Původ příjmení Kulihrach
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla bych vás požádat o informaci, jaký je původ a význam příjmení Kulihrach.
Předem děkuji za vaši odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Kulihrach není bohužel uvedeno v žádné z publikací, které se zabývají původem a významem příjmení, a které máme k dispozici. Viz jejich seznam v závěru odpovědi.
Navíc příjmení není evidováno na stránkách http://www.kdejsme.cz/ ani http://www.nasejmena.cz/nj/cetnost.php, kde lze dohledat počet obyvatel v ČR s daným příjmením. Pokud tedy toto příjmení existuje, bude to pravděpodobně ve velmi malém počtu, což je patrně důvod, proč ani není uvedeno v literatuře.
S dotazem se můžete obrátit na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR (http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/zakladni-kontakty.html), kde by Vám odborníci na český jazyk měli podat odpověď. Některé jejich služby jsou však placené.
Použité zdroje
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
KOTÍK, Antonín. Naše příjmení: studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Nové vyd. V Praze: Nákladem Jana Kotíka, 1897. 288 s.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Vyd. 2. Praha: Epocha, 2002. 319 s. ISBN 80-86328-10-4.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka. Vyd. 1. Praha: Epocha, 2003. 381 s. ISBN 80-86328-30-9.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem. 1. vyd. Praha: Epocha, 2004. 298 s. ISBN 80-86328-58-9.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
16.05.2016 09:44
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu