Původ příjmení
Text dotazu
Vážení přátelé,
ráda bych se zeptala na původ svého příjmení. Za svobodna jsem se jmenovala Vavrousová, teď se jmenuji Loutocká. O jméně Vavrous nevím nic, jméno Loutocký podle manželových rodičů snad přišlo z Polska.
Budu moc ráda, když mi odpovíte.
Srdečně zdravím a protože se blíží Vánoce a konec roku, přeju krásné svátky a hodně zdraví.
Odpověď
Dobrý den,
k příjmení Vavrous se mi podařilo zjistit následující:
jedná se o příjmení odvozené od jména Vávra:
Vávra
• první známá zmínka: 1585 - Vavřinec Kuchynka, téhož Vávry sestra
• z osobního jména Vavřinec - viz tam a toto z latinského osobního jména Laurentius - viz Laurent (u města Laurenta; též vavřínem ověnčený)
Příjmení s podobným původem:
Vavřinka, Vavřiník, Vavřinec, Vavřínek, Vavřiňák, Vavruška, Vavrys, Vávře, Vavřena, Vavříček, Vavřička, Vavřich, Vavřík, Vavrušák, Vavruša, Vavruš, Vavruněk, Vavruch, Vavrovec, Vavroušek, Vavrouš, Vavrouch, Vavroš, Vavrouň, Vavroch, Vávro, Vavro, Vavrla, Vavris, Vavrinec, Vavrinčík, Vavrík, Vavrik, Vavrica, Vavrek, Vavrejn, Vavrečka, Vavrečan, Vavrda, Vavrčík, Vavrák, Vavrač, Vavřín (na Lounsku je toto znění základní podobou), Vávrů (přídavné jméno přivlastňovací), Vávrovský (z místního jména Vávrovice u Opavy nebo z přivlastňování rodině)
zdroj: www.prijmeni.cz
S příjmením Loutocká Vás asi zklamu, ale ani přes pátrání v několika různých zdrojích se mi nepodařilo narazit na žádnou zmínku o jeho původu. Zkuste se obrátit přímo na oddělení onomastiky Ústavu pro jazyk český AV ČR, pokud Vám neporadí oni, tak asi nikdo.
kontakt je: onomastika@ujc.cas.cz
Použité zdroje
www.prijmeni.cz
Moldanová, Dobrava 2015: Naše příjmení
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Knihovna Filozofické fakulty UK
Datum zadání dotazu
10.12.2018 10:29
Wawraus píše:
Středa 05.10.2022 18:06
Dobrý den ,
Původní jméno Wawraus bylo zkomoleno kolem 1850 na Vavrous . Doloženo farními matrikami Jaworníka v 18 stol. 80 narození a Kondrace v Podblanicku. Vzhledem , že čeština nezná koncové ostré S jednoduše změnili také na š. Podle rozboru DNA původ z Dolní Sasko - Norden. Na pozvání příchod do Jaworníka 1531 kováři a sedláci. Wawraus - Vavrous na Podblanicku 500 let.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu