Původ příjmení Sapar a Strait
Text dotazu
Dobrý den,
ráda bych se zeptala na původ příjmení Sapar a Strait.
Děkuji a přeji pěkný den
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Sapar není bohužel v knihách o původu příjmení zmíněno, uvádíme Vám tedy nejbližší možnou podobu, a to Sapara. Toto příjmení je odvozeno od slovesa sápat se = dorážet, útočit; (o)sápit se na někoho (řečí).
K příjmení Strait jsme našli jen nejbližší podobu Štrajt, které je odkazováno na německé Streit. V knize "Německá příjmení u Čechů" se o tomto příjmení lze dočíst, že patří mezi jména odvozená z německých místních jmen na území bývalého Pruského Slezska a Lužice; konkrétně Streit = Graniczna, okr. Svídnice. Dále je příjmení Streit spojeno také s původem pojmenování různých činností; streit= ze středohornoněmeckého strit = spor, odpor, též pomsta, úsilí; taktéž původ v místním jménu, které se vyskytuje 7x v Bavorsku a již zmíněném Pruském Slezsku.
Jestliže Vás zajímají statistiky četnosti výskytu příjmení v České republice, můžete využít stránky http://www.kdejsme.cz/ nebo http://www.nasejmena.cz/nj/cetnost.php
Použité zdroje
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Vyd. 2. Praha: Epocha, 2002. 319 s. ISBN 80-86328-10-4.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka. Vyd. 1. Praha: Epocha, 2003. 381 s. ISBN 80-86328-30-9.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem. 1. vyd. Praha: Epocha, 2004. 298 s. ISBN 80-86328-58-9.
BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. Vyd. 1. Ústí nad Labem: Univerzita J.E. Purkyně, 1998. 2 sv. Acta Universitatis Purkynianae. Slavogermanica; 34-IX. ISBN 80-7044-212-3.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
24.08.2015 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu