Původ příjmení Mazín
Text dotazu
Dobrý den,
rád bych se dozvěděl původ příjmení Mazín. Možná pochází z Itálie. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Mazín skutečně může být italského původu - vycházelo by pak z příjmení Mazzini či Masini. Existuje také italská obec Mazzin (v místním jazyce ladinštině Mazin), původ jejího názvu je přitom nejasný. Z dostupných zdrojů není možné původ Vašeho příjmení jednoznačně určit.
Italská příjmení: seznam italských příjmení (užívaných v Itálii) abecedně: Masini. In: Jména a příjmení [online]. 21.9.2013 [cit. 19.2.2018]. Dostupné z: http://jmenaprijmeni.blog.cz/1309/italska-prijmeni.
Mazzin. In: Wikipedia, l'enciclopedia libera [online]. 6.2.2018 [cit. 19.2.2018]. Dostupné z: https://it.wikipedia.org/wiki/Mazzin.
Další použitá literatura:
FUCILLA, Joseph Guerin. Our Italian surnames. Baltimore, Md.: Genealogical Publishing, [2003]. 299 s. ISBN 0-8063-1187-8. (náhled knihy je dostupný a vyhledávání v ní možné přes Google Books)
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem. Praha: Epocha, 2004. 298 s. ISBN 80-86328-58-9.
KNAPPOVÁ, Miloslava. Naše a cizí příjmení v současné češtině. Liberec: AZ KORT, 2008. 249 s. ISBN 80-238-8173-6.
Použité zdroje
Souborný katalog ČR a elektronický katalog SVK PK
portál Jednotná informační brána
Internet
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
Plzeň-město
Knihovna
Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje v Plzni
Datum zadání dotazu
16.02.2018 15:51
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu