Původ příjmení Piram a Stupala
Text dotazu
Dobrý den, prosím o objasnění původu příjmení Piram a Stupala.
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Piram je latinského původu, jedná se o jméno osob známé z antických dějin a latinského písemnictví. Josef Beneš dále uvádí:
"Příjmení latinská jsou z prostředí městského a hlavně se vyskytovala u vrstev vzdělaných. Zejména tento úkaz vyniká při četbě Zpovědních seznamů arcidiecése pražské z let 1671 — 1725. Tehdy měl lid robotný jména česká, často v neustálené podobě, naproti tomu kněží mívali velmi často příjmení latinská."
Příjmení Stupala není v našich příručkách k původu příjmení zahrnuto. Na Dvojce Českého rozhlasu se vysílá pořad věnovaný hledání původu našich příjmení, na tvůrce je možné vznést také dotaz - https://dvojka.rozhlas.cz/o-puvodu-prijmeni-7231789/o-poradu.
Použité zdroje
BENEŠ, Josef. O českých příjmeních. Praha: Nakladatelství Československé akademie věd, 1962, s. 317.
BENEŠ, Josef a Marie NOVÁKOVÁ. Německá příjmení u Čechů. Ústí nad Labem: Univerzita J.E. Purkyně, 1998. sv. 1, s. 162. ISBN 80-7044-212-3.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
06.10.2023 17:10
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu