Původ příjmení
Text dotazu
Chtěl bych vědět původ příjmení Sváta
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Sváta je domácí podobou osobních jmen Svatomír, Svatoslav.
Obě křestní jména jsou slovanského původu, Svatomír se vykládá jako "(ten, komu je) svatý mír; mírumilovný". Považoval se za obdobu původem řeckého jména Ireneus. Svatoslav znamená "silou slavný" (praslovansky svetý - "silný"); jeho variantou je Světoslav, který se vykládá jako "světlem slavný", příklonem ke slovu svět podle lidové etymologie i "slavící svět". Od jména Svatoslav se osamostatnila zkrácenina Svatoš, což je 492. nejrozšířenější příjmení v ČR. Širší pojednání o příjmení "Svatoš" je v uvedeno v knize "Jména tajemství zbavená II. díl" (viz zdroje). Na internetové stránce www.prijmeni.cz si můžete toto příjmení zadat do vyhledávacího pole a zobrazí se Vám mapa a počet výskytu tohoto příjmení v ČR.
Použité zdroje
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. Str. 178. ISBN 80-86781-03-8.
KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat?: původ, význam, pravopis, výskyt a obliba, kalendář: informace o jménech afrických a asijských. 6., aktualizované a podstatně rozšířené vydání. Praha: Academia, 2017. 917 stran. Str. 314. ISBN 978-80-200-2656-9.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka. Vyd. 1. Praha: Epocha, 2003. 381 s. Str. 282-284. ISBN 80-86328-30-9.
https://www.prijmeni.cz/search.php?name=Sv%E1ta&t=0
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
Strakonice
Knihovna
Šmidingerova knihovna Strakonice
Datum zadání dotazu
25.01.2023 20:04
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu