Původ příjmení Chládek
Text dotazu
Chtěl bych se dozvědět něco o původu svého příjmení Chládek a o tom kolik lidí v ČR je nositelem tohoto příjmení, popřípadě jestli se vyskytuje někde v zahraničí, pokud ano, kde nejčastěji. Děkuji moc předem.
Odpověď
Podle knihy Vladimír Mates. Jména tajemství zbavená. II.díl. Praha, Epocha, 2003. je jméno Chládek 391. nejrozšířenější příjmení, páté nejčastější od CH, v ČR má být 3375 Chládků.
Příjmení Chládek patří k těm, jež byla odvozena "z vlastností tělesných a duševních". Pohled na jména příbuzná, zvláště nezdrobnělá Chlad, Chlád, Chladný napoví, že by se zřejmě mohlo jednat o lidi bez přílišného temperamentu (nebo svůj temperament plně krotící), rezervované, kteří hned jen tak s každým nenaváží styk, lidi střízlivé, rozvážné, chladně kalkulující. Pak je zde k úvaze další "materiál", jen původní teorii nepopírá, ale má na mysli staronovou definici chládku jako místo zastíněné před palčivými slunečními paprsky, kde se to krásně odpočívá a lenoší. Ovšemže někteří předkové dnešních Chládků dostali svá jména právě pro svůj nekonstruktivní postoj - či spíše polohu, trávenou až příliš často v popsaném prostředí. Je ještě jedno staré slovní spojení a to "chladiti někoho kyjem". Učinit někoho chladným pomocí klacku, to ovšem bývalo odměňováno pobytem v chládku. Tolik citát z knihy. O další informace se můžete obrátit na Ústav jazyka českého.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Vědecká knihovna v Olomouci
Datum zadání dotazu
08.04.2008 09:30
Tereza píše:
Neděle 23.08.2015 19:12
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat na původ mého příjmení Ellingerová a také na původ příjmení Svěchovský.
Mockrát děkuji předem.
PSK - admin píše:
Úterý 25.08.2015 18:43
Dobrý den,
vysvětlení příjmení Ellinger není bohužel v nám dostupné literatuře uvedeno. Kniha "Německá příjmení u Čechů" obsahuje pouze zmínku o příjmení Ellinger v souvislosti s německými kolonizátory v oblasti Klatov: "Přistěhovalci německé národnosti byli v Klatovech ještě tehdy považováni za živel cizí odlišný. Ellinger, přijatý za souseda r. 1661, byl ještě r. 1696 zván "německým bečvářem", podobně Partzen z města Skrebu, který získal měšťanské právo r. 1654, je před r. 1689 nazýván "německý, felčarem".
Taktéž příjmení Svěchovský ve zdrojích o českých příjmeních přímo nenaleznete. Pravděpodobně ovšem bylo odvozeno, obdobně jako příjmení Svěch, od domácké podoby osobního jména Světoslav = světlem slavný.
Ke konci roku 2014 žilo v České republice dle statistik Ministerstva vnitra ČR a serveru "Naše jména" 63 mužů a 77 žen s příjmením Ellinger/Ellingerová a pouze 3 muži a 1 žena s příjmením Svěchovský/Svěchovská. Podrobnější informace o výskytu tohoto jména na území ČR můžete nalézt na internetové stránce: www.nasejmena.cz či www.kdejsme.cz
Tereza píše:
Středa 04.11.2015 13:05
Moc děkuji za informace!
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu