Původ příjmení Podestát a původ příjmení Helget
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych se dozvěděla původ příjmení mojí rodiny. Moje rodné příjmení je Podestátová, vyvdané Helgetová.
Může být příjmení Podestát odvozené od významu poddaný státu?
Příjmení Helget pochází z německých zemí ale nepřišli jsme na jeho původ.
Předem děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení, Podestát i Helget jsou poměrně neobvyklá, nicméně z dostupné literatury lze dohledat jejich význam a přiblížit si tak i okolnosti jejich vzniku.
Příjmení Podestát dle Beneše (1998) spadá do skupiny příjmení odvozených z místních jmen na území Rakouska. Podestát je dle něj odvozené z místního jména Bodenstätt – město v okolí rakouského Salzburku a též v Brunšvicku.
https://www.google.cz/maps/place/5163+Bodenst%C3%A4tt,+Austria/@48.0066656,13.4067667,8.71z/data=!4m5!3m4!1s0x47769d12363df8f5:0x2e6331ca6eaa0a3c!8m2!3d47.94488!4d13.10044
Dohledali jsme i podobně znějící moravské město Bodenstadt – Podštát, nicméně o tom se literaturu v souvislosti s tímto příjmení nezmiňuje.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Pot%C5%A1t%C3%A1t.
V etymologickém slovníku příjmení Moldanové (2004), jsme nalezli pouze příjmení podobné příjmení Podestát a to "Podéšť, Podešť – z obecného jména podježď, jihoč. podejšť = součást vozu (trámek spojující konce ramen oje)" (s. 143).
Ve Slovníku spisovného jazyka českého i v dalších podobných slovnících, jsme nalezli sloveso podestát, které nese význam "zastoupit v práci, zastat; (co) zastat, stačit na něco: nemít od syna podestání (Hol.); oni jej podestanou (Hol.); všechnu práci podesto jíme (Baar)" (Havránek, s. 170).
Pravděpodobnost, že příjmení Podestát nese význam "poddaný státu" je velmi malá a to zejména proto, že vznik státu jako státního útvaru se v našich zemích datuje až dlouhá léta po skončení poddanství. Příjmení, které označovalo nesvobodného člověka ve smyslu svobody středověku či ranného novověku je například příjmení Poddaný (Moldanová, 2004).
Na webových stránkách kdejsme.cz, které čerpají data z Ministerstva vnitra ČR vyhledáte jednoduše lidí se stejným příjmením. Naleznete zde údaje o četnosti výskytu příjmení u žen i mužů, rozložení dle jednotlivých krajů či věkový průměr.
Dle tohoto webu se toto příjmení vyskytuje jen v okrese Domažlice. Mužů s příjmením Podestát je v ČR celkem 37, žen s příjmení Podestátová 27.
http://www.kdejsme.cz/prijmeni/Podest%C3%A1t/hustota/
Příjmení Helget, pochází patrně z přídavného německého jména svatý. Stejně je tomu u příjmení Helge, Hellge, Hellige, Heligr, Helich, Helík, apod. (Beneš, 1998; Moldanová, 2004).
http://www.kdejsme.cz/prijmeni/Helget/hustota/
Dle webu kdesme.cz se toto příjmení vyskytuje jen v okrese Horšovský Týn. Mužů s příjmením Helget je v ČR celkem 13, žen s příjmení Helgetová 8.
Zdroje:
•MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
•  BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
•  HAVRÁNEK, Bohuslav, ed. a kol. Slovník spisovného jazyka českého. 2., nezměn. vyd. Praha: Academia, 1989. 8 sv.
Obor
Antropologie, etnografie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
24.05.2017 14:49
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu