Původ příjmení Cicko nebo Čičko
Text dotazu
Prosím o zjištění původu příjmení Cicko, nebo Čičko
Odpověď
Dobrý den,
musím přiznat, že je to docela oříšek a dalo dost práce se vůbec něčeho dopátrat. Nakonec jsem zjistila alespoň toto:
Jedná se zřejmě o příjmení slovenského původu - jiný tvar je Čačko, ve slovenštine se nejvíc mu nejvíc podobá slovo čačka, což je expresivní výraz pro cetku nebo ozdůbku a také lidový výraz pro orsej.  Cicka nebo cica je zase familiární výraz, znamená míca, číča, kočka (kožešina).
Toto vysvětlení jsem našla ve Slovensko-českém slovníku:
Gašparíková, Želmíra, 1901-1968, Kamiš, Adolf, 1915-1991. Slovensko-český slovník.  Želmíra Gašparíková, Adolf Kamiš.  3. vyd. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1987. 815 s. (Střední slovníky jednostranné, st. 43 a 50.
Dále Vám přikládám odkazy na Internetu, kde je příjmení zmíněno: http://www.rodostrom.cz/Cicko
Na tomto odkazu se zase objevuje zcela jiné vysvětlení podobného příjmení: http://www.ontola.com/cs/di/puvod-a-vyznam-prijmeni-cicak
Pokud by Vám to přesto nestačilo (nejsem si samozřejmě jistá, že je správné, ale v žádné knize o původu příjmeních se mi ho  najít nepodařilo), zkuste se ještě obrátit na Ústav pro jazyk český AV ČR, možná by tam měli ještě jiné a přesnější vysvětlení původu tohoto příjmení: http://www.ujc.cas.cz/
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Knihovna Jana Drdy Příbram
Datum zadání dotazu
31.07.2013 09:20
Eliška píše:
Úterý 11.12.2018 20:09
Dobrý den,
máte pravdu , že původ příjmení Cicka je z familiárního výrazu kočka, ale je to jméno maďarské, původně psané Cziczka, poté se počeštilo na Cicka vynecháním z.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu