Původ příjmení Brettschneider
Text dotazu
Dobrý den, zajímá mne původ příjmení Brettschneider.
Děkuji za odpověď.
Odpověď
Příjmení Brettschneider je příjmení  německého původu z období střední horní němčiny (cca 1050 až 1350 n. l.), které původně označovalo pracovníka na vodní pile nebo nájemce pily. Původní podoba jména ze střední horní němčiny je "bret-snidaere", které se vyvinulo do dnešní podoby  "Brett-Schneider“.
Zdroj: http://wiki-de.genealogy.net/Brettschneider_(Familienname)
Brettschneider/Pilař (pilař=majitel vodní pily), řemeslník pracující se dřevem
Další formy jména: Brettschneider, Bretšneider, Bretšnedr, Bretšnaider, Bretšnaidr, Bretšnajdr, Bredšnajder
Německé složené jméno z názvu povolání. Příjmení z názvů řemesel a zaměstnání, pro něž bylo příznačné řezání, stříhání, mají v základní části  -schneider
Zdroj: BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. Ústí nad Labem: Univerzita J. E. Purkyně, 1998. Vyd. 1. 384 s. ISBN 80-7044-212-3
Publikace Naše příjmení autorky Doubravy Moldanové z roku 2004 uvádí výklad hesla na str. 34:
Brettschneider, Bretschneider, Bretšnajdr, Bretšnaidr – z německého slova obecného významu Brettschneider = výrobce prken, truhlář
Zdroj: MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení.  Praha: Agentura Pankrác, 2004. Vyd. 2. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
Autorka Miloslava Knappová uvádí v publikaci Naše a cizí příjmení na straně 188:
příjmení Brettschneider se v češtině začalo užívat jako obecné označení pro donašeče, protože v románu Jaroslava Haška Dobrý voják Švejk proslavená postava fízla nesla toto příjmení
Zdroj: KNAPPOVÁ, Miloslava. Naše a cizí příjmení v současné češtině. Liberec: Vladimír Tax AZ Kort, 2002. 256 s. ISBN 80-238-8173-6.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Knihovna Filozofické fakulty UK
Datum zadání dotazu
18.02.2014 14:24
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu