Původ příjmení ČEDÍK, PETRUS, BOČÍNSKÝ
Text dotazu
Hledám původ příjmení Čedík, Petrus, Bočínský.
Odpověď
Dobrý den, odpovídáme na Váš dotaz zaslaný prostřednictvím služby Ptejte se knihovny.
K původu příjmení ČEDÍK:
• zdrobnělina k příjmení Čada (staročeská A čas = hoch, jinoch; čada, čáda = dívka), někdy z A čad = čoud (přeneseně: snědý člověk)
viz
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004, s. 38, 39. ISBN 80-86781-03-8.
původu příjmení PETRUS:
• vlašská přípona, ne latinská k příjmení: PETR - jméno apoštola, který se stal zástupcem Kristovým na zemi; z řec. A petros = skála, skálopevný
viz
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004, s. 138. ISBN 80-86781-03-8.
k původu příjmení BOČÍNSKÝ:
• BOČEK = nemanželské dítě; smál se, až se za boky (jindy za břicho)  hodně popadal; (zastarale), bočit se = nadýmat se, vypínat se, vytahovat se; slangově bokovat = zahýbat manželce , manželovi, popř. i milenci/e; bokovka (bočnice) = příležitostná milenka (narozdíl od stálé, tj. trvalky); Boč - o. Karlovy Vary; Bočkov - (zaniklá) část obce Rožmitál na Šumavě (Český Krumlov); Bočák (zhruběle ?), Boča(á)n, Bočáň, Bočánek, Bočinec, Boči(í)nský, Bočkovský, Bočoun (opět zhruběle ?), Boch, Bok, Poboček (?). Může být i ve své většině odvozeno od nářeční podoby "bočan" (valašsky např. "bocan/bocáň; slovensky bocian) pro čápa.
viz
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: jména na 251. - 501. místě, Adam-Žižka: malá encyklopedie nejčastějších příjmení. Sv. 2. Vyd. 1. Praha: Epocha, 2003, s. 38-39. ISBN 80-86328-30-9. (uvádím zde pouze část poměrně obsáhlého hesla)
Jste-li čtenářkou Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje, uvedené tituly i mnohé další (týkající se původu příjmení) lze nalézt v elektronickém katalogu na: http://aleph.svkpl.cz.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje v Plzni
Datum zadání dotazu
07.12.2012 10:23
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu