Původ příjmení Paroubek
Text dotazu
zajimal by mne jazykovy puvod prijmeni Paroubek. Tez by mne zajimalo, kde by se dalo zjistit odkud se vzala i dalsi prijmeni - zda byla na toto tema vydana nejaka zajimava publikace, ktera by se dala pujcit v knihovne. Dekuji mnohokrat.
Odpověď
Paroubek zdrob. z nář. A paruba = paseka; z nadávky sedlákům u Městce Králové.
cit. MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. upravené vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8
nebo MOLDANOVÁ, Dobrava.Naše příjmení. 1. vyd. Praha : Mladá fronta, 1983 (Mír 3). 289 s.
Při hledání jsme dále prověřili tyto dokumenty: (bibl. záznamy jsou z České národní bibliografie [CD-ROM], neřazeno):
O českých příjmeních / Josef Beneš. -- 1. vyd. -- Praha : Nakladatelství Československé akademie věd, 1962. -- 355, [1] s. ; 8°. -- (Studie a prameny ; Sv. 14) (Práce ČSAV).
O českých příjmeních : Rejstříky / Josef Beneš ; sestavila Věra Doležalová. -- Praha : Academia, 1970 (ST 05). -- 203, [1] s. ; 8°. -- Zvl. příloha Zpravodaje Místopisné komise ČSAV.
Naše příjmení : Studie ku poznání příjmení československých, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jejich původu a smyslu / Sepsal Antonín Kotík. -- Nové, [2.] vyd. -- Praha : Jan Kotík, 1897. -- 288 s. ; 8°
Příjmení v současné češtině : jazyková příručka / Miloslava Knappová. -- 1. vyd. -- Liberec : AZ KORT, 1992 (Nové Město nad Cidlinou : Agrodat). -- 185 s. : tab. ; 21 cm. -- Jmenné rejstříky. -- Odkazy na lit. -- Pozn. o autorce. -- ISBN 80-900008-9-4 (brož.)
Naše a cizí příjmení v současné češtině / Miloslava Knappová. -- Liberec : Tax Az Kort, 2002. -- 256 s. ; 22 cm. -- Obsahuje bibliografii. -- ISBN 80-238-8173-6 (váz.)
Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení / Vladimír Mates. -- Vyd. 2.. -- Praha : Epocha, 2002. -- 319 s. ISBN 80-86328-10-4
Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka / Vladimír Mates. -- Vyd. 1. -- Praha : Epocha, 2003. -- 381 s. ; 22 cm. -- Obsahuje rejstřík. -- ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem / Vladimír Mates. 1. vyd. -- Praha : Epocha, 2004. -- 298 s. ; 22 cm. -- Obsahuje bibliografické odkazy a rejstřík. -- ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
Pokud máte zájem o další monografie týkající se problematiky původu jmen, využijte katalogy knihoven ČR, např. http://www.caslin.cz, http://www.jib.cz nebo katalogy jednotlivých knihoven, např. katalog Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje je dostupný na http://aleph.svkpl.cz
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje v Plzni
Datum zadání dotazu
06.12.2007 16:55
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu