Původ příjmení Sklenovský
Text dotazu
Dobrý den,
Poprosila bych Vás o určení původu příjmení Sklenovský.
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Sklenovský bylo pravděpodobně odvozeno z místního názvu Sklenov. Koncovka -ský povětšinou odkazuje na odvození příjmení z místního názvu. Příjmení i název obce Sklenov  ovšem souvisí s výrobou skla (Sklenov = Gleserdorf = "ves sklářů").
V roce 2016 žilo v České republice pouze 25 mužů a  25 žen s příjmením Sklenovský/Sklenovská.
Použité zdroje
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vydání páté (čtvrté v Agentuře Pankrác). Praha: Agentura Pankrác, s.r.o., 2019. 229 stran. ISBN 978-80-86781-40-2.
* HOSÁK, Ladislav a Rudolf ŠRÁMEK. Místní jména na Moravě a ve Slezsku. Praha: Academia, 1980. sv. 2, s. 447. Dostupné také z: https://ndk.cz/[…]/uuid:0582be70-d3d8-11e6-8f29-5ef3fc9ae867
* https://www.nasejmena.cz/nj/cetnost.php
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
03.10.2023 20:03
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu