK - admin píše:
Středa 31.10.2018 13:36
Dobrý den,
standardní příručka, kterou obvykle pro zjišťování původu příjmení používáme (MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.), příjmení Louman nezná, uvádí ale příjmení "Louma". BENEŠ, Josef. O českých příjmeních. Vyd. 1. Praha: Nakladatelství Československé akademie věd, 1962. 355 s. Studie a prameny; sv. 14., uvádí na s. 91, že příjmení Louman je z Louman odvozeno. Podle Moldanové příjmení Louma pochází z osobního jména Bartoloměj. (s. 108)
Michaela píše:
Čtvrtek 08.11.2018 19:30
Dobrý den, zajímal by mě původ a význam příjmení Jízdný. Děkuji.
PSK - admin píše:
Středa 14.11.2018 15:21
Dobrý den,
jméno Jízdný jsme v žádné příručce přímo nenašli.
Mohla by nám ale napovědět Kotíkova studie z roku 1894. Kotík rozlišuje příjmení pocházející z různých povolání a služeb: Kočí, Šafář, Vrátník, Nádvorník a mnoho dalších.
Nabízí se, že jméno Jízdný je podobného původu, bohužel nejsme schopni určit přesný význam. Možná povolání blízké kočímu či vozkovi, ze kterých také vzniklo jméno Kočí a Vozka.
Jméno Jízdný ve v České republice velmi vzácné, žije zde pouze necelých 60 nositelů, kteří jsou výrazně koncentrování v okolí Velkého Meziříčí a Bystřice.
Je tedy možné, že šlo o nějaké lokální označení povolání.
Použité zdroje:
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s.
https://www.kdejsme.cz/prijmeni/J%C3%ADzdn%C3%BD/
Jaroslav Šturc píše:
Pátek 09.11.2018 19:29
Dobrý den,
rád bych se dozvěděl původ příjmení Štuc
Moc děkuji
Jana Holíková píše:
Pátek 09.11.2018 19:32
Dobrý den,
rád bych se dozvěděl původ příjmení Holík
Moc děkuji
PSK - admin píše:
Pondělí 12.11.2018 15:09
Dobrý den,
příjmení Holík patří dle knihy "Naše příjmení" mezi příjmení, která byla odvozena od slova holý. Konkrétně příjmení Holík bylo odvozeno pravděpodobně od slova holík = bezvousý, otrhaný.
Ke konci roku 2016 žilo v České republice dle statistik Ministerstva vnitra ČR a serveru "Naše jména" 1633 mužů a 1647 žen s příjmením Holík/Holíková. Podrobnější informace o výskytu tohoto jména na území ČR můžete nalézt na internetové stránce: www.nasejmena.cz či www.kdejsme.cz
Zdroje:
* Naše jména: www.nasejmena.cz
Eliška píše:
Sobota 01.12.2018 21:36
prosím jaký je původ jména Topinková/Topinka.. děkuji
PSK - admin píše:
Úterý 04.12.2018 14:38
Dobrý den,
příjmení Topinka bylo dle knihy "Naše příjmení" odvozeno ze slova topinka (= opečený kus pečiva) či ve významu neglazovaná dlaždice, tenké prkno, karta (v argotu).
Ke konci roku 2016 žilo v České republice dle statistik Ministerstva vnitra ČR a serveru "Naše jména" 602 mužů a 633 žen s příjmením Topinka/Topinková. Podrobnější informace o výskytu tohoto jména na území ČR můžete nalézt na internetové stránce: www.nasejmena.cz či www.kdejsme.cz
Zdroje:
* Naše jména: www.nasejmena.cz
Lejčková píše:
Úterý 01.01.2019 22:02
Dobrý den,
zajímal by mě původ slova Lejček/Lejčková a Kolek/Kolková.
Děkuji za odpověď
PSK - admin píše:
Středa 02.01.2019 14:45
Dobrý den,
příjmení Kolek by mělo pocházet z osobního jména Mikoláš, jedná se o zdrobnělinu.
Druhá uváděná varianta uvádí, že jméno pochází ze slova kůl.
Kotík vedle toho uvádí příjmení Kolek mezi jmény, která pochází z označení nábytku a kuchyňského náčiní (např. Plamínek, Tříska, Vařecha, Želízko...) Statistika zaznamenává kolem 726 osob s tímto jménem v České republice.
Podle Kotíka má stejný původ i příjmení Lejček, pravděpodobně se jednalo o nějakou nádobu (vedle jsou uváděna jména jako Sklenička, Korbel, Nálevka) Příjmení Lejček má v České republice něco málo přes 120 lidí.
Použité zdroje:
KNAPPOVÁ, Miloslava. Naše a cizí příjmení v současné češtině. Liberec: Tax Az Kort, 2002. 256 s. ISBN 80-238-8173-6.
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vydání čtvrté (třetí v Agentuře Pankrác). Praha: Agentura Pankrác, s.r.o., 2015. 229 stran. ISBN 978-80-86781-26-6.
http://www.prijmeni.cz/Kolek
http://www.prijmeni.cz/Lej%C4%8Dek
Pavla Orlíková píše:
Úterý 05.03.2019 13:30
Dobrý den,
Chtěla bych se zeptat, zda je možné zjistit původ příjmení Chromiák.
Děkuji za odpověď
PSK - admin píše:
Úterý 05.03.2019 16:13
Dobrý den,
jméno Chromiák je odvozeno od vzhledu; s charakteristickýma nohama nebo chůzí (https://www.nasejmena.cz).
Výkladový slovník Naše příjmení uvádí příjmení Chrom (podobně Chromáček, Chromčák, Chromčík, Chromec, Chromecký, Chromeček, Chromečka, Chromek, Chromel, Chromák, Chromický, Chromík, Chromjak, Chromják, Chromulák, Chromý, Chruma, Chrůma) odvozené z jmenného tvaru přídavného jména chromý.
Ke dni 31.12.2016 žilo v České republice 12 mužů s příjmením Chromiák a 8 žen s příjmením Chromiáková. Všichni držitelé tohoto jména žijí v okrese Frýdek-Místek, pověř.obec Frýdek-Místek.
https://www.nasejmena.cz/[…]/cetnost.php?id=45209&typ=prijmeni
Použité zdroje:
MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8
Michal Křižák píše:
Úterý 30.04.2019 20:27
Dobrý den,
Moc rád bych věděl původ příjmení Křižák.
Děkuji
PSK - admin píše:
Čtvrtek 02.05.2019 13:51
Dobrý den,
jméno Křižák je jméno příbuzné ke jménu Kříž.
O původu jména Kříž je psáno v publikaci Vladimíra Matesa Jména tajemství zbavená (I. díl).
"Příjmení Kříž může patřit do kategorie jmen "podle původu", "podle bydliště", "podle dějů". Mohl je tedy dostat: kdo se přestěhoval ze vsi s křížem v jejím názvu do jiné lokality; kdo bydlel ve vsi poblíž nějakého kříže (součást poutní cesty či kříže vztyčeného na paměť nějaké události, například vraždy); ve městě podle domovního znamení (hodně časté); kdo slovo kříž do omrzení opakoval; kdo se při každé příležitosti křižoval apod.; kdo pravidelně nosil kříž v čele procesí, při pohřbech atd."
Dle veřejně dostupných dat žilo ke dni 31. 12. 2016 v České republice 167 mužů s příjmením Křižák a 183 žen s příjmením Křižáková. Největší koncentrace nositelů tohoto jména je v okrese Ostrava. Jméno se vyskytuje převážně na Moravě. (https://www.nasejmena.cz).
Použité zdroje:
https://www.nasejmena.cz
KOTÍK, Antonín. Naše příjmení: Studie ku poznání příjmení československých, jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Praha: Jan Kotík, 1897.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Vyd. 2. Praha: Epocha, 2002. 319 s. ISBN 80-86328-10-4.
MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
Marcela píše:
Sobota 07.09.2019 22:23
Dobry den, poprosím o upřesnění jaký je význam příjmení Poc/Pocová. Dekuji
PSK - admin píše:
Pondělí 09.09.2019 10:38
Dobrý den,
o původu vašeho příjmení se nám z volně dostupných zdrojů bohužel nepodařilo zjistit nic konkrétního. Nejpodobnější příjmení, které vysvětluje se své publikaci Německá příjmení u Čechů J. Beneš, je Pok/Pock. Obě tyto podoby, stejně jako další příjmení Bok, Böck patří do skupiny příjmení odvozených z názvů živočichů - savců - z názvů domácích zvířat. Bock = samec zvířat velikosti ovce, též dřevěná koza.
Není ale potvrzeno, že do této kategorie spadá i Vaše Poc/Pocová.
Dle veřejně dostupných dat žilo ke dni 31. 12. 2016 v České republice 50 mužů s příjmením Poc a 47 žen s příjmením Pocová. Největší koncentrace nositelů tohoto jména je v Ústeckém a Středočeském kraji (https://www.nasejmena.cz).
Pro více informací se zkuste obrátit na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR (http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna).
Stehlík Ondřej píše:
Pátek 03.01.2020 22:46
Přeji hezký den,
rád bych se touto cestou dotázal na původ příjmení Stehlík a Murár.
O příjmení Murár vím, že pochází ze Slovenska, ovšem, nedávno se mi doneslo, že má spojitost s rodem z hradu Muráň. Lze toto ověřit, prosím?
Budu vděčen za jakoukoliv informaci k těmto příjmením.
Jakub píše:
Neděle 05.01.2020 22:25
Dobrý den,potřeboval bych pomoci z určením jména Miškay.Projel jsem kompletně internet jména ale nenašel jsem nic,max. aktuální počet lidí s tímto jménem rozmezí na 15-20 lidí žijících v ČR.Děkuji
PSK - admin píše:
Úterý 07.01.2020 16:55
Dobrý den,
Vaše příjmení ve tvaru Miškay jsme nenašli na níže uvedených serverech:
https://www.kdejsme.cz/prijmeni/My%C5%A1kaj/hustota/
https://www.nasejmena.cz/nj/cetnost.php
https://www.myheritage.cz/
Jelikož databáze MyHeritage sbírá jména a základní údaje o osobách po celém světě a jméno Miškay v ní není uvedeno, domníváme se, že na světě je opravdu velmi malý počet osob s tímto příjmením. Nejblíže k Vašemu příjmení je foneticky slovenské příjmení Miskaj. Existuje slovenská příručka z roku 2014, v níž byste výklad Vašeho příjmení mohl najít. Národní knihovna má tento dokument aktuálně nedostupný, takže se musíte obrátit na jinou knihovnu. Citace dokumentu: MAJTÁN, Milan. Naše priezviská. 1. vyd. Bratislava: Veda, 2014. 195 s. ISBN 978-80-224-1357-2.
V češtině se Vašemu příjmení nejvíce blíží příjmení Miška, keré je odvozeno z osobního jména Mikuláš. Zdroj: MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
S dotazem se také můžete obrátit na jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR: http://www.ujc.cas.cz/[…]/zakladni-kontakty.html
Tomáš píše:
Středa 04.03.2020 18:10
Dobrý den, Rád bych znal původ přijmení -JAVOREK-
PSK - admin píše:
Čtvrtek 05.03.2020 14:06
Dobrý den,
Jméno Javorek, podobně jako Javora, Javorčák, Javorček, Javorčík, Javorik, Javornický, Javorský, Javořík, Javůrek, jsou odvozeny ze slova obecného významu javor, název stromu, často též z místního jména Javor, Javorek, Javoří. [Moldánová 2004. s. 75] Publikace Jména tajemství zbavená (V. Mates) uvádí původ jméno Javorek (nebo Javůrek) jako zdrobnělinu - malý javor. Příjmení Javůrek/Javorek jsou zdrobněliny od základních jmen Javor/Javora. Jméno Javorek spadá do kategorie přímení "podle původu": kde se lidé narodili, kde bydleli (jména sídel odvozených od javoru) nebo podle polohy bydliště - javor či javory u domu, vlastnictví javorového lesa apod. [Mates 2003, s. 130-131] Dle veřejně dostupných dat žilo ke dni 31. 12. 2016 v České republice 246 mužů s příjmením Javorek a 302 žen s příjmením Javorková. Většina z nich žije v Moravskoslezském kraji, v Ostravě a Frýdku-Místku (https://www.nasejmena.cz).
Zdroje:
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. II.díl. Vyd. 1. Praha: Epocha, 2002. 381 s. ISBN 80-86328-10-4.
MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
Radim píše:
Úterý 02.03.2021 17:04
Dobrý den, také bych se přidal k těm, kteří by rádi poznali původ svého příjmení "Dorotík"
děkuji
PSK - admin píše:
Sobota 06.03.2021 11:59
Dobrý den.
příjmení Dorotík pochází z osobního jména řeckého původu Doroth(e)ia = darovaná bohem.
Další tvary příjmení mohou být : Dorka, Dorna, Dorn, Dorňák, Dorčák.
zdroj : Dobrava Moldanová. Naše příjmení. Praha : Agentura Pankrác, 2010
Josef píše:
Pátek 18.06.2021 19:30
Dobrý den,
moc rád bych se dozvěděl něco o svém příjmení Tomulik. Většinou jsem psán s dlouhým ostatními omylem ale v občanském průkazu jsem Tomulik.
PSK - admin píše:
Sobota 02.10.2021 13:39
Dobrý den,
přesná podoba příjmení Tomulik se v nám dostupných zdrojích a příručkách bohužel nenachází. Publikace ovšem uvádějí podobná příjmení vzniklá z osobních jmen, kdy základ příjmení tvoří některé z křestních jmen, které se na území ČR vyskytovala po staletí (např. jména apoštolů a světců). Vaše příjmení bude podle toho odvozeno pravděpodobně od jména Tomáš – latinská podoba Thoma anebo z aramejského theómá = dvojče, blíženec. Jako příklady příjmení publikace uvádí třeba podobné Tom, Tomala, Tomalík. (zdroj: MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2010. ISBN 80-86781-03-8.).
Podle dat Ministerstva vnitra ČR se k roku 2016 příjmení Tomulik vyskytovalo jenom 2x v celé ČR. Odkaz zde: https://www.kdejsme.cz/prijmeni/Tomulik/hustota/.
Tématice původu příjmení se věnuje také pořad Českého rozhlasu, možná byste mohli zkusit kontaktovat jeho tvůrce, kteří tuto možnost ve spolupráci s Ústavem pro jazyk český AV ČR nabízejí. Odkaz na kontakt zde: https://dvojka.rozhlas.cz/[…]/o-poradu.
Markéta píše:
Pátek 25.06.2021 17:04
Dobrý den ráda bych se dozvěděla něco o původu příjmení "Mezulián" - odkud pochází.
Moc děkuji
PSK - admin píše:
Sobota 02.10.2021 14:12
Dobrý den,
příjmení „Mezulián“ patří do skupiny příjmení vzniklých z apelativ, to znamená z podstatných jmen, přídavných jmen, sloves apod., která opisují a zařazují člověka podle jeho zaměstnání, místa v společnosti, charakteristických rysů, podle událostí, v nichž sehrál důležitou roli. V tomto případě jde o odvozeninu podstatného jména mezuláník = výrobce mezulánu, polovlněné látky, z níž se šilo svrchní oblečení. (Zdroj: MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2010. ISBN 80-86781-03-8).
Podle dat Ministerstva vnitra ČR se k roku 2016 nacházelo 13 výskytů příjmení Mezulián v celé ČR. Odkaz zde: https://www.kdejsme.cz/prijmeni/Mezuli%C3%A1n/hustota/.
Petr Störzer píše:
Úterý 29.06.2021 16:04
Dobrý den, rád bych se dozvěděl původ svého příjmení Störzer. Přehlasované ö je z čárkama
Dekuji
PSK - admin píše:
Sobota 02.10.2021 14:09
Dobrý den,
mohlo by se jednat o příjmení německého původu, které se přeneslo i do české společnosti. Podle publikace o německých příjmení u Čechů se uvádějí různé příbuzné podoby tohoto příjmení, které se vážou na význam slova „zahaleč“ – stërzen – potulovat se, Stërzer – tulák, strichen – rychle se pohybovat, potulovat se – z toho příjmení jako Störzel, Šterlc, Stercl, Sterzer, Šterzer, Störzer. (Zdroj: Německá příjmení u Čechů. Ústí nad Labem: Univerzita J.E. Purkyně. ISBN 80-7044-212-3.)
Vámi zmiňované "ő", ale ukazuje na maďarský vliv. V literatuře se nám nepodařilo maďarský původ ověřit, ale podle slovníku slovo v maďarštině má význam - stőrz = pečení a stőrze = stádo.
Podle dat Ministerstva vnitra ČR se k roku 2016 nacházelo 17 výskytů příjmení Störzer v celé ČR a 1 výskyt příjmení Stőrzer. Odkaz zde: https://www.kdejsme.cz/prijmeni/St%C3%B6rzer/hustota/
Jana píše:
Středa 11.08.2021 11:07
Dobrý den,
ráda bych se dozvěděla původ příjmení Kaleta.
Děkuji.
PSK - admin píše:
Úterý 12.11.2024 14:50
Dobrý den,
příjmení Kaleta pochází z osobního jména Galus, což je latinská podoba křestního jména Havel a znamená „obyvatel Galie“. Další původ je možný ještě z latinského osobního jména Calixtus.
Podle serveru Kde jsme, který čerpá informace ze zdrojů Ministerstva vnitra ČR, žilo v roce 2016 na našem území 540 mužů a 564 žen s příjmením Kaleta/Kaletová. Novější údaje vzhledem k ochraně osobních údajů bohužel nejsou k dispozici.
Použité zdroje:
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2019. S. 80, 61. ISBN -78-80-86781-40-2.
KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude naše dítě jmenovat?. Praha: Academia, 2017. S. 201. ISBN 978-80-200-2656-9.
Kaleta. Online. In: Kde jsme. Dostupné z: https://www.kdejsme.cz/prijmeni/Kaleta/hustota/ [cit. 2024-11-12]
Kaletová. Online. In: Kde jsme. Dostupné z: https://www.kdejsme.cz/prijmeni/Kaletov%C3%A1/hustota/ [cit. 2024-11-12]
Služba PSK
David Výborný píše:
Sobota 11.09.2021 10:18
Dobrý den, rád bych se dozvěděl původ příjmení Výborný , Děkuji za odpověď.
PSK - admin píše:
Pondělí 13.09.2021 11:12
Dobrý den,
možností výkladu původů příjmení Výborný je několik. Začneme výklady z knih.
Antonín Kotík ve své knize Naše příjmení z roku 1984, uvádí že se jedná o příjmení odvozené z duševní vlastnosti.
Dobrava Moldanová píše, že příjmení Výborný pochází z přídavného jména Výbora.
Další možnosti původu vniku příjmení Výborný pochází z webové stránky vyborny.com
Jednou z možností je, že význam výborný nemusel být ve staročeštině totožný s dnešním výkladem. Překlad slova vyborny do ruštiny je otlicnyj - jiný, odlišný.
České příjmení Výborný má určitou podobnost s ruským příjmením Vybornyj v češtině vybraný či voleny.
Poté je tu hypotéza, která má podobnost s výkladem Antonína Kotíka. A to, že se jedná o vyjádření schopností a vlastností zakladatele rodu.
Ostatní zajímavosti naleznete na níže uvedeném odkazu.
Čerpáno z:
KOTÍK, Antonín. Naše příjmení. V Praze: A. Kotík, 1894. Str. 61.
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2010. s. 216.
VYBORNÝ, Jiří. Zajimavosti a hypotezy o puvodu prijmeni Vyborny. Webová stánka je nazvaná The Výborný family of Eastern Bohemia-
http://www.vyborny.com/transfer/havbrod/jiri/jv_sum_c.htm
S pozdravem služba PSK
Honza Resler píše:
Sobota 06.11.2021 19:06
Dobrý den,
mohu poprosit o význam jména Resler.Děkuji
Děkuji
PSK - admin píše:
Pondělí 08.11.2021 14:25
Dobrý den,
podle knihy D.Moldanové : Naše příjmení. Praha . Agentura Prankrác, 2004, pochází příjmení Resler snad z osobního jména Andres, které se používá v lidové němčině za Andreas.
Andreas je německá podoba osobního jména Ondřej. Toto jméno pochází z řeckého jména Andreas = mužný, statný, odvážný.
Podstatné jméno Ress znamená v bavorském nářečí svah, na Jihlavsku z německého nářečí pochází výraz Resse = stočený svazek, kloub lnu. Další tvary příjmení s tímto základem : Resa, Reska,Resl, Resler.
Daniel Glabazňa píše:
Pondělí 13.12.2021 17:01
Dobrý den, prosím Vás, jaký původ/význam má příjmení Glabazňa?
Děkuji!
PSK - admin píše:
Úterý 14.12.2021 13:55
Dobrý den,
příjmení Glabazňa patří do skupiny příjmení vzniklých z apelativ, to znamená z podstatných jmen, přídavných jmen, sloves apod., která opisují a zařazují člověka podle jeho zaměstnání, místa v společnosti, charakteristických rysů, podle událostí, v nichž sehrál důležitou roli. V tomto případě jde o odvození od podstatného jména z hanáckého nářečí – „glabézňa“, což znamená huba. (Zdroj: MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2010)
Podle dat Ministerstva vnitra ČR se k roku 2016 nacházelo 86 výskytů příjmení Glabazňa v celé ČR. Odkaz na data naleznete zde: https://www.kdejsme.cz/prijmeni/Glabaz%C5%88a/hustota/
Tématice původu příjmení se věnuje také pořad Českého rozhlasu, možná byste mohli zkusit kontaktovat jeho tvůrce, kteří tuto možnost ve spolupráci s Ústavem pro jazyk český AV ČR nabízejí. Odkaz na kontakt zde: https://dvojka.rozhlas.cz/[…]/o-poradu
Romana Frolková píše:
Středa 29.12.2021 18:57
Dobrý den,
Jaký je prosím význam příjmení Bicenc?
Děkuji a přeji hezký den,
PSK - admin píše:
Pondělí 03.01.2022 13:54
Dobrý den,
příjmení Bicenc je odvozeno od Bica či Bíca. Pochází pravděpodobně z osobního jména Vincenc a vzniklo disimilačním zánikem prvního n a změnou V v B.
Dalšími variantami jsou Bican, Bičan, Bicek, Bicera.
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2010. s. 31.
Petr Texler píše:
Středa 09.02.2022 16:30
Dobrý den, jaký je prosím původ příjmení Texler?
PSK - admin píše:
Pátek 11.02.2022 11:21
Dobrý den,
hledali jsme v digitální knihovně Kramerius a NDK-DNNT, dále konkrétně v níže uvedených zdrojích:
SVOBODA, Jan. Staročeská osobní jména a naše příjmení. Praha: Nakladatelství Československé akademie věd, 1964. s. [1a]. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:b4feaaa0-3b09-11e3-9dde-5ef3fc9bb22f
Německá příjmení u Čechů. Univerzita J.E. Purkyně. ISBN 80-7044-212-3. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:2628e730-cad0-11e3-aec3-005056827e52
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2004. s. [1a]. ISBN 80-86781-03-8. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:17524780-d471-11e6-b3b6-005056825209
KOTÍK, Antonín. Naše příjmení. V Praze: A. Kotík, 1894. s. [1]. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:e0d637e8-a134-4a6c-b921-d229f40ba57a
KOTÍK, Antonín. Naše příjmení: Studie ku poznání příjmení československých, jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Praha: Jan Kotík, 1897. s. [a]. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:3fc331b0-fddf-11e6-8830-005056827e51
Tyto informační prameny výklad Vašeho příjmení neobsahují. Lze předpokládat, že by se mohlo jednat o německé příjmení, proto jsme se zaměřili na německé kolegy, kteří mají velice pěkný portál, který se věnuje etymologii a současnému výskytu německých příjmení, viz https://www.namenforschung.net/dfd/woerterbuch/liste/, ale opět bez valného úspěchu.
Příjmení Texler mělo v roce 2016 21 osob, viz https://www.nasejmena.cz/[…]/cetnost.php?id=307882&typ=prijmeni. Není to zcela běžné příjmení ani v české oblasti. Moldánová zmiňuje příjmení Tex(e)l, které vzniklo z německého nářečí z adjektiva Texel, což bylo osobní jméno, označení širočiny a motyky, ostatně Texer byl výrobce motyk. Ve Vašem případě se může jednat o přesmyčku písmen, ale základ vzniku by mohl být stejný.
Jiří píše:
Sobota 12.02.2022 00:26
Dobrý den,
chtěl bych Vás poprosit, zda byste mohli zjistit původ příjmení Kubelka/Kubelková. Jestli je to dohledatelná informace, zajímala by mě i přibližná oblast/poloha vzniku tohoto příjmení, historické zmínky či cizojazyčné obdoby (jako např. u příjmení Wagner - Vágner). Moje zdroje ukazují někam do východních Čech k pohraničí s Polskem.
Dále by mě zajímala příjmení Kaplan, Votroubek a Kopecký.
PSK - admin píše:
Úterý 15.02.2022 09:21
Dobrý den,
původ příjemní Kubelka/Kubelková je pěkně vysvětlen na webových stránkách Českého rozhlasu 2: https://dvojka.rozhlas.cz/kubelka-7543610 . Aktuálně nejvíce Kubelků žije v Praze, viz https://www.nasejmena.cz/nj/cetnost.php . Co se týče četnosti podle krajů, ideální je hledat dané příjmení v Berní rule, případně v Soupisech poddaných podle víry. V titulu Berní rula: generální rejstřík ke všem svazkům (vydaným i dosud nevydaným) berní ruly z roku 1654 doplněný (tam, kde se nedochovaly) o soupis poddaných z roku 1651. Libri. ISBN 80-7277-058-6. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:ed965480-9fd9-11e5-a7d7-005056827e52 jsme zjistili, že v polovině 17. století byla na území ČR následující četnost příjmení Kubelka/ová: nejvíce Kubelků žilo na Chrudimsku, následovalo Kouřimsko a Čáslavsko, poté ostatní kraje (Bechyňsko, Hradecko, Plzeňsko, Boleslavsko.
Příjmení Kaplan se odvozuje od povolání. Bližší informace naleznete v naší odpovědi z roku 2009, viz https://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/slovo-kaplan. V současnosti nejvíce Kaplanů žije v Praze a ve východních Čechách, viz https://www.nasejmena.cz/[…]/cetnost.php?id=134611&typ=prijmeni . Nejvíce obyvatel ĆR s příjmením Kaplan žilo na Chrudimsku, dále na Žatecku, Prácheňsku, Boleslavsku, Plzeňsku, Čáslavsku a Hradecku. Příjmení Kaplan bylo početnější než příjmení Kubelka.
Příjmení Votroubek pochází z apelativa (v)otruby = slupky z obilí dle zdroje MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2010. s. 215. ISBN 80-86781-03-8. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:b2a1bdc0-4016-11e4-bc3a-005056827e51. Příjmení Votroubek není vůbec v Berní rule ani v Soupisu poddaných podle víry zaznamenáno. Evidentně se lidé podle obilných slupek jmenovat nechtěli. Současný výskyt příjmení v Česku je v tomto webovém odkazu: https://www.nasejmena.cz/[…]/cetnost.php?id=332816&typ=prijmeni. Nejvíce Votroubků žije ve výchdních Čechách.
Příjmení Kopecký je odvozené z místního jména příponou -ský. Na švu místního jména a přípony -ský dochází ke zjednodušování a změnám souhláskových skupin na -cký (Kopecký z Kopec). Kopecký je 34. nejčastější české příjmení; označovalo člověka, který bydlel na kopci nebo pod kopcem. Zdroj: MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2010. s. 90. ISBN 80-86781-03-8. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:abf955a0-4016-11e4-bc3a-005056827e51 . V polovině 17. století to bylo jedno z nejčastějších příjmení a osoby s tímto příjmením žili nejčastěji na Chrudimsku, Boleslavsku a Hradecku. viz Berní rula: generální rejstřík ke všem svazkům (vydaným i dosud nevydaným) berní ruly z roku 1654 doplněný (tam, kde se nedochovaly) o soupis poddaných z roku 1651. Praha: Libri. s. 807. ISBN 80-7277-058-6. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:fd384e90-a0c7-11e5-b770-5ef3fc9ae867. V současnosti je rozložení obyvatel s tímto příjmením následující: https://www.nasejmena.cz/[…]/cetnost.php?id=151694&typ=prijmeni .
Máte-li zájem o genealogii, doporučujeme Vám registraci v Národní knihovně ČR, viz https://www.nkp.cz/soubory/sluz/vzdalena-registrace-navod a využijte obsah databáze MyHeritage, viz https://www.nkp.cz/[…]/prehled-lic-zdroju
MyHeritage je jedna z největších genealogických databází
• významný zdroj pro objevování, uchovávání a sdílení rodinné historie
• zpřístupňuje rozsáhlou kolekci historických záznamů, fotografií a dalších zdrojů
• k dispozici v českém jazykovém rozhraní
• obsahuje:
• více než 9 miliard historických záznamů z USA, Evropy, Latinské Ameriky a dalších regionů
• více než 3 miliardy exkluzivních rodokmenových profilů od MyHeritage a Geni,
• stovky milionů záznamů ze Skandinávie,
• více než 100 milionů snímků náhrobků,
• více než 474 milionů historických fotografií
• údaje z federálního sčítání lidu USA (1790-1940) a Sčítání lidu Spojeného království (1841-1911) včetně náhledů
• vojenské záznamy, imigrační záznamy a seznamy cestujících
• záznamy týkající se přidělování občanství
• adresáře, průvodce, příručky, biografie a ročenky
• vládní, zemské a soudní záznamy
• poslední vůle a probační záznamy
• přidaný licencovaný obsah včetně nekrologů Tributes, WikiTree, BillionGraves, Canadian Headstones a dalších
• průběžné přidávání nového obsahu
• více o databázi
• přístup do databáze přes rozcestník databází v rozhraní EBSCOhost
Tereza píše:
Středa 15.06.2022 18:28
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat zda neznáte původ příjmení Nacházel, vůbec nikde o tom nemohu nic najít.
Předem děkuji a hezký den.
PSK - admin píše:
Čtvrtek 16.06.2022 12:08
Dobrý den, příjmení Nacházel vzniklo z tvaru příčestí slovesného nacházet.
Zdroj: MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2004.
V publikaci O českých příjmeních je jméno Nacházel uvedeno v příjmeních s předponami vzniklých ze sloves typu sázeti. Jedná se o skupinu příjmení vzniklých ze sloves z příčestí minulého činného.
Zdroj: BENEŠ, Josef. O českých příjmeních. Praha: Nakladatelství Československé akademie věd, 1962. s. 271 a 276. Dostupné také z: https://ndk.cz/[…]/uuid:759806d0-35bf-11e3-b62e-005056825209
Karolína píše:
Úterý 21.06.2022 21:36
Dobrý den,
ráda bych se dozvěděla více o původu neobvyklého příjmení - Rikan, Rikanová.
Děkuji mnohokrát.
PSK - admin píše:
Čtvrtek 23.06.2022 10:20
Dobrý den,
Bohužel se nám nepodařilo význam příjmení Rikan/ová dohledat v jakýchkoliv zdrojích.
Na odkaze https://www.kdejsme.cz/prijmeni/Rikan/ je uveden počet lidí s příjmením Rikan v České republice - příjmení Rikan/Rikanová má v ČR 20 lidí. Jde vskutku o neobvyklé příjmení omezené na lokalitu Jižní Moravy.
Je možné, že více informací Vám budou schopné poskytnout jazykovědné instituce, například Ústav pro jazyk český AVČR.
Jiří Guziur píše:
Úterý 30.08.2022 13:32
Dobrý den, rád bych se dověděl něco o příjmení Guziur / Guziurová (čte se Gužur / Gužurová , aspoň tak se to v naší rodině traduje). Část rodu žije v Polsku.
PSK - admin píše:
Úterý 30.08.2022 18:42
Dobrý den,
Příjmení Guziur, podobně jako Guzan, Guzik (knoflík), Guziurek, Guza pocházejí z nářečí a polského podstatného jména guz = velký knoflík, boule, nádor ; nebezpečí.
Zdroj: MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2010. s. 57. ISBN 80-86781-03-8. Dostupné také z: https://ndk.cz/[…]/uuid:aa1af8b0-4016-11e4-bc3a-005056827e51
Podle databáze na webu www.nasejmena.cz má příjmení Guziur/ Guziurová v České republice 210 lidí.
Výslovnost si můžete poslechnout např. v překladači google. Pro srovnání např. guz a guzik.
Nina Špittová píše:
Pondělí 24.10.2022 08:17
Dobrý den,
ráda bych se dozvěděla původ jména Špitt / Špittová.
Mám za to, že v České republice je jen naše rodina.
Děkuji
PSK - admin píše:
Čtvrtek 27.10.2022 09:32
Dobrý den,
odpovídáme na dotaz, který jste nám poslala.
Podle statistiky příjmení na webu, viz níže:
https://www.kdejsme.cz/prijmeni/%C5%A0pittov%C3%A1/hustota/
Příjmení Špit (s jedním -t) v roce 2016 v ČR 12, se dvěma -tt 14; příjmení Špittová - v roce 2016 - 15 osob žijících na území ČR.
(Ministerstvo vnitra, kde byly tyto statistiky shromažďovány a uváděny, službu zrušilo.) Zdá se, že příjmení je odvozeno z němčiny, ale doložit se nám to, podle nám dostupných zdrojů, nepodařilo. Snad by mohlo vzniknout ze středohornoněměckého Spitz = špička, Špic..., ale to je jen domněnka. Mohlo vzniknout i např. chybným uvedením do matriky, chybným přečtením, přepisem...
Čerpáno z: Německá příjmení u Čechů. Ústí nad Labem: Univerzita J.E. Purkyně. s. 330. ISBN 80-7044-212-3. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:684506f0-cd0d-11e3-85ae-001018b5eb5c
Taky by se původ dal vysvětlit slovesem špitati (?); v každém případě ale máte příjmení vskutku ojedinělé.
Durst píše:
Sobota 29.10.2022 01:04
Dobrý den.
Chtěl bych se zeptat, zda se na Berní rule 34 - Kladsko, nenachází příjmení Steinberger nebo podobné.
Děkuji za odpovědˇ.
PSK - admin píše:
Úterý 01.11.2022 14:06
Dobrý den, děkujeme za využití služby Ptejte se knihovny. Bohužel se nám v Berní rule nepodařilo ve spojitosti s Vámi uvedenou lokací toto jméno dohledat, nejbližší výskyt v rejstříku je až v obci Pecka (Nová Paka) a to Stienberger i Šteinberger. Dále se toto jméno vyskytuje v Lhotě u Pecky a v Žatci.
Jméno Steinbergerová je také zmíněno v obci Žár (Nové Hrady) v kraji Bechyňsko.
Při hledání jména Steinberger v oblasti Kladska jsme nezaregistrovali jeho výskyt ani v jiných historických dokumentech.
Berní rula: generální rejstřík ke všem svazkům (vydaným i dosud nevydaným) berní ruly z roku 1654 doplněný (tam, kde se nedochovaly) o soupis poddaných z roku 1651. Praha: Libri. s. 1693, 1832. ISBN 80-7277-058-6. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:74e84110-a399-11e5-b770-5ef3fc9ae867
Veronika L. píše:
Sobota 25.03.2023 16:33
Dobrý den,
ráda bych se dozvěděla více o původu příjmení Šalé, Šaléová.
Děkuji za odpověď.
PSK - admin píše:
Úterý 28.03.2023 16:02
Dobrý den,
jména Šalé, Šaléová v publikacích o vzniku příjmení nefigurují. Ve výkladu jména Šalamoun (Knappová, Moldanová) se ale objevují odvozeniny Šál, Šala, Šála, anebo Šálek, která se zdají být Vámi hledanému příjmení blízká. Jiný výklad (Kotík) podobných jmen – Šála, Šálek, Šalda, Šaler, Šaloun, Šalavec – vztahuje původ jmen ke slovesu „šáliti, šáleti“, šáliti = klamati, šáleti = blázniti, šíleti. Nakolik podoba „Šalé“ souvisí právě s uvedenými příjmeními, to nedokážeme na základě dostupných zdrojů definovat.
Příjmení Šalé nosí v ČR 37 lidí, nejpočetnější skupina se nachází v oblasti Ústí nad Labem.
Zdroje:
ČERVENÝ, Václav a Jarmila ČERVENÁ. Berní rula: generální rejstřík ke všem svazkům (vydaným i dosud nevydaným) berní ruly z roku 1654 doplněný (tam, kde se nedochovaly) o soupis poddaných z roku 1651. Praha: Libri, 2003. sv. 2, s. 1748. ISBN 80-7277-058-6.
KNAPPOVÁ, Miloslava. Naše a cizí příjmení v současné češtině. Liberec: Tax Az Kort, 2002, s. 17. ISBN 80-238-8173-6.
KOTÍK, Antonín. Naše příjmení. V Praze: A. Kotík, 1894, s. 65.
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2010, s. 179. ISBN 978-80-86781-14-3.
https://www.prijmeni.cz/search.php?name=%9Aal%E9&t=0
https://www.kdejsme.cz/prijmeni/%C5%A0al%C3%A9/hustota/
Kristýna Hajduková píše:
Úterý 25.04.2023 10:00
Dobrý den,
ráda bych se dozvěděla více o původu a významu příjmení Peiker/Peikerová.
děkuji
PSK - admin píše:
Úterý 25.04.2023 13:17
Dobrý den,
děkujeme za využití služby Ptejte se knihovny. Příjmení Peiker je dle příručky řazeno pod vysvětlení původu příjmení Peuker. Může pocházet ze středohornoněmeckého apelativa „pukaere“, což znamená bubeník; možný je též původ z místního jména „Peuke“ v polském Slezsku.
(MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2010, s. 139. ISBN 978-80-86781-14-3.)
Podle dat Ministerstva vnitra ČR se k roku 2016 nacházelo 27 výskytů příjmení Peiker v celé ČR: https://www.kdejsme.cz/prijmeni/Peiker/hustota/.
Můžete případně zkusit kontaktovat také tvůrce pořadu Českého rozhlasu, který se ve spolupráci s Ústavem pro jazyk český AV ČR věnuje tématice původu příjmení a nabízí tuto možnost. Odkaz na kontakt naleznete zde: https://dvojka.rozhlas.cz/[…]/o-poradu.
Adéla píše:
Pátek 26.05.2023 14:21
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat jaký je původ příjmení Prachařová a Sedmihrad
Předem děkuji za odpověd
PSK - admin píše:
Pátek 26.05.2023 16:44
Dobrý den,
děkujeme za využití služby Ptejte se knihovny.
Příjmení Prachař patří do skupiny příjmení vzniklých z apelativ, to znamená z podstatných jmen, přídavných jmen, sloves apod., která opisují a zařazují člověka podle jeho zaměstnání, místa v společnosti, charakteristických rysů, podle událostí, v nichž sehrál důležitou roli. V tomto případě jde o odvození ze slova „prachař“ = výrobce střelného prachu.
(Zdroj: MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2010, s. 147. ISBN 978-80-86781-14-3.)
Podoba příjmení Sedmihrad se v příručce nenachází. Nelezli jsme jenom podobné příjmení Sedmihradský – odvozeno z domovského znamení „U sedmi hradů“. Vysvětlení by teoreticky mohlo platit i pro příjmení Sedmihrad.
(Zdroj: MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2010, s. 165. ISBN 978-80-86781-14-3.)
Podle dat Ministerstva vnitra ČR se k roku 2016 nacházelo 846 výskytů příjmení Prachařová a jenom jeden výskyt příjmení Sedmihrad v celé ČR. Odkaz na informace zde: https://www.kdejsme.cz/[…]/
https://www.kdejsme.cz/prijmeni/Sedmihrad/hustota/
Magdaléna Sysalová píše:
Sobota 28.10.2023 13:36
Dobrý den, chtěla bych zjistit etymologii jména Sysalová. Děkuji
PSK - admin píše:
Pondělí 30.10.2023 10:34
Dobrý den,
podle Dobravy Moldánové jsou příjmení Syslo/ová, Sysala/Sasalová jsou variace příjmení Sysel/Syslová.
Sysel - 1556; z názvu zvířete; přezdívka samotáři (srov. rčení: zalezlý jako sysel),ospalému člověku, člověku, který hromadí zásoby;
Čerpáno z:
Michal Sionkala píše:
Čtvrtek 15.08.2024 08:51
Dobrý den,
prosím, rád bych se dozvěděl více původu a významu příjmení Sionkala.
Děkuji
PSK - admin píše:
Pátek 16.08.2024 13:31
Dobrý den,
příjmení Sionkala jsme hledali v příručkách vysvětlujících původ příjmení, ale v žádné z nich jsme toto příjmení ani jemu podobné nenalezli.
Zkuste se obrátit na pořad Českého rozhlasu O původu příjmení, kde původ jmen vysvětluje odbornice z Ústavu pro jazyk český AV ČR: https://dvojka.rozhlas.cz/[…]/o-poradu .
Podle dat Ministerstva vnitra ČR dostupných z roku 2016 žilo na území ČR 5 osob s příjmením Sionkala: https://www.kdejsme.cz/prijmeni/Sionkala/hustota/ .
Použité příručky:
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2010. ISBN 978-80-86781-14-3.
KOTÍK, Antonín. Naše příjmení. V Praze: A. Kotík, 1894.
KNAPPOVÁ, Miloslava. Naše a cizí příjmení v současné češtině. Liberec: Tax Az Kort, 2002. ISBN 80-238-8173-6.
BENEŠ, Josef a Marie NOVÁKOVÁ. Německá příjmení u Čechů. Ústí nad Labem: Univerzita J.E. Purkyně, 1998. sv. 1. ISBN 80-7044-212-3.
Jan Pešula píše:
Neděle 18.08.2024 16:30
Příjmení Sionkala je zřetelně polského původu. Předpokládám, že vzniklo počeštěním polského příjmení Siąkała, které má velmi podobnou výslovnost [šonkaua].
O tomto (původním) příjmení se z polských zdrojů dovídáme, že ho v prosinci 2017 mělo 2764 mužů a 2716 žen (nepřechyluje se) a největší hustota jeho nositelů byla ve slezském vévodství, které přímo sousedí s českým Ostravskem a Karvinskem. Odtud, možná při dělení území po 1. světové válce, se někteří z nich mohli přesunout do Česka a asimilovat.
Zdroj: https://polskienazwiska.pl/n/SI%C4%84KA%C5%81A
Ohledně etymologie se nabízí spojitost se slovesem "siąkać", které znamená buď smrkat, nebo "popotahovat" nosem při rýmě. Českým ekvivalentem by bylo třeba "Frkal". Má to v zemi původu nejspíš trochu komický nádech. I když Wikislovník uvádí, že v minulosti se sloveso siąkać používalo i ve významu wsiąkać, tj. vsakovat, přeneseně zmizet či přizpůsobit se.
Zdroje:
- Wielki słownik języka polskiego - https://wsjp.pl/haslo/podglad/98874/siakac (otevřte si významy 1 - nosem a 2 - nos)
- Wikisłownik - https://pl.wiktionary.org/wiki/si%C4%85ka%C4%87 , popř. https://en.wiktionary.org/wiki/wsi%C4%85ka%C4%87
Obě možnosti připouští také portál v IJP PAN (Instytut Języka Polskiego Polskiej Akademii Nauk), polské obdobě ÚJČ. Příjmení má podle nich původ v přezdívce.
Zdroj:
- Internetowy słownik nazwisk w Polsce (ISNP) - https://nazwiska.ijp.pan.pl/[…]/SI%C4%84KA%C5%81A
Viz též:
- https://cs.wikipedia.org/wiki/Gustav_Brom
Díky za zajímavý dotaz a blahopřeji k neobvyklému příjmení (pokud je Vaše).
Kristýna píše:
Pondělí 28.10.2024 21:35
Dobrý den, chtěla bych vás poprosit o původ příjmení Frančák. Děkuji.
PSK - admin píše:
Úterý 29.10.2024 15:30
Dobrý den,
příjmení Frančák pochází z osobního jména Franc, jedná se o domáckou podobu osobního jména František. Osobní jméno František pochází z italského Franciscus = Francouzek. Další tvary Franček, Frančík, Frančák, Frančlík.
Zdroj: Moldanová, Dobrava. Naše příjmení. Praha : Agentura Pankrác, 2010. ISBN 978-80-86781-14-3
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu