Původ příjmení Větrovský
Text dotazu
Dobrý den, mohl bych vás poprosit, zda by jste mi nezaslali význam příjmení Větrovský?
Odpověď
Dobrý den,
Vaše příjmení Větrovský (přechýlená podoba Větrovská) patří do skupiny příjmení, která vznikla z místních jmen (Větrov) a která jsou odvozena příponou -ský. Označovat člověka podle místa jeho původu či majetku bylo obvyklé u šlechty i u měšťanů už od středověku.
Použité zdroje:
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 1. Praha: Mladá fronta, 1983. 289 s.
KOTÍK, Antonín. Naše příjmení: studie ku poznání příjmení československých, jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Praha: Jan Kotík, 1897. 288 s.
KNAPPOVÁ, Miloslava. Příjmení v současné češtině: jazyková příručka. 1. vyd. Liberec: AZ KORT, 1992. 185 s. ISBN 80-900008-9-4.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Knihovna města Plzně, p. o.
Datum zadání dotazu
27.02.2012 10:03
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu