původ příjmení Mašek
Text dotazu
Chtěla bych se zeptat na původ příjmení Mašek
Odpověď
Příjmení Mašek – 63. nejrozšířenější české příjmení, osmé nejčastější od M, v ČR 11 230 Mašků.
Toto příjmení patří do kategorie těch jmen, jež byla odvozena ze jmen osobních (křestních). Největší část zřejmě od Matěje, Matouše, Matyáše = dnešní varianty téhož biblického (přesněji hebrejského) jména Mattithjáh – které mělo význam Boží dar.
Známé osobnosti s tímto příjmením:
M. Václav (1893-1973) grafik, knižní ilustrátor, malíř
M. Josef (1908-1994) lékař, internista, podíl na základech naší gastroenterologie
Mašková Hana (1949-1972) krasobruslařka, mistryně Evropy 1968
M. Václav fotbalista pražské Sparty a národního mužstva.
Čerpáno z: Mates, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá domácí encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Praha : Epocha, 2002. 319 s. ISBN 80-86328-10-4.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Knihovna města Hradce Králové
Datum zadání dotazu
16.05.2012 14:58
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu