Původ příjmení Schauz
Text dotazu
Dobrý den,byla bych moc ráda,kdyby jste mi pomohli zjistit původ příjmení Schauzu. Předem děkuji za odpověď
Odpověď
Podobu příjmení Schauz jsme nenalezli, pouze variantu Schaus.
Schaus: ndrh. Vgl. luxemburg. schaus "einfältiger Mensch, Faselhans".
Citováno z GOTTSCHALD, Max. Deutsche Namenkunde : Unsere Familiennamen nach ihrer Entstehung und Bedeutung. Zweite, vermehrte Aufl. München, Berlin : Lehmann, 1942. 505 s. - signatura Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje je 31A20365
Pomůcky:
ndrh - niederrheinisch (dolnorýnský)
Vgl. - vergleiche (srovnej)
einfältiger (prostoduchý, prostomyslný, hloupý)
Faselhans - faseln (tlachat, žvanit, kecat, bláznit); hans (Honza, Jan) - asi tedy znamená hloupý Honza.
Obecné pojednání o německých příjmeních v ČR je v monografii:
Německá příjmení u Čechů / Josef Beneš. -- Vyd. 1. -- Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. -- 2 sv. ; 30 cm. -- (Acta Universitatis Purkynianae. Slavogermanica ; 34-IX.). -- Zkratky. -- Rejstříky vypracovala Marie Nováková. -- Obsahuje: sv. 1. 359 s. -- sv. 2: Rejstříky. 242 s. -- ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
S nulovým výsledkem jsme prověřili tyto monografie (neřazeno, záznamy jsou převzaté z České národní bibliografie [CD-ROM] katalogu naší knihovny):
Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení / Vladimír Mates. -- Vyd. 2.. -- Praha : Epocha, 2002. -- 319 s. ISBN 80-86328-10-4
O českých příjmeních / Josef Beneš. -- 1. vyd. -- Praha : Nakladatelství Československé akademie věd, 1962. -- 355, [1] s. ; 8°. -- (Studie a prameny ; Sv. 14) (Práce ČSAV).
O českých příjmeních : Rejstříky / Josef Beneš ; sestavila Věra Doležalová. -- Praha : Academia, 1970 (ST 05). -- 203, [1] s. ; 8°. -- Zvl. příloha Zpravodaje Místopisné komise ČSAV.
Naše příjmení : Studie ku poznání příjmení československých, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jejich původu a smyslu / Sepsal Antonín Kotík. -- Nové, [2.] vyd. -- Praha : Jan Kotík, 1897. -- 288 s. ; 8°
Příjmení v současné češtině : jazyková příručka / Miloslava Knappová. -- 1. vyd. -- Liberec : AZ KORT, 1992 (Nové Město nad Cidlinou : Agrodat). -- 185 s. : tab. ; 21 cm. -- Jmenné rejstříky. -- Odkazy na lit. -- Pozn. o autorce. -- ISBN 80-900008-9-4 (brož.)
Naše a cizí příjmení v současné češtině / Miloslava Knappová. -- Liberec : Tax Az Kort, 2002. -- 256 s. ; 22 cm. -- Obsahuje bibliografii. -- ISBN 80-238-8173-6 (váz.)
Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka / Vladimír Mates. -- Vyd. 1. -- Praha : Epocha, 2003. -- 381 s. ; 22 cm. -- Obsahuje rejstřík. -- ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem / Vladimír Mates. 1. vyd. -- Praha : Epocha, 2004. -- 298 s. ; 22 cm. -- Obsahuje bibliografické odkazy a rejstřík. -- ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
Naše příjmení / Dobrava Moldanová. -- Vyd. 2., upr. -- Praha : Agentura Pankrác, 2004. -- 229 s. ; 24 cm. -- Obsahuje bibliografii. -- ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
Naše příjmení / Dobrava Moldanová. -- 1. vyd. -- Praha : Mladá fronta, 1983 (Mír 3). -- 289 s. ; 21 cm. -- (Malé encyklopedie ; Sv. 16).
Familiennamenbuch / Hrsg. Horst Naumann ... [et al.]. -- 1. Aufl.. -- Leipzig : VEB Bibliographisches Institut, 1987. -- 328 s.
Lexikon österreichischer Familiennamen / Maria Hornung. -- 1. Aufl.. -- Wien : ÖBV & HPT, 2002. -- 150 s.
dtv-Atlas Namenkunde : vor- und Familiennamen im deutschen Sprachgebiet : mit 125 Abbildungsseiten in Farbe / Konrad Kunze ; Graphiker Hans-Joachim Paul. -- 4., überarb. und erw. Aufl.. -- München : Deutscher Taschenbuch Verlag, 2003. -- 255 s. : il., mapky
Dtv-Atlas Namenkunde : Vor- und Familiennamen im deutschen Sprachgebiet / Konrad Kunze ; Graphiker Hans-Joachim Paul. -- München : Deutscher Taschenbuch Verlag, 1998. -- 229 s. : 105 barev. obr.
- volné zdroje na Internetu
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje v Plzni
Datum zadání dotazu
06.12.2007 16:27
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu