Původ příjmení Müllerová
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli by bylo možné poslat mi něco o původu mého příjmení - Müllerová, popřípadě odkaz na nějaké internetové stránky. Potřebuji o tom vypracovat seminární práci. Předem děkuji.
Odpověď
Příjmení Müller patří do kategorie "jmen cizího původu"; lze je však zařadit k těm, jež byla odvozena z názvů "stavu a zaměstnání". Müller a jeho varianty jako obecná slova znamenají v němčině mlynáře.
Citováno z publikace: MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. 2. vyd. Praha : Epocha, 2002. 310 s. ISBN 80-86328-10-4
Obecné pojednání o německých příjmeních užívaných v Čechách je obsaženo v publikaci (bibl. záznamy jsou z České národní bibliografie [CD-ROM]):
Německá příjmení u Čechů / Josef Beneš. -- Vyd. 1. -- Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. -- 2 sv. ; 30 cm. -- (Acta Universitatis Purkynianae. Slavogermanica ; 34-IX.). -- Zkratky. -- Rejstříky vypracovala Marie Nováková. -- Obsahuje: sv. 1. 359 s. -- sv. 2: Rejstříky. 242 s. -- ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
Informace o původu příjmení Müllerová se dále objevují v těchto publikacích (bibl. záznamy jsou z České národní bibliografie [CD-ROM], neřazeno):
O českých příjmeních / Josef Beneš. -- 1. vyd. -- Praha : Nakladatelství Československé akademie věd, 1962. -- 355, [1] s. ; 8°. -- (Studie a prameny ; Sv. 14) (Práce ČSAV).
O českých příjmeních : Rejstříky / Josef Beneš ; sestavila Věra Doležalová. -- Praha : Academia, 1970 (ST 05). -- 203, [1] s. ; 8°. -- Zvl. příloha Zpravodaje Místopisné komise ČSAV.
Naše příjmení : Studie ku poznání příjmení československých, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jejich původu a smyslu / Sepsal Antonín Kotík. -- Nové, [2.] vyd. -- Praha : Jan Kotík, 1897. -- 288 s. ; 8°
Příjmení v současné češtině : jazyková příručka / Miloslava Knappová. -- 1. vyd. -- Liberec : AZ KORT, 1992 (Nové Město nad Cidlinou : Agrodat). -- 185 s. : tab. ; 21 cm. -- Jmenné rejstříky. -- Odkazy na lit. -- Pozn. o autorce. -- ISBN 80-900008-9-4 (brož.)
Naše a cizí příjmení v současné češtině / Miloslava Knappová. -- Liberec : Tax Az Kort, 2002. -- 256 s. ; 22 cm. -- Obsahuje bibliografii. -- ISBN 80-238-8173-6 (váz.)
Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka / Vladimír Mates. -- Vyd. 1. -- Praha : Epocha, 2003. -- 381 s. ; 22 cm. -- Obsahuje rejstřík. -- ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem / Vladimír Mates. 1. vyd. -- Praha : Epocha, 2004. -- 298 s. ; 22 cm. -- Obsahuje bibliografické odkazy a rejstřík. -- ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
Naše příjmení / Dobrava Moldanová. -- Vyd. 2., upr. -- Praha : Agentura Pankrác, 2004. -- 229 s. ; 24 cm. -- Obsahuje bibliografii. -- ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
Naše příjmení / Dobrava Moldanová. -- 1. vyd. -- Praha : Mladá fronta, 1983 (Mír 3). -- 289 s. ; 21 cm. -- (Malé encyklopedie ; Sv. 16). --
Pro případ, že jste čtenářka Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje v Plzni, Vám zasíláme v příloze výstup z elektronického katalogu dotupného na http://aleph.svkpl.cz. Příloha obsahuje záznamy stejných publikací, které jsou uvedené v textu e-mailu, navíc obsahují signatury knihovny SVK PK umožňující jejich zapůjčení. K tématu jsme nenalezli odpovídající online zdroje.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje v Plzni
Datum zadání dotazu
06.12.2007 16:22
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu