Původ příjmení Láznička
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych si ověřila původ příjmení Láznička. Jeden zdroj říká, že souvisí s pohostinstvím (lázně) a druhý, že je od slova láz - ten kdo vymýtil láz...
Odpověď
Dobrý den,
máte pravdu, našla jsem oba významy tohoto příjmení. Nejsem ale schopná říci, která varianta je "pravdivá". Vývoj mohl být velmi individuální, u každého jedince mohlo mít příjmení jiný význam.
"V řadě případů existují pro uvedený výklad doklady, v mnoha případech jde však o vědeckou hypotézu, o výklad pravděpodobný, opřený o jazykový rozbor. Příjmení má často několikerý význam, vzniklo na několika místech, v různých společenských prostředích, v různých dobách. Který výklad platí pro toho či onoho nositele, mohou rozhodnout jen matriky, rodopisné bádání, které dosáhne až do okamžiku vzniku příjmení." (MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 1. Praha: Mladá fronta, 1983, s. 10.)
Použité zdroje
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 1. Praha: Mladá fronta, 1983. 289 s.
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 3. (2. v Agentuře Pankrác). Praha: Agentura Pankrác, 2010. 229 s. ISBN 978-80-86781-03-8.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Knihovna města Hradce Králové
Datum zadání dotazu
31.03.2015 06:44
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu