Původ příjmení BOLTÍK
Text dotazu
Dobrý den,
chtěl bych poprosit o výklad příjmení BOLTÍK. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
bohužel jméno Boltík není příliš obvyklé a v dostupných zdrojích se nenachází.
Dle veřejně dostupných dat žilo ke dni 31.12.2016 v České republice 33 mužů s příjmením Boltík a 38 žen příjmením Boltíková (https://www.nasejmena.cz/nj/cetnost.php?id=27274&typ=prijmeni).
Jméno je nejvíce koncentrováno v okresech Praha, Pardubice a Plzeň (konkrétně Nepomuk).
V případě, že byste chtěl po původu tohoto příjmení dále pátrat, doporučujeme Vám obrátit se na Ústav pro jazyk český (http://ujc.avcr.cz/).
Použité zdroje
https://www.nasejmena.cz
http://slovniky.korpus.sk/
MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
KNAPPOVÁ, Miloslava. Příjmení v současné češtině : jazyková příručka. 1. vyd. Liberec : AZ KORT, 1992. s. 185 s. ISBN 80-900008-9-4 (brož.).
SVOBODA, Jan. Staročeská osobní jména a naše příjmení. Praha: Nakladatelství Československé akademie věd, 1964.
KOTÍK, Antonín. Naše příjmení: Studie ku poznání příjmení československých, jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Praha: Jan Kotík, 1897 MAJTÁN, Milan. Naše priezviská. 1. vyd. Bratislava: Veda, 2014. 195 s. ISBN 978-80-224-1357-2.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
12.04.2019 02:30
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu