Původ příjmení Zdeněk
Text dotazu
Jaký je původ příjmení Zdeněk, odkdy jsou příjmení v našich zemích používána
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Zdenek patří do kategorie těch, jež byla odvozena od jmen osobních (křestních) slovanského původu. Tato jména bývala složena ze dvou významových základů, bývala často zkracována a modifikována, příjmeními se staly právě tyto obměněné podoby. Zdenek, Zdeněk odvoz. ze Zdeslav (= zde slavný, sdělal slávu), Zderad, Zdemil.
Bohužel se nám nepodařilo zjistit, kdy přesně vzniklo příjmení Zdeněk. Příjmení u nás vznikala v průběhu 14. - 18. stol., nejprve u šlechty, měšťanů a svobodných sedláků. Jako příznak celé rodiny se začala příjmení používat v 16. století, a to dříve ve městech než na venkově. Dědičnost a neměnnost příjmení byla uzákoněna v roce 1780 - tehdy dostali příjmení i bezzemci a čeleď. Dnešní podoba příjmení se datuje od poloviny 19. století.
Zdroje:
Naše příjmení / Dobrava Moldanová. -- 1. vyd. -- Praha : Mladá fronta, 1983. -- 289 s.
Příjmení v současné češtině / Miloslava Knappová. -- 1. vyd. -- Praha : AZ servis, 1992. -- 185 s., tb.
O českých příjmeních / Josef Beneš. -- 1. vyd.. -- Praha : Nakladatelství Československé akademie věd, 1962. -- 355, [1] s. ; 8°
O českých příjmeních : Rejstříky / Josef Beneš ; sestavila Věra Doležalová. -- Praha : Academia, 1970. -- 203, [1] s. ; 8°
Doporučujeme Vám také navštívit genealogické stránky
www.genea.cz
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Knihovna města Plzně, p. o.
Datum zadání dotazu
12.03.2008 13:49
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu