Původ příjmení podle ženských křestních jmen
Text dotazu
Dobrý den, zajímalo by mě, odkud pochází příjmení typu Maruška nebo Eliška, tedy odvozrných od ženských křestních jmen. Předem děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení odvozená z ženských křestních jmen pravděpodobně reflektují vztah původního nositele k manželce nebo matce. Nositelka daného křestního jména zastávala v rodině významnější postavení, byla vdovou či svobodnou matkou. Obvykle takto získávali příjmení potomci, ale někdy také manželé. Příklady níže ukazují, že původ v ženském křestním jméně mají i taková příjmení, u nichž to není na první pohled patrné.
V případě hlubšího zájmu o etymologii daného příjmí doporučuji prostudovat konkrétní příjmení jedno po druhém. Při tom lze narazit i na to, že příjmení Šárka nesouvisí s křestním jménem ale s technickým prvkem užívaným na vozech/povozech.
Použité zdroje
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vydání čtvrté (třetí v Agentuře Pankrác). Praha: Agentura Pankrác, s.r.o., 2015. s. 12-13, ISBN 978-80-86781-26-6.
SVOBODA, Jan. Staročeská osobní jména a naše příjmení. 1. vyd. Praha: ČSAV, 1964. 317, s. 184-185, odstavec 822
Dostupné také z: https://ndk.cz/[…]/uuid:f95bcce0-dfd4-11e2-9923-005056827e52
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem. 1. vyd. Praha: Epocha, 2004. s. 54-55. ISBN 80-86328-58-9.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501. místě, Adam - Žižka. Vyd. 1. Praha: Epocha, 2003. s. 200-201. ISBN 80-86328-30-9.
KOTÍK, Antonín. Naše příjmení: Studie ku poznání příjmení československých, jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Praha: Jan Kotík, 1897. Dostupné také z: https://ndk.cz/[…]/uuid:21318cf0-28b5-11dd-93aa-000d606f5dc6
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Knihovna Filozofické fakulty UK
Datum zadání dotazu
17.01.2023 09:12
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu