Původ příjmení Adam
Text dotazu
původ příjmení ADAM,a kolik nás tu v praze žije
Odpověď
Dobrý den,
pěkná aplikace na vyhledávání četnosti výskytu příjmení v České republice je na adrese:
http://www.kdejsme.cz/prijmeni/Adam/hustota/
Podle této aplikace žilo v roce 2012 na území Prahy 306 mužů s příjmením Adam, v České republice celkem 2328 můžu.
ADAM = „pozemšťan“ nebo „ze země stvořený“
v roce 2003 to bylo asi 269. nejrozšířenější příjmení, třetí nejčastější od A, v ČR v roce 2003 žilo 4 636 Adamů
příjmení ADAM patří do kategorie jmen odvozených ze jmen osobních (křestních). Své největší popularity dosáhlo v éře reformace, která neuznávala jména světců, a obracela se proto ke Starému Zákonu v Bibli. Adam byl podle Bible prvním člověkem, jehož Bůh stvořil
„I učinil Hospodin člověka z prachu země…v potu tváře své chléb jísti budeš, dokavadž se nenavrátíš do země, poněvadž jsi z ní vzat“
Jméno Adam bezprostředně souvisí s hebrejským slovem „hádám“ = země, hlína, prsť
Pramen: MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. 2. díl, Jména na 251. -501. místě. 1. vyd. Praha : Epocha, 2003. 381 s., rejstř. ISBN 80-86328-30-9.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Knihovna Filozofické fakulty UK
Datum zadání dotazu
07.03.2014 11:51
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu