Původ příjmení Scott
Text dotazu
Zajímá mne původ příjmení Scott. Dědeček se tak jmenoval/1900/, byl švec a
bydlel prý na Slovensku /Košice, Nitra, Trnava/. Za minulého režimu se
museli psát Škotovi ne Scottovi.Děkuji
Odpověď
Vážená paní,
Dobrava Moldanová ve své publikaci Naše příjmení (Praha : Mladá fronta, 1983) příjmení Scott, Skot, ani Škot neuvádí; neuvádí jej ani Miloslava Knappová ve své publikaci Příjmení v současné češtině (Liberec 1992); neuvádí jej ani Horst Naumann ve své publikaci Familiennamenbuch (Leipzig : Bibliographisches Institut, 1987).
Antonín Kotík ve své publikaci Naše příjmení (Praha 1897) uvádí pouze příjmení Skoták (s. 123), které bylo odvozeno od zemědělského zaměstnání práce se skotem. - Též Josef Beneš ve své dvojdílné publikaci Německá příjmení u Čechů (Ústí nad Labem 1998, 2 sv.) se zmiňuje o příjmení Skoták a jeho překladech do němčiny (Viehmann, Viehman,...).
Slovenskou příručku o příjmeních nemáme, ale mohu Vám doporučit článek v časopise Slovenská reč, 2, 1933-34, s. 32, který se zmiňuje o významech slov Škót, Škótsko, škótsky.
Bližší údaje Vám mohou poskytnout pracovníci jazykové poradny Ústavu pro jazyk český AV ČR: http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Moravská zemská knihovna v Brně
Datum zadání dotazu
15.06.2010 12:14
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu