Původ příjmení Kristýnek ( Kristinek, Christinek)
Text dotazu
Při zpracovávání genealogie jsem narazil na příjmení Kristýnek. Zajímal by mě jeho původ. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
v publikaci Naše příjmení z roku 2004 je jméno Kristýnek uvedeno jako související s příjmením Kristián, které vzniklo odvozením od osobního jména Kristián. Kristián je latinského původu a znamená křesťan, Kristu zaslíbený; další odvozená jména jsou Kristek, Kristen, Kristín, Kristiňák (syn nebo manžel Kristýny), Kristinek, Kristlík (z něm. zdrob.), Kristýn.
Ant. Kotík ve své Studii ku poznání příjmení československých uvádí pouze jméno Kristián (neuvádí Kristýnek) původu řeckého a od něj odvozená příjmení Kristian, Christian, Křišťan, Krysten, Křtěn, Křten, Křtín, Krysta, Kryšta, Krystlík.
V rámci studie specifik komunikace v českém církevním prostředí z pohledu sociolingvistického je v článku N. Bayerové též jméno Kristýnek uvedené jako odvozené od jména Kristýn. Zde jde o odvozeniny příjmení ze jmen svatých.
Konkrétně se zde uvádí:
"Mezi sledovanými jmény svatých máme jméno Kristýn, a to jen v Lit. 5 (hypokoristika např. Kristýnek, Krist, Krista, Kristin). . Jména svatých, jež známe ze sledovaných litanií, jsou většinou i našimi úředními příjmeními. V následujícím přehledu je uvádím, a to i jejich formy od nich odvozené, tzv. dehypokoristická příjmení. ..Kristýn - Krist, Kristek, Kristýnek, Kristl ."
Použité zdroje
BAYEROVÁ, Naděžda. Jména svatých se zřetelem k naší současné pojmenovávací soustavě. In: Specifika komunikace v českém církevním prostředí (sociolingvistický pohled) 2003-2005. [cit. 2019-07-02]. Dostupné z: http://cirkevko.osu.cz/data/clanky/b_jmena.doc
KOTÍK, Antonín. Naše příjmení: Studie ku poznání příjmení československých, jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Praha: Jan Kotík, 1897.
MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
02.07.2019 11:33
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu