původ příjmení Hulla
Text dotazu
dobrý den, prosím o původ příjmení Hulla.
Odpověď
Dobrý den,
odbornice na česká příjmení Dobrava Moldanová ve své publikaci Naše příjmení (2010) uvádí, že příjmení Hulla je podobně jako Hůla nebo Hula odvozené z přídavného jména „holý“. Příjmení Holý vzniklo jako přezdívka bezvousého a, jak zmiňuje Vladimír Mates v knize Jména tajemství zbavená (2002), patří tak ke jménům odvozeným z tělesných a duševních vlastností. „Takové pojmenování si vysloužili v podstatě lidé dvojího druhu: A) Mladí, tedy nedospělci, kterým – kromě vlasů – chybělo veškeré další ochlupení (eo ipso byli tedy nezralí, i pokud jde o psychiku). [nebo] B) Dospělí muži, kteří postrádali vlasy!“ (s. 85-86)
V dnešní době nosí příjmení Hulla v ČR 13 osob, přičemž nejhojněji je zastoupeno v oblasti Prahy.
Zdroje:
KNAPPOVÁ, Miloslava. Naše a cizí příjmení v současné češtině. Liberec: Tax Az Kort, 2002. s. 26. ISBN 80-238-8173-6.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Praha: Epocha, 2002. s. 85. ISBN 80-86328-10-4.
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2010. s. 66, 70. ISBN 80-86781-03-8.
https://www.kdejsme.cz/prijmeni/Hulla/hustota/
https://www.prijmeni.cz/search.php?name=hulla&t=0
Obor
Antropologie, etnografie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.12.2022 10:17
Jan Pešula píše:
Čtvrtek 15.12.2022 13:20
Možná by se dalo uvažovat i o dalším vysvětlení - "hulla" znamená v maďarštině "mrtvola". Jako příjmení se toto slovo téměř (?) vůbec nepoužívá, v googlu jsem našel jen dva maďarské nositele na Facebooku (kde ovšem mohli vystupovat pod přezdívkou), není uvedené ani ve dvou encyklopediích. Přesto je to možnost, pokud předkové pocházeli z maďarskojazyčných zemí.
Uznávám, že tento původ by asi byla velká náhoda, a předpokládám, že u většiny českých nositelů platí, co napsala knihovna. Jen jsem si při čtení nadpisu vybavil maďarské slovo a nedalo mi, abych neodpověděl. Hodně zdaru.
Zdroje:
- https://en.wiktionary.org/wiki/hulla
- https://hu.wikipedia.org/wi[…]al%C3%A1dnevek_list%C3%A1ja (nejčastější maďarská příjmení)
- https://vmek.oszk.hu/08900/08923/08923.pdf (RÉGI MAGYAR CSALÁDNEVEK NÉVVÉGMUTATÓ SZÓTÁRA, slovník starých maďarských příjmení řazených podle posledního písmena - nenalezen)
- https://dtk.tankonyvtar.hu/xmlui/handle/123456789/8871 (Családnevek enciklopédiája, encyklopedie příjmení - nenalezen)
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu