Původ příjmení Cacka a Turinský
Text dotazu
Dobrý den,
nedaří se mi zjistit původ příjmení Cacka a Turinský. Děkuji za jakékoli informace.
Odpověď
Dobrý den,
dle knížky Naše příjmení od Dobravy Moldanové je jméno Turinský odvozeno od slov Tur, Tureč či Tursko (jména obcí).
Původ jména Cacka se nám bohužel rovněž nedaří dohledat.
Doporučujeme Vám obrátit se s dotazem na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR (http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/), kde Vám jazykoví odborníci jistě poskytnou přesnější odpověď.
Více informací najdete v publikacích:
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004, 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
KOTÍK, Antonín. Naše příjmení: studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Nové vyd. V Praze: Nákladem Jana Kotíka, 1897, 288 s.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. 2. vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.1. vyd.Praha : Epocha, 2004.ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. Vyd. 1. Ústí nad Labem: Univerzita J.E. Purkyně, 1998, 2 sv. ISBN 80-7044-212-3.
Další informace - o počtech obyvatel s určitými jmény a jejich rozložení na území české republiky - naleznete také na serverech
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Moravská zemská knihovna v Brně
Datum zadání dotazu
30.10.2014 08:41
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu