Původ příjmení Kadaně
Text dotazu
Dobrý den,
snažím se dopátrat původ příjmení Kadaně. Dopátral jsem se, že nejvíce se vyskytovalo v Komušíně u Horažďovic (většinou Střelské Hoštice) od roků 1700 (a již 1650)
Podoba byla Kadan, Kadanie, Kadaně.
Rád bych věděl z čeho vzniklo a kde je původem pokud to jde zjistit. Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Kadaně používá v České republice celkem 57 lidí. Původní oblastí, kde se jméno v historii vyskytovalo, je pomezí jihu a jihozápadu Čech, tedy Strakonicko, Sušicko, Horažďovicko.
Příjmení je odvozeno od místního jména - Kadaně. Název města Kadaň zase pochází od osobního jména Kadan, Kadanův (dvůr).
Použité zdroje
PROFOUS, Antonín, ŠMILAUER, Vladimír a SVOBODA, Jan. Místní jména v Čechách: jejich vznik, pův. význam a změny. 1. vyd. Praha: Nakladatelství Československé akademie věd, 1947-1960. 5 sv.
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
KOTÍK, Antonín. Naše příjmení: studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Nové vyd. V Praze: Nákladem Jana Kotíka, 1897. 288 s.
Obor
Antropologie, etnografie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
01.12.2017 19:42
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu