Původ příjmení Patolán
Text dotazu
prosim o informaci, jak vzniklo prijmeni PATOLAN.
Odpověď
K příjmení Patolán jsme nenalezli žádné informace. Pouze příjmení typu: Paták (pátý). Patavec, Patlík, Patloka (patlati). Patoch, Paťha (neumělý, louda) atd.
Použitá literatura:
KNAPPOVÁ, Miloslava. Naše a cizí příjmení v současné češtině. Liberec : Vladimír Tax AZ Kort, 2002. 256 s. ISBN 80-238-8173-6
KNAPPOVÁ, Miloslava. Příjmení v současné češtině : jazyková příručka. Liberec : AZ Kort, 1992. ISBN 80-900008-9-4
KOTÍK, Antonín. Naše příjemní. Praha : vl.nákl., 1894. 288 s.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. 1. vyd. Sv. 2, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka. Praha : Epocha, 2003. 381 s. ISBN 80-86328-30-9
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. 2. vyd. Praha : Epocha, 2002. 310 s. ISBN 80-86328-10-4
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha : Mladá fronta, 1983. 289 s.
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8
SVOBODA, Jan. Staročeská osobní jména a naše příjmení. Praha : Nakladatelství Československé akademie věd, 1964. 317 s.
Dále použito:
BĚLIČ, Jaromír; KAMIŠ, Adolf a KUČERA, Karel. Malý staročeský slovník. 1. vyd. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1979. 707 s.
MACHEK, Václav. Etymologický slovník jazyka českého. 3. nezměněné vyd. Praha : Academia, 1971. s. 141.
Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost. Praha : Academia, 1978. 799 s.
Slovník spisovného jazyka českého. Sv. II, N - Q. Praha : Nakladatelství Československé akademie věd, 1964. 1191 s.
Staročeský slovník. Sv. 15, paběničský - pevnina. Praha : Academia, 1985. 160 s.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje v Plzni
Datum zadání dotazu
06.12.2007 16:40
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu