původ příjmení Staníček
Text dotazu
Zajímal by mě původ příjmení : Staníček / Staníčková
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Staníček/Staníčková je odvozeno z příjmení Staňa, Stáňa, které může pocházet z osobního jména Stanislav, což znamená staň se slavným. Toto osobní jméno se vztahuje se i na příjmení.
Příjmení Staníček je poprvé zmíněno v roce 1580 větou "Stanislavovi jinak Staníčkovi".
Ostatní varianty tohoto příjmení jsou: Staňák, Stanec, Staněček, Staněk, Staněček, Staněčka, Staník, Stančík, Staniš, Stanka, Staňka, Stanke, Stanko, Staňko, Staňkovský, Stano, Staňo, Staňura.
Pokud by Vás zajímaly statistiky četnosti výskytu příjmení v ČR, zastoupení u mužů a žen či v jednotlivých krajích, můžete využít stránky http://www.nasejmena.cz/  nebo http://www.prijmeni.cz/  .
Použité zdroje
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
KOTÍK, Antonín. Naše příjmení: studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Nové vyd. V Praze: Nákladem Jana Kotíka, 1897. 288 s.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Vyd. 2. Praha: Epocha, 2002. 319 s. ISBN 80-86328-10-4.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka. Vyd. 1. Praha: Epocha, 2003. 381 s. ISBN 80-86328-30-9.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem. 1. vyd. Praha: Epocha, 2004. 298 s. ISBN 80-86328-58-9.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
10.11.2016 09:13
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu